Guvernul ar putea impozita tichetele de masa si cele de vacanta, dar tot nu se atinge de pensiile speciale

news

tichete de masa, valoare, crestere, 1 ianuarie 2024

Liderul PNL si presedinte al Senatului, Nicolae Ciuca, admite posibilitatea impozitarii tichetelor de masa, dar numai in asa fel incat oamenii sa nu piarda din venituri.

Intrebat de jurnalisti despre masura care priveste impozitarea tichetelor de masa, presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a spus ca este o masura discutata in Coalitie.

„Este o masura pe care am discutat-o si la care se va veni cu o decizie in sensul in care trebuie sa facem in asa fel incat oamenii sa nu piarda din venituri. Motiv pentru care cresterea salariului minim sa fie direct proportionala cu aceasta plata a taxei pentru sanatate”, a spus Ciuca.

Despre faptul ca multi liberali au spus ca nu sunt de acord cu unele taxe si impozite negociate pana acum cu partenerii de la guvernare, presedintele PNL a spus ca „aici nu discutam despre nemultumirile unuia sau altuia, ci despre responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi si sa facem in asa fel incat sa asiguram stabilitatea economica si functionarea economiei, pentru ca doar asa putem sa mentinem aceasta linie de crestere economica a Romaniei, care, si in momentul de fata, dupa toate evaluarile, inclusiv ale institutiilor de evaluare internationale, se mentine intre 2-3% pana la sfarsitul anului”, a mai spus liderul liberal.

Impozitarea tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta cu contributia la asigurarile sociale de sanatate, in plus fata de impozitul pe venit, va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale, atentioneaza reprezentantii CNSLR-Fratia printr-o scrisoare deschisa transmisa premierului si ministrilor Finantelor si Muncii, citata de Agerpres.

„In scopul reducerii deficitului bugetar, in ultimul timp, in spatiul public, se discuta, pe langa alte masuri, despre aceea a includerii in pachetul de majorari de taxe si impozite pe care il pregateste Guvernul Romaniei, si a impozitarii tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta, cu contributia la asigurarile sociale de sanatate, in plus fata de impozitul pe venit care se aplica in prezent acestor bilete de valoare. In opinia tuturor federatiilor membre ale CNSLR- Fratia, masura impozitarii cu CASS va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale”, se mentioneaza in scrisoare.

Sindicalistii sustin ca actualul context inflationist, care pune presiune enorma pe cei cu venituri mici si foarte mici, nu justifica in niciun fel supra-impozitarea unui instrument care are si un pronuntat caracter social, salvand cheltuieli importante la nivelul unor categorii de angajati care nu pot, din veniturile lor foarte scazute, sa isi asigure o masa corespunzatoare pe perioada petrecuta la munca.

De asemenea, prin supra-impozitarea tichetelor de masa, se va diminua drastic interesul sectorului privat pentru aceasta facilitate, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi angajatii.

„Sistemul de beneficii extra-salariale acordate angajatilor are avantaje majore tocmai pentru ca este adoptat, in forma actuala, de multi actori din economie. Un exemplu in acest sens, 9 din 10 angajatori apreciaza avantajele fiscale ale biletelor de valoare, in forma in care sunt ele acum. In prezent, in Romania, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale si produse asociate acestuia si peste 4 milioane de salariati beneficiaza de aceasta forma de beneficiu extrasalarial. Invederam faptul ca acest tip de instrument financiar este astazi folosit in majoritatea tarilor dezvoltate, el exista si se dezvolta tocmai pentru ca are in spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fara de care nu s-ar justifica existenta lor). Totodata, sunt foarte multe tari (de exemplu, Austria, Belgia, Franta, Grecia sau Italia) care nu impoziteaza tichetele de masa, acestea fiind deductibile fiscal 100%”, mentioneaza sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: