Prefectul Capitalei, Toni Grebla a fost intrebat, miercuri, la Prima News, cum sta Capitala in cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
“Sigur ca in cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusa si din acest punct de vedere eu am facut un un apel la a constientiza ca daca nu trecem de la ingrijorare si promisiuni la fapte, dupa o anumita perioada de timp, dupa o luna de zile, aceasta emotie in legatura cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa. Vom fi preocupati de alte probleme si peste un an, doi, trei vom constata ca suntem in acelasi stadiu cu consolidarea cladirilor cu risc seismic. Din aceasta perspectiva, trebuie ca, in primul rand, autoritatile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol si cu atributii in aceasta privinta sa elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca in urmatorii ani sa consolidam un numar semnificativ de cladiri. Altfel, vor trece anii si nu numai ca numarul cladirilor care prezinta acest risc se va mentine, dar el va creste, deoarece alte cladiri construite acum 80, 100, 120 de ani or sa aiba nevoie de consolidare”, a afirmat prefectul Capitalei.
El a mai afirmat ca blocurile construite in anii 50 -60 ar trebui mai degraba demolate decat consolidate.
“Blocurile care au 60-70 de ani si nu au niciun istoric in spate, acelea care trebuiesc consolidate, in loc sa fie consolidate, este preferabil sa fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinte construite in anii 50-60. Dar in ceea ce priveste cladirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfectionat atat de mult, incat orice cladire, cat de veche ar fi, poate fi consolidata, astfel incat sa reziste si la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la inceputul comunismului, care, decat sa fie consolidate, e preferabil sa fie demolate si ridicate alte locuinte in locul lor. Dar cladirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuala fiind una sigura, care poate sa ne garanteze ca acea cladire nu va cadea nici la un seism de 8 grade, cat este acum standardul de proiectare la noi”, a explicat Toni Grebla, citat de news.ro.
El a mentionat ca exista bani pentru consolidarea cladirilor, dar ca de 10 -12 ani nu sunt cheltuite fondurile de la bugetul de stat alocate in aceasta privinta.
“Eu nu am zis ca maine, anul acesta sau in doi ani pot fi consolidate, dar daca marim ritmul in loc pe Bucuresti sa consolidam doua,trei cladiri pe an, daca am marit numarul la 50-60-100 de cladiri si le-am prioritiza, pentru ca nu toate sunt in acelasi stadiu de degradare sau de subrezire. Intotdeauna am avut bani pentru consolidarea cladirilor. De 10 – 12 ani nu se consuma de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol. Bani exista, capacitate organizatorica si vointa de a le face. Nu e usor lucru pentru ca au situatia juridica incurcata multe din cladirile vechi. Exista locatari care nu inteleg ca trebuie sa se mute de acolo pana se consolideaza cladirea, dar cu rabdare, cu munca, cu mijloacele de convingere, pana la urma reusesti. Dar asta inseamna efort pe care uneori uite ca nu suntem dispusi sa-l facem”, a mai afirmat prefectul Capitalei.
Moment cel putin ciudat la Antena 3, marti seara, in emisiunea lui Mihai Gadea. Liderul…
Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…
Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…
Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…
Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…