Grecia va lansa drone si va instala senzori de temperatura pentru a lupta mai bine impotriva incendiilor

externe

Cele mai multe incendii din Grecia au fost declansate „de mana omului”, spune guvernul

Prim-ministrul Greciei a declarat, joi, ca va lansa drone si va instala senzori de temperatura in padure pentru prevenirea incendiilor, dupa criticile activistilor pentru clima cu privire la incendiul devastator care a ars timp de aproape doua saptamani, potrivit Reuters.

Incendiile de vara sunt obisnuite in Grecia, dar, potrivit guvernului, seceta, vantul si caldura pe care oamenii de stiinta le leaga de schimbarile climatice le-au agravat anul acesta, fortand mii de evacuari.

Incendiul din nord-estul regiunii Evros, cel mai mortal din Europa in aceasta vara, a continuat sa arda, joi, pentru a 13-a zi, dupa ce a ucis cel putin 20 de persoane, a distrus case si paduri luxuriante.

Sute de pompieri au continuat sa lupte cu incendiul, dupa alte evacuari peste noapte.

„Desi am fost mai pregatiti decat oricare alt an, ne-am confruntat cu o combinatie fara precedent de incidente”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis in parlament, invocand un val de caldura sever in iulie, cel mai lung din ultimii ani in Grecia, apoi vanturi neobisnuit de puternice.

El a spus ca autoritatile au initiat masuri pentru achizitionarea a peste 100 de drone pentru a monitoriza incendiile in timp real. Exista, de asemenea, planuri de instalare a unor senzori de temperatura in siturile arheologice si in padurile cu risc ridicat de incendiu, in timp ce aproximativ 500 de oameni de stiinta si inca 1.000 de pompieri vor fi angajati in curand, a spus Mitsotakis.

Ecologistii acuza autoritatile elene ca au cheltuit mai multe fonduri pentru stingerea incendiilor decat pentru prevenire.

Mitsotakis a spus ca zeci de milioane de euro au fost cheltuiti pentru prevenirea incendiilor de vegetatie in acest an, dar ca tot nu a fost suficient.

„Este criza climatica o scuza pentru orice? Nu, nu este”, a spus el parlamentarilor, adaugand, totusi, ca incalzirea globala a contribuit la intensificarea incendiilor de vegetatie care de cele mai multe ori au fost declansate din neglijenta umana sau premeditat.

Intr-o postare pe platforma de socializare X, Serviciul de management al urgentelor Copernicus a declarat ca incendiul din Evros a distrus o suprafata de cel putin 812 kilometri patrati, mai mare decat cei 778,2 kilometri patrati ai orasului New York.

World Wide Fund a declarat ca cel putin 30% din padurea protejata Dadia-Lefkimi-Soufli din Grecia a fost pierduta. Mitsotakis a spus ca va cere expertilor europeni sa determine care au fost cauzele incendiului si sa sugereze modalitati pentru a regenera padurea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: