Guvernul canadian a blocat vanzarea de pamanturi rare catre o companie chinezeasca, din ratiuni de securitate

externe

Canada, blocheaza, vanzare, pamanturi rare, companie chinezeasca

Guvernul de la Ottawa a blocat pentru prima data vanzarea de pamanturi rare din nordul indepartat al Canadei unei companii cu sediul in China, lider in acest sector, a declarat marti o sursa guvernamentala.

Potrivit Bloomberg, guvernul condus de Justin Trudeau nu a exclus sa intervina din nou pentru a „restrange investitiile chineze in sectorul minier canadian”, a declarat pentru AFP un responsabil sub protectia anonimatului, nefiind autorizat sa vorbeasca public despre acest subiect.

In urma falimentului sucursalei sale din Canada, compania australiana Vital Metals planuia sa-si vanda rezervele de minereuri companiei chineze Shenghe Resources, fiind in imposibilitatea de a le procesa.

Dar Jonathan Wilkinson, ministrul resurselor naturale, „a intervenit pentru a facilita incheierea unui acord, astfel incat materialele sa poata ramane in Canada”, a precizat aceeasi sursa.

Materialele extrase din mina Nechalacho, din Teritoriile de Nord-Vest, au fost, in consecinta, vandute cu trei milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) catre Saskatchewan Research Council, care construieste fabrici de procesare.

Ottawa considera ca metalele rare sunt o chestiune de securitate nationala si ele constituie un element determinant al strategiei sale de decarbonizare.

Guvernul condus de Justin Trudeau a pus astfel in aplicare restrictii la investitii si exporturi, vizand in principal China, care domina in mare masura sectorul.

Pentru a accelera mineritul local si a construi noi fabrici de baterii au fost alocate miliarde de dolari in stimulente guvernamentale.

Pamanturile rare si alte minereuri strategice precum litiul, cadmiul, nichelul si cobaltul sunt componente esentiale ale bateriilor de vehicule electrice, turbinelor eoliene si ale altor asa-numite tehnologii verzi.

Canada „ia masuri pentru a dezvolta sectoare nationale sigure pentru minereurile esentiale in vederea reducerii dependentei acesteia de tarile straine”, a subliniat biroul ministrului Wilkinson intr-un comunicat.

„Cand este vorba de finantarea companiilor miniere care opereaza in Canada, raspunsul nu poate fi pur si simplu o investitie din partea intreprinderilor de stat chineze”, a adaugat ministerul.

In 2022, ministrul industriei Francois-Philippe Champagne a cerut ca trei intreprinderi chineze sa-si vanda actiunile la companii canadiene de minereuri critice, dupa ce a inasprit reglementarile in acest domeniu.

Luna trecuta, Statele Unite au anuntat o crestere semnificativa a taxelor vamale aplicate pentru echivalentul a 18 miliarde de dolari unor produse chinezesti, inclusiv minerale rare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: