„Salariu nesimtit”. Grebla a mintit, Curtea de Conturi il contrazice: „Nu a existat nicio sesizare”
Curtea de Conturi contrazice afirmatiile presedintelui AEP, Toni Grebla, facute chiar in sediul Guvernului, privind faptul ca el insusi ar fi sesizat sa fue verificat daca este in regula modul in care si-a marti salariul. Curtea de Conturi anunta ca nu a primit nicio sesizare.
Curtea de Conturi spune explicit ca, „la nivelul institutiei noastre, nu a existat nicio sesizare cu privire la subiectul intrebarilor dumneavoastra”, scrie snoop.ro, care a solicitat o confirmare a celor spuse de Grebla.
Toni Grebla a sustinut miercuri, 28 august, intr-o conferinta tinuta la Guvernul Romaniei ca „am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce e vorba. Parerea Curtii de Conturi a fost ca trebuie sa se revina la nivelul de inghetare de indemnizatie la nivelul anului 2019, lucru ce l-am facut in aceeasi zi”.
Grebla a mai anuntat atunci ca nu are de gand sa demisioneze in cazul scandalului iscat dupa ce si-a majorat singur salariul cu 50%. Grebla a sustinut ca majorarea indemnizatiei sale, ca a fost contrasemnata de secretarul general al institutiei, care l-a anuntat ulterior ca legea e interpretata eronat.
”Mi-au fost aduse avand pe spate cinci semnaturi ale sefilor directiilor respective, Directia Juridica, de Resurse Umane, Financiara si ordinul contrasemnat de catre secretarul general al AEP. Facusera o interpretare in sensul in care indemnizatiile demnitarilor erau inghetate la nivelul anului 2019 iar textul prevedea o norma care zicea: cu conditia sa isi desfasoare acelasi fel de activitate si aceleasi conditii. Secretarul general si ceilalti colegi au interpretat in sensul in care eu veneam din alta activitate si acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fara sa tina cont de acea inghetare a salariului minim la nivelul anului 2019”, a sustinut Toni Grebla.
El a mentionat ca, dupa cateva luni, secretarul general al AEP a fost trimis in judecata pentru o anumita fapta si a devenit incompatibil.
”Dupa alte doua saptamani, a solicitat transferul si i l-am acordat si dupa inca o saptamana a instiintat Autoritatea Electorala Permanenta ca indemnizatia presedintelui ar fi fost stabilita interpretand eronat legea, la un cuantum superior, prin ordinul contrasemnat de secretarul general. Am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce este vorba, parerea Curtii de Conturi a fost ca trebuie sa se revina la nivelul de inghetare a indemnizatiei lucru ce l-am facut in aceeasi zi. Tot in aceeasi zi, am semnat un angajament de plata prin care, in urmatoarele luni imi sunt retinute diferentele de bani pana ajungem la zero cu aceasta situatie”, a spus Grebla.
Seful AEP a mai afirmat ca angajamentul de plata l-a luat acum patru sau cinci luni, sase, si in fiecare luna i-au fost retinute sumele de bani.
”Cred ca in doua luni sau trei luni de zile se termina cu aceasta situatie”, a mai adaugat el. Toni Grebla a subliniat ca ”Raportul Curtii de Conturi nu a fost finalizat insa el a intrat in legalitate inca din momentul in care a semnat angajamentul de plata”.
”Din punctul de vedere al Curtii de Conturi, lucrurile sunt inchise dar ele trebuie formalizate prin raportul pe care il incheie”, a mai spus Toni Grebla, citat de news.ro.
El a tinut sa explice, despre diferenta mare de bani, ca nu i s-a parut nimic ciudat pentru ca a vazut ca sunt toate semnaturile.
”Asta este o activitate curenta. Astazi, am semnat aproximativ 200 de ordine prin care salariul functionarilor publici din AEP au fost marite cu 5% de la 1 septembrie, ordinele sunt intocmite in cate doua exemplare. Nu am verificat la niciunul din cele 200 de ordine daca acele salarii sunt inmultite cu 5, cu 6 sau 4. Nici in cazul meu nu m-am uitat la ce indemnizatie am, nu am stat sa verific daca este legal sau nu. Pana nu am chemat Curtea de Conturi, nu mi-a spus nimeni ca este ceva in neregula”, a tinut sa precizeze Toni Grebla.
Intrebat daca va ataca in instanta raportul Curtii de Conturi, Grebla a raspuns: ”Eu nu pot sa fiu contradictoriu cu mine insami, daca am semnat angajamentul de plata si 90% am si restituit-o urmand ca pana la finalul anului sa fie incheiata aceasta socoteala, nu pot sa contest in instanta ce am semnat cu propria mana, ca imi iau angajamentul sa restitui suma”.
Grebla a mai spus ca nu are de gand sa isi dea demisia.
”Acum aud o singura voce a dvs care pune o astfel de problema. Nu, nu am de gand sa demisionez si nimeni nu mi-a cerut acest lucru, in afara de dvs. Am inteles ca cel care v-a furnizat informatia v-ar fi sugerat acelasi lucru. V-am raspuns la intrebare. Nu consider ca acesta ar fi un motiv temeinic, serios, pentru ca cel putin in aceasta perioada, sa iau in calcul vreo posibilitate de a demisiona si a lasa conducerea AEP fara conducator”, a spus Toni Grebla, dupa sedinta Executivului.
Premierul PSD, Marcel Ciolacu, a incercat marti sa se dezica de orice reponsabilitate in cazul Toni Grebla, el sustinand ca acesta „nu este subordonatul meu”, desi Grebla a ajuns sef la AEP cu voturile PSD. Reamintim ca Grebla si-a marit ilegal salariul cu 50% imediat ce a fost instalat sef al AEP, desi avea deja inca patru pensii speciale.
„Domnul Toni Grebla nu este subordonatul meu”, a declarat Ciolacu la Craiova, raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor.
„Ii voi cere sa dea banii inapoi. E treaba Parlamentului, dar sa dea banii inapoi daca asa zis Curtea de Conturi. Dar stiti ca si el are drepturile lui. Presupun ca o sa mearga in instanta impotriva Curtii de Conturi”, a mai spus Ciolacu.
Ciolacu a tinut sa mentioneze ca AEP este in subordinea Parlamentului.
„Ma uit si eu la salariul meu si la salariul sefului de la o companie cu capital majoritar romanesc sau de la o autoritate independenta. Eu nu sunt genul de om sa fiu frustrat, dar e normal ca fac o comparatie. Este o autoritate independenta (AEP), nu este in subordinea Guvernului, e treaba Parlamentului, sa-si faca treaba. Vreti sa conduc si Parlamentul? Nu cred. Mi-e suficient”, s-a spalat Ciolacu.
Dupa ce a facut aceste declaratii sfidatoare, Ciolacu s-a dus sa manance covrigi cu Olguta Vasilescu.
Seful Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, si-a marit ilegal salariul imediat ce a ajuns in fruntea institutiei desi el beneficiaza de nu mai mult de patru pensii speciale. Grebla a recunoscut ca e o problema si a semnat un acord de restituire a banilor incasati in plus.
Toni Grebla (71 de ani) a ajuns la AEP in martie 2023, fiind sustinut pentru aceasta pozitie de PSD si PNL, dar propunerea a venit din partea partidului condus de Marcel Ciolacu.
Din prima zi de munca la AEP, Toni Grebla a fost incadrat pe un salariu diferit fata de fostul conducator al institutiei. Curtea de Conturi a descoperit platile supradimensionate facute de AEP catre Toni Grebla in primavara lui 2024, la un an dupa instalarea in functie, potrivit mai multor documente consultate de site-ul de investigatii Snoop.ro.
Suma de recuperat este de aproape 24.000 de euro.
Totul a plecat de la un Ordin emis imediat chiar de Grebla in calitate de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente, dupa votul din Parlament. Ordinul vizeaza propriul salariu.
Ordinul 174 din 30 martie 2023, emis de presedintele Autoritatii Electorale Permanente si contrasemnat de secretarul general de la acea data, dar si de alte departamente, a stabilit un cuantum al indemnizatie lunare pentru functia de presedinte al AEP la 31.500 de lei brut.
Calculul se baza pe un coeficient de 10.5 care a fost inmultit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata de 3.000 de lei.
Pana la venirea lui Toni Grebla in fruntea Autoritatii, coeficientul de 10.5 s-a inmultit cu 2.080 de lei. Aplicarea noii formule a crescut salariul brut al presedintelui AEP cu 50%.
Datorita acestui Ordin, din prima zi de la instalarea in functia de presedinte, Toni Grebla a beneficiat de un salariu net de 18.427 de lei lunar (n.r. – aproape 3.700 de euro).
Pe langa salariu, el beneficiaza lunar si de o diurna de deplasare pe care o primesc angajatii care nu au domiciliul in Bucuresti, chiar daca au locuinta de protocol de la RAAPPS si masina de serviciu cu combustibil decontat.
Cumulat, salariu plus diurna, presedintele AEP a declarat venituri nete de peste 260.000 de lei (n.r. – 52.000 euro) in 2023 pentru cele noua luni de mandat. Aproape 29.000 de lei lunar (aproape 6.000 de euro).
Controlul Curtii de Conturi la AEP arata ca aproape 24.000 de euro nu pot sa fie justificati in cazul lui Toni Grebla pentru 2023.
Toni Grebla, are nu mai putin de patru pensii speciale, pe langa salariul de demnitar. Grebla este considerat principaul vinovat de gravele nereguli electoarale inregistrate la alegerile locale.
Pe langa salariul lunar de peste 4.000 de euro, Grebla incasaseaza si venituri din patru pensii speciale, care totalizeaza 400.000 de lei pe an, adica peste 6.000 de euro pe luna.
Astfel, Grebla are venituri lunare de aproximativ 11.000 de euro pe luna de la statul roman.
„Patru pensii speciale incaseaza Toni Grebla (magistrat, avocat, parlamentar si revolutionar) pe langa salariul de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente. La cate venituri incaseaza si in cate demnitati a fost promovat reptetat de PSD, ar face orice pentru Marcel Ciolacu la viitoarele alegeri”, subliniaza Ionel Stoica, purtator de cuvant al Primariei Sector 1.
De asemenea, Grebla are in conturile bancare peste 2,5 milioane de lei, adica 500.000 de euro.