Guvernul francez pregateste noi masuri pentru a calma protestele fermierilor care au blocat Parisul

externe

protest fermieri

In timp ce fermierii protestatari au campat in jurul Parisului, guvernul francez spera sa le calmeze furia cu mai multe concesii. Ei se plang ca agricultura si cresterea animalelor au devenit prea dificile si nu suficient de profitabile, relateaza Associated Press.

Prim-ministrul Gabriel Attal urmeaza sa sustina un discurs dupa-amiaza in fata camerei inferioare a parlamentului francez, in care sa prezinte prioritatile guvernului sau.

Campania fermierilor pentru salarii mai bune, mai putine constrangeri si costuri mai mici este o criza majora pentru Attal in prima luna a noii sale functii. Protestatarii au respins masurile pro-agricultura pe care Attal le-a anuntat saptamana trecuta, considerandu-le insuficiente. Guvernul a promis ca marti vor fi date mai multe raspunsuri.

Luni, fermierii protestatari au inconjurat Parisul cu baricade care ingreuneaza traficul, folosind sute de tractoare si gramezi de baloti de fan pentru a bloca autostrazile care duc spre capitala Frantei, care va gazdui Jocurile Olimpice de vara peste sase luni. Protestatarii au venit pregatiti pentru o batalie prelungita, cu corturi si rezerve de alimente si apa.

Guvernul a anuntat desfasurarea a 15.000 de ofiteri de politie, majoritatea in regiunea Parisului, pentru a opri orice efort al protestatarilor de a intra in capitala. Ofiteri si vehicule blindate au fost, de asemenea, stationate la centrul de aprovizionare cu legume si fructe proaspete al Parisului, piata de gros Rungis, vizata de protestatari.

Miscarea din Franta este o alta manifestare a unei crize alimentare globale agravate de razboiul de aproape doi ani al Rusiei in Ucraina, un important producator de alimente.

Fermierii francezi afirma ca preturile mai mari la ingrasaminte, energie si alte inputuri pentru agricultura si cresterea animalelor le-au mancat veniturile.

Protestatarii sustin, de asemenea, ca sectorul agricol francez este suprareglementat si este afectat de importurile de alimente din tari in care producatorii agricoli se confrunta cu costuri mai mici si cu mai putine constrangeri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: