Grebla: „Nu am gasit niciun vot furat”. Noi atacuri la adresa lui Clotilde Armand
Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a afirmat, joi, ca „fair-play-ul electoral a cam disparut din peisajul politic”, mentionand si faptul ca la alegerile locale din acest an o primarie de sector a asigurat conditii „absolut improprii si inacceptabile” pentru oamenii de la biroul electoral, ceea ce nu se va intampla la parlamentare si prezidentiale.
„Indiferent cat de bine va fi organizat un tur de scrutin, in Romania sau in oricare parte a lumii, de vreo 15-20 de ani am constatat ca fair-play-ul electoral a cam disparut din peisajul politic mondial, nu numai la noi. Tin minte, in tineretea mea, primul lucru, dupa ce erau prezentate exit-poll-urile, iesea seful Opozitiei, cel care pierduse alegerile, felicita invingatorul, zicea ceva despre masurile pe care le ia cu propriul partid care a pierdut alegerile. Acum, de foarte multe ori se intampla, repet, nu numai in Romania, ci in aproape toata lumea, ca acel competitor care a pierdut alegerile sau nu a obtinut scorul pe care si l-a propus sa invoce faptul ca s-au furat voturile”, a declarat Toni Grebla, la o conferinta de presa.
El a mai spus ca nu a gasit niciun vot furat.
„Nu am gasit niciun vot furat pe undeva. E o exprimare probabil nefericita, dar e expresia uzuala, s-au furat voturile. Votul nu are cum sa fie furat. El este inscris, stampila aia reprezinta votul si exprimarea votului pentru alegator, nu poate fi furat de acolo”, a spus Toni Grebla, facand aluzie la acuzatiile lansate de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Seful AEP a mai spus ca vor exista intotdeauna contestatii, adaugand ca regreta ca o primarie de sector a asigurat, la alegerile locale, conditii improprii pentru oamenii de la biroul electoral.
„Ce regret eu cel mai mult este ca, la alegerile locale, intr-un sector al municipiului Bucuresti au fost niste conditii absolut, absolut improprii si inacceptabile in spatiul pe care o anume primarie de sector l-a destinat pentru biroul de sector. Si am vazut cu totii pe sacii de dormit, in afara cladirii, asteptand ore in sir, presedinti, loctiitori ai circumscriptiilor electorale, sa depuna rezultatele”, a sustinut Grebla, referindu-se la Sectorul 1.
El a adaugat ca in ordonanta care a reglementat masurile comune pentru alegerile prezidentiale si parlamentare a prevazut masuri pentru ca primarii, presedintii de Consilii, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Consiliile de sector, impreuna cu prefectii, sa identifice spatii corespunzatoare desfasurarii unei asemenea activitati, pentru a nu mai asista la astfel de „scene”.
Potrivit lui Grebla, astfel de evenimente sunt posibile mai ales la alegerile locale, care sunt „mai complicat de organizat”.
„Alegerile parlamentare, respectiv prezidentiale sunt un pic mai usor de organizat, astfel incat sa fiti convinsi ca nu vom avea si nu doresc sa mai avem astfel de incidente care nu au facut o imagine foarte buna asupra modului cum au fost organizate acele alegeri. Dar, repet, competenta absoluta de a organiza transportul de la sectia de votare la biroul electoral si de a organiza un spatiu corespunzator (…) apartine, in cazul Municipiului Bucuresti, primarului de sector”, a adaugat Grebla.