Greva, evitata in ultimul moment. Sindicatul actorilor a acceptat prelungirea negocierilor cu studiourile de la Hollywood

externe

Sindicatul american care reprezinta 160.000 de actori a acceptat vineri, in extremis, sa prelungeasca negocierile cu studiourile de la Hollywood pana pe 12 iulie, evitand astfel, pentru moment, declansarea unei greve, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

Conventia colectiva pentru cei 160.000 de actori reprezentati de Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) expira vineri la miezul noptii – ora 24:00 la Los Angeles (07:00 GMT, sambata) -, insa a fost prelungita pana pe 12 iulie la ora locala 24:00, a anuntat sindicatul intr-un comunicat.

El a precizat, printre altele, ca un embargo mediatic asupra negocierilor va ramane in vigoare pana la acea data.

SAG-AFTRA a inceput negocieri cu companii precum Netflix si Disney, dar odata cu apropierea miezului noptii de vineri spre sambata, partile au anuntat ca vor continua negocierile.

Marile studiouri hollywoodiene se temeau ca actorii se vor alatura scenaristilor deja aflati in greva, ducand astfel la o dubla miscare sociala care ar fi inedita la Hollywood dupa 1960 si care ar putea sa blocheze complet industria de divertisment.

Membrii SAG-AFTRA – de la staruri pana la actori de figuratie – au aprobat anticipat o actiune grevista daca partile aflate in negocieri nu ajung la un acord.

Dupa modelul scenaristilor, aflati deja in greva de la inceputul lunii mai, actorii cer salarii mai bune pentru a lupta contra inflatiei, precum si garantii in fata bulversarilor potentiale asociate cu utilizarea inteligentei artificiale, cum ar fi folosirea clonarii vocale.

Ei protesteaza mai ales fata de scaderea remuneratiilor „reziduale”, asociate fiecarei difuzari a unui film sau a unui serial TV, cauzata de platformele de streaming.

Consecinte ale unei difuzari la televiziune, intrucat sunt bazate pe modelul publicitar, aceste redevente sunt insa mult mai mici pentru platformele de streaming, care nu comunica cifrele lor de audienta.

„Veniturile reziduale sunt mijlocul nostru de subzistenta intre doua proiecte”, a declarat Shon Lange, un actor care a interpretat mici roluri in seriale TV, inclusiv in „The Terminal List”.”Ele ne aduc paine pe masa, imi permit sa imi trimit copilul la scoala. Deci, reprezinta ceva foarte important”, a adaugat el.

Daca intra in greva, actorii de la Hollywood vor putea sa inghete nu doar productiile bazate pe scenarii deja terminate inaintea lunii mai 2023, ci si campaniile de promovare a superproductiilor asteptate in cinematografe in aceasta vara, precum „Barbie”, „Oppenheimer”, „Gran Turismo”, si chiar sa amane organizarea in luna septembrie a galei Emmy Awards, in cadrul careia sunt atribuite echivalentul din televiziune al premiilor Oscar.

In aceasta saptamana, sute de actori celebri, printre care s-au numarat Meryl Streep si Jennifer Lawrence, au semnat o scrisoare publica in care au insistat asupra necesitatii de a face greva, daca sindicatul lor nu ajunge la „un acord transformator”.

Potrivit acelui document, industria cinematografica americana se afla „intr-un punct de inflexiune fara precedent”.

„Trebuie sa modernizam contractele noastre in fata noilor tehnologii”, a explicat pentru AFP actrita si directoarea de casting Kim Donovan.

Ingrijorata de impactul potential al inteligentei artificiale, aceasta actrita de 52 de ani spera ca vedetele de la Hollywood sa se angajeze cu adevarat intr-un protest social in cazul in care greva ar fi declansata. „Vedetele au vocile cele mai puternice, avem nevoie de sprijinul lor”, a concluzionat Kim Donovan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: