Grecia devine prima tara din UE care introduce o saptamana de lucru de sase zile. Critici: „In majoritatea tarilor civilizate se trece la saptamana de lucru de patru zile”

externe

Atena, Grecia

Grecia a introdus saptamana de lucru de sase zile pentru unele intreprinderi, in incercarea de a stimula productivitatea si ocuparea fortei de munca, relateaza CNBC.

Conform noii legislatii, care a fost adoptata anul trecut ca parte a unui set mai amplu de legi ale muncii, angajatii din intreprinderile private care furnizeaza servicii 24 de ore din 24 vor avea optiunea de a lucra inca doua ore pe zi sau un schimb suplimentar de opt ore.

Astfel, o saptamana de lucru traditionala de 40 de ore ar putea fi extinsa la 48 de ore pe saptamana pentru unele intreprinderi. Lucratorii din serviciile de alimentatie publica si din turism nu sunt inclusi in initiativa privind saptamana de lucru de sase zile.

Guvernul pro-business al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis a declarat ca masura este atat „favorabila lucratorilor”, cat si „profund orientata spre crestere”. Aceasta este conceputa pentru a sprijini angajatii care nu sunt remunerati suficient pentru orele suplimentare si pentru a contribui la reducerea problemei muncii nedeclarate.

Sindicatele si observatorii politici au criticat dur aceasta masura.

Giorgos Katsambekis, profesor de politica europeana si internationala la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, a descris introducerea legii muncii de catre guvernul grec drept „un pas inapoi major” pentru o forta de munca care lucreaza deja cele mai multe ore din Uniunea Europeana.

Potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, lucratorii din Grecia lucreaza mai mult decat cei din Statele Unite, Japonia si alte tari din UE 27.

S-a constatat ca angajatii greci au lucrat in medie 1.886 de ore in 2022, mai mult decat media de 1 811 din SUA si decat media UE de 1 571.

„Cetatenii greci lucreaza deja cele mai multe ore pe saptamana din Europa. Acum ar putea fi fortati sa lucreze o a sasea zi, dupa aceasta decizie a guvernului grec”, a declarat luni John O’Brennan, profesor de drept european la Universitatea Maynooth din Irlanda, prin intermediul platformei de socializare X.

„Este ridicol, in comparatie cu trecerea la saptamana de lucru de patru zile in majoritatea tarilor civilizate”, a adaugat el.

Un raport publicat de grupul de reflectie Autonomy la inceputul acestui an a constatat ca majoritatea companiilor implicate in cel mai mare experiment din lume privind saptamana de lucru de patru zile au transformat politica in ceva permanent.

Toti directorii de proiect si directorii executivi consultati ai companiilor implicate in experiment au declarat ca saptamana de lucru de patru zile a avut un efect pozitiv asupra organizatiei lor, mai mult de jumatate descriind impactul ca fiind „foarte pozitiv”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: