externe

Greva foamei, ultima resursa a opozitiei din Serbia. Marinika Tepic: „Statul e complice la alegerile frauduloase”

O deputata din opozitie, mama a doi copii, a promis ca va continua greva foamei, inceputa acum 11 zile, pentru a protesta impotriva corectitudinii alegerilor nationale si locale din Serbia din aceasta luna, afirmand ca are datoria de a lupta pentru democratie si pentru viitorul european al tarii, pentru ca aceasta sa nu ramana pe orbita Rusiei, potrivit RFE/RL.

Marinika Tepic, impreuna cu cinci colegi, membri ai noii aliante de opozitie „Serbia impotriva violentei„ (SPN) au inceput greva foamei dupa ce, in noaptea alegerilor, presedintele Aleksandar Vucic a declarat ca Partidul Progresist Sarb (SNS), aflat la putere, a obtinut o victorie zdrobitoare la scrutinul din 17 decembrie.

„Am crezut ca am avut nu numai dreptul de a candida, de a fi ales si de a fi imaginea campaniei “Serbia impotriva violentei”, ci si ca am avut o responsabilitate, mai mare decat oricine altcineva, de a lupta pentru acest lucru”, a declarat Tepic, pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL, intr-un interviu acordat de pe o canapea de la etajul al treilea al cladirii parlamentului care gazduieste autoritatea care supravegheaza alegerile din Serbia, Comisia Electorala a Republicii.

Ea a declarat ca institutiile publice, Statul, au fost transformate in „complici” pentru ceea ce opozitia a afirmat ca a fost fraudarea alegerilor.

Protestele studentilor si ale activistilor au continuat aproape in fiecare noapte de la anuntarea rezultatelor. La 29 decembrie, a fost lansata o blocada a strazilor din centrul orasului, de la pranz pana la amiaza, inaintea unei demonstratii planificate pentru a doua zi – astazi, 30 decembrie, n.n. -, pentru a cere autoritatilor sa dezvaluie listele electorale pentru a ajuta la identificarea presupuselor fraude.

Vucic a calificat scrutinul drept „cel mai curat si mai cinstit” din istoria Serbiei. Cu toate acestea, observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au concluzionat in raportul lor initial ca votul national s-a desfasurat in „conditii nedrepte”.

Opozitia, si alti critici ai scrutinului, cer anularea rezultatelor si o revizuire internationala a votului, precum si noi alegeri in termen de sase luni. Tepic a declarat ca greva foamei este un efort de a trage un „semnal de alarma catre comunitatea internationala” in acest sens.

Chiar nu pot trai cu asta”

La inceputul acestei saptamani, dupa opt zile de greva a foamei, Tepic, in varsta de 49 de ani, a fost pusa sub perfuzii intravenoase, dupa ce starea sa s-a inrautatit. I s-a administrat o solutie chiar si in timpul interviului acordat, in 28 decembrie, pentru RFE/RL.

„Ma simt stabila si spun mereu ca asta si asta”, a zis ea, aratand spre capul si inima ei, „sunt in pace”.

Tepic si-a mentionat proprii copii si a laudat activismul tinerilor ca raspuns la vot. Dar ea a adaugat ca este dureros sa auda ca multi tineri se pregatesc sa paraseasca Serbia din motive politice.

„Chiar nu pot trai cu asta”, a mai spus ea, „si asta este de fapt cea mai mare sursa a mea de putere”.

Serbia a cunoscut un exod masiv de tineri in ultimele decenii, populatia scazand cu zeci de mii de persoane anual, ajungand la mult sub 7 milioane de locuitori in acest an.

Tepic este un fost profesor si jurnalist care a fost ales pentru prima data in Adunarea Nationala a Serbiei, parlamentul unicameral al tarii, in 2014. Din 2019, ea este vicelider al Partidului Libertatii si Justitiei, de centru-stanga, aflat in opozitie.

Ea a fost un actor-cheie in efortul de a unifica opozitia anti-Vucic sub stindardul „Serbia impotriva violentei” pentru alegerile din aceasta luna, dupa ce impuscaturile in masa de la Belgrad, din luna mai, au stimulat furia publica fata de status quo-ul privind posesia armelor in tara.

Greva foamei, ultima resursa a celor lipsiti de drepturi”

Unul dintre ceilalti protestatari, Janko Veselinovic, Partidul Libertatii si Justitiei (SSP), liderul Miscarii de centru-stanga pentru reforma, a anuntat de la o clinica din Voivodina, la 28 decembrie, ca el si colega sa, parlamentarul demisionar Danijela Grujic, isi abandoneaza greva foamei, la sfatul medicului. Veselinovic a indemnat publicul sa participe la demonstratia planificata pentru 30 decembrie.

Un alt politician, Zeljko Veselinovic, si-a incheiat greva foamei din motive de sanatate cu o zi in urma. Cel putin alti doi lideri ai opozitiei, Jelena Milosevic si Branko Miljus, au ramas in greva foamei alaturi de Tepic.

O serie de blocaje ale strazilor si proteste nocturne au avut loc de cand politia a dispersat cu forta o multime in fata cladirii Consiliului municipal din Belgrad, la 24 decembrie. Peste 30 de persoane au fost retinute dupa ce au fost sparte ferestre, iar politia a folosit gaze lacrimogene pentru a restabili ordinea.

Sociologul Dario Hajric, stabilit la Belgrad, a evidentiat situatia disperata a opozitiei anti-Vucic si a numit greva foamei „ultima resursa a celor lipsiti de drepturi”.

El a declarat ca actiunile lui Tepic si ale celorlalti lideri ai opozitiei au fost un efort de a forta conducerea Serbiei sa „aleaga daca sa persevereze sau nu in problema disputata si sa riste astfel viata grevistilor foamei”. Cu toate acestea, Hajric a adaugat: „Nu cred ca avem de-a face cu o autoritate care poate fi stanjenita in acest fel”.

Vucic a proclamat alegeri corecte si cinstite”

Vucic si partidul sau, SNS (Srpska Napredna Stranka), adica Partidul Progresist, sunt la putere din 2012, iar grupurile internationale de supraveghere au avertizat, inainte de vot, ca procesul de capturare a statului, acapararea si restrictiile mass-media independente, precum si atacurile fizice impotriva jurnalistilor si opozitiei le-au asigurat un avantaj prin forta.

Rezultatele oficiale preliminare au aratat ca SNS-ul lui Vucic a castigat scrutinul national cu aproape 47%, fata de SPN, care s-a clasat pe locul al doilea, cu mai putin de 24%.

In batalia pentru Belgrad, niciun partid nu si-a asigurat o majoritate in Adunarea oraseneasca, care are 110 locuri. Insa SNS a depasit cu 40% „Serbia impotriva violentei”, care a obtinut 35,5%, ceea ce i-a permis sa-l realeaga pe primarul Aleksandar Sapic cu ajutorul partenerilor sai socialisti si al unui singur independent.

Vucic a insistat ca partidul, sau SNS, a castigat corect si cinstit.

Procurorii sarbi au anuntat o ancheta privind acuzatiile de frauda si alte abateri electorale, inclusiv cumpararea si falsificarea voturilor.

(Foto: Marinika Tepic, in greva foamei. BBC/Aleksandar Miladinovic)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Politicianul extremist britanic Nigel Farage sustine ca, daca va castiga alegerile, Kamala Harris ar trebui sa-l gratieze pe Donald Trump

Politicianul britanic de extrema dreapta Nigel Farage a declarat ca Kamala Harris ar trebui sa-l…

8 minute ago

Presedintele pro-rus al Slovaciei a respins toate cererile cetatenilor care voiau sa lupte ca voluntari pentru Ucraina

Presedintele slovac Peter Pellegrini a respins recent toate cele patru cereri ale cetatenilor slovaci care…

23 de minute ago

Ziua deciziei in America. Alegerile care pot schimba cursul istoriei

Marti, 5 noiembrie, cetatenii americani merg la vot pentru a-l alege pe viitorul presedinte al…

29 de minute ago

Armata israeliana sustine ca a efectuat un atac asupra cartierului general al serviciului de informatii al Hezbollah din Siria

Armata israeliana a afirmat luni ca a efectuat o lovitura asupra unor tinte avand legatura…

38 de minute ago

Roxana Minzatu, propusa pentru functia de comisar european, va fi audiata marti in Parlament

Roxana Minzatu, propusa pentru functia de comisar european din partea Romaniei, va fi audiata marti…

O oră ago