Guvernul anuleaza liberalizarea haotica a pretului la curent facuta de PSD-istul de la ANRE: „Intervenim legislativ”
Guvernul va modifica legea energiei electrice si a gazelor naturale, dupa data de 15 ianuarie, a declarat, marti, ministrul Energiei, Virgil Popescu, mentionand ca se va stabili cum se face liberalizarea.
„Aceasta trecere automata din piata reglementata in piata serviciului universal nu este o trecere normala. Este un abuz de pozitie dominanta pe care furnizorii il folosesc. Ei au o baza de 6 milioane de clienti reglementat pentru care nu au platit niciodata. Deci asta este evident, cand s-a facut privatizarea, distributiile au luat distributiile de energie electrica, nu au luat clientii. Automat au preluat aceasta baza de date, au preluat clientii, nu au platit niciodata pe ei, iar acum ii folosesc ca si monopol. Ori asta nu poate sa ramana asa. Nu pot sa am eu monopol de 6 milioane de clienti pe care ii gestionez cum vreau si daca eu maine spun ca trec in regim concurential ii duc intai prin serviciul universal care este mai scump: eu il stabilesc ca este mai scump cu 26%, la anumiti furnizori cu 15%, cu 20% la altii si ii las pe acesti 6 milioane sa opteze intr-o luna, doua, trei. Oricum este foarte putin, nu se vor muta. Ma refer la decizia ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei). Nici o luna, nici doua, nici trei, nu sunt suficiente. Asta nu este solutie”, a mentionat Virgil Popescu la Digi24, citat de Agerpres.
Ministrul Energiei a subliniat ca dupa data de 15 ianuarie, in Guvern se va actiona modificand legea energiei electrice si a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se face aceasta liberalizare.
„Am avut astazi o discutie cu ANRE, am avut si cu Consiliul Concurentei. Eu mai las ANRE sa se mai gandeasca, dar am afirmat ca dupa data de 15 ianuarie, in Guvern vom actiona si vom actiona modificand legea energiei electrice si a gazelor naturale sa stabilim clar cum facem aceasta liberalizare, daca ANRE care este conform legii si conform directivelor europene, cel care trebuie sa reglementeze aceasta liberalizare, nu poate s-o faca. Eu o sa vin cu o propunere foarte clara: le-am spus-o astazi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurentiala: nu trec oamenii obligatoriu in serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor sa intre direct pe pretul concurential, cel mai ieftin al furnizorului actual si, daca nu le convine, se pot schimba, dar nu ii duc in serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o baza de date de clienti, stiu profilul clientului, stiu cat consuma, au ofertele in concurential care sunt mult mai ieftine decat oferta in serviciul universal”, a explicat Virgil Popescu.
Acesta a adaugat ca pe ordinul actual al ANRE aceasta optiune trebuie sa se faca pana in 31 ianuarie, insa marti au discutat ca prelungesc pana la 31 martie, in aceleasi conditii.
„Astazi au discutat ca prelungesc pana la 31 martie, in aceleasi conditii. Noi am spus ca dupa data de 15 ianuarie, deci pana in 31 martie vrem sa intervenim legislativ si o sa mai avem discutii si cu ANRE si cu Consiliul Concurentei. Daca ANRE nu face acest lucru, ca poate sa faca, si sa le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toti clientii din regim reglementat ca prima optiune a clientului este cel mai mic pret din portofoliul vostru de oferte: asta il oferiti! Si este cu mult mai mic decat serviciul universal. Si cu ocazia asta se inchide absolut totul. Nu trebuie sa se mai duca omul sa faca coada, sa opteze. Poate ANRE sa verifice daca i-a oferit pretul si automat poate sa intervina si sa penalizeze furnizorul daca l-a mintit si are alta oferta care este deja inregistrata acum, ca aveti in calculatorul de preturi al ANRE cu toate ofertele. Ele au fost notificate catre ANRE. Deci nu mai putem vorbi ca se poate jongla cu ofertele”, a mentionat Virgil Popescu.
Piata de energie electrica a fost complet liberalizata la 1 ianuarie 2021. Incepand cu aceasta data consumatorii care erau pana acum in regim reglementat si pastrau actualul contract, riscau sa plateasca preturi mai mari cu 13-26%.
ANRE a anuntat ca prelungeste pana la 31 martie 2021 perioada in care consumatorii casnici pot incheia contracte de furnizare pe piata reglementata, iar furnizorii au fost de acord cu aceasta propunere.
ANRE este condusa de Dumitru Chirita (57 de ani), numit presedinte de majoritatea PSD din Parlament in noiembrie 2017. El a fost electrician sef de tura, apoi s-a transformat in sindicalist, dupa care intrat in PSD si a ajuns deputat.