Guvernul chinez va creste varsta de pensionare, pentru prima oara din 1978, pe fondul scaderii natalitatii si al imbatranirii fortei de munca
China a declarat vineri ca va creste varsta de pensionare pentru prima data in ultimele decenii, in timp ce a doua cea mai mare economie a lumii se lupta cu scaderea ratei natalitatii si imbatranirea fortei de munca.
Cel mai inalt organism legislativ al tarii a aprobat un proiect de propunere pentru implementarea treptata a schimbarilor, a raportat vineri mass-media de stat, citata de NBC News. Varstele de pensionare din China sunt printre cele mai scazute din lume si au ramas neschimbate de cand au fost stabilite in anii 1950.
Varsta legala de pensionare pentru barbati si femei va creste treptat incepand cu 1 ianuarie anul viitor, conform deciziei Comitetului permanent al Adunarii Nationale a Poporului. Pe parcursul unei perioade de 15 ani, aceasta va creste de la 60 la 63 de ani pentru barbati, de la 55 la 58 de ani pentru femeile care lucreaza in birouri si de la 50 la 55 de ani pentru femeile care lucreaza in fabrici.
Pentru cei nascuti in 1965, pensionarea va fi amanata cu o luna, potrivit unui grafic publicat de Xinhua, agentia de presa de stat a Chinei. Cei nascuti in 1984 ar trebui sa astepte pana la cinci ani in plus pentru a se pensiona.
Schimbarile au facut obiectul unor discutii aprinse in randul publicului chinez de cand au fost propuse la inceputul acestui an.
Tinerii se confrunta deja cu o concurenta intensa pentru a-si gasi un loc de munca, in timp ce lucratorii la mijlocul carierei sunt concediati, deoarece economia chineza isi revine mai lent decat se astepta dupa trei ani de izolare pandemica.
„Deci, dupa 60 de ani, tot trebuie sa ne inghesuim in autobuz cu tinerii?”, se putea citi intr-un comentariu pe Weibo, o populara platforma chineza de social media. „Cereti timp liber pentru a 60-a aniversare? Si daca mori la birou, ar conta ca un accident de munca?”
Cresterea varstei de pensionare ar reduce presiunea asupra sistemului de pensii intr-un moment in care guvernele locale si provinciale se confrunta cu deficite bugetare masive. La aceasta presiune se adauga faptul ca oamenii traiesc mai mult in China, unde speranta de viata era de 78 de ani in 2021, comparativ cu 51 de ani in 1962, potrivit Bancii Mondiale.
Potrivit Economist Intelligence Unit, pana in 2035, numarul persoanelor de 60 de ani si peste din China va depasi 450 de milioane, adica 32,7% din populatia totala.
Forta de munca necesara pentru a sustine populatia in varsta de pensionare este, de asemenea, in scadere, numarul nasterilor scazand cu 10% in 2022, pana la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata. Anul trecut, China a devenit a doua cea mai populata tara din lume, dupa India.