Greta Thunberg a fost, din nou, arestata la Bruxelles, in timpul unui protest ecologist
Activista suedeza de mediu Greta Thunberg a fost arestata sambata in timpul unui protest la Bruxelles in favoarea eliminarii subventiilor pentru combustibilii fosili in Uniunea Europeana, manifestatie convocata de circa 30 de miscari europene reunite pe platforma denumita „United for Climate Justice – UCJ”, transmit AFP si agentia de presa spaniola EFE, potrivit portalului lasexta.com.
Greta Thunberg a facut parte dintr-un grup de aproximativ 150 de activisti care au blocat un bulevard, in pofida avertismentelor politiei belgiene, care in cele din urma a intervenit pentru a elibera artera.
„Aceasta criza climatica, ce nu face decat sa escaladeze, este una existentiala. In fiecare secunda in care liderii nostri continua sa finanteze combustibilii fosili, acestia au impact asupra tuturor generatiilor viitoare”, a spus Greta Thunberg inainte ca grupul de manifestanti sa blocheze bulevardul Gradinii Botanice din Bruxelles.
Acest protest a urmat unei scrisori deschise care a fost trimisa de UCJ pe 1 octombrie presedintilor institutiilor UE, inclusiv presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si cosemnata de peste 130 de cadre universitare si organizatii, inclusiv Oxfam si Greenpeace.
„Solicitam ca Uniunea Europeana sa mearga dincolo de promisiuni si sa ia masuri concrete si imediate pentru a implementa initiativele prezentate in cel de-al 8-lea Program de Actiune pentru Mediu pe parcursul urmatorului ciclu legislativ. Asteptam sa vedem planuri pentru eliminarea treptata a subventiilor pentru combustibilii fosili in urmatorul program de lucru al Comisiei Europene”, se arata in scrisoare.
Subventiile pentru combustibili fosili `perpetueaza dependenta fata de sursele de energie poluante si submineaza securitatea energetica europeana, in timp ce sprijina industriile care contribuie in mod semnificativ la emisiile de gaze cu efect de sera~, adauga organizatiile ecologiste in scrisoare.
Activistii de mediu mai subliniaza ca acest ajutor vine in contradictie cu propriile obiective de mediu ale UE si „alimenteaza criza climatica globala, afectand in mod disproportionat comunitatile vulnerabile din Europa si Sudul Global”.
Prin urmare, ei indeamna liderii UE sa conduca prin exemplu si sa puna in aplicare angajamentul de a elimina subventiile daunatoare mediului in intreaga Uniune Europeana pana in 2025, conform Acordului de la Paris.