Greva de avertisment in invatamant intre 11.00 si 13.00. Profesorii cer marirea salariilor si conditii mai bune de munca
Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar vor intra, miercuri, in greva de avertisment, in intervalul orar 11:00 – 13:00, timp in care cursurile nu vor avea loc, au anuntat presedintii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatiei Nationala Sindicala „Alma Mater”, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, in cazul in care nu vor exista reactii din partea autoritatilor, organizatiile sindicale ameninta cu greva generala, incepand din data de 22 mai 2023.
Decizia a fost luata ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declansarea grevei generale in invatamant, efectuat in interiorul acestor organizatii sindicale, precum si implicatiile acestei actiuni pentru procesul educational.
Revendicarile sindicalistilor din educatie vizeaza: majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic; instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic.
De asemenea, sindicalistii solicita acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant; acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.); cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii; renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.
Sindicatele din Educatie au demarat protestele inca din luna aprilie a acestui an, cand au pichetat timp de doua zile (pe 25 si 26 aprilie) sediul Guvernului.