Guvernul italian a adoptat un decret menit sa respinga obiectiile instantei privind centrele de migranti din Albania

externe

Guvernul italian a adoptat, luni, un decret menit sa ocoleasca obiectiile instantei la planul sau de imigrare, care are ca scop descurajarea migrantilor ilegali sositi pe tarmurile Italiei cu ambarcatiuni prin trimiterea lor in centre din Albania, potrivit Reuters.

Planul, lansat saptamana trecuta, a fost imediat subminat, deoarece o instanta de la Roma a declarat ca primul lot de solicitanti de azil transportati in Albania trebuie adus in Italia, deoarece tarile lor de origine – Egipt si Bangladesh – nu pot fi considerate sigure.

Initiativa guvernamentala propune trimiterea in Albania a migrantilor barbati din asa-numitele „tari sigure”, ceea ce inseamna ca au sanse mici de a primi azil. Daca, asa cum era de asteptat, cererea lor de rezidenta in Italia ar fi respinsa, ei ar fi repatriati.

Cu toate acestea, decizia instantei de la Roma a pus sub semnul intrebarii intregul proiect italian si a starnit o disputa acerba intre administratia de dreapta a premierului Giorgia Meloni si justitie.

Tribunalul de la Roma a actionat pe baza unei hotarari recente a Curtii Europene de Justitie (CEJ) intr-un caz care implica Republica Ceha, care a afirmat ca o tara din afara UE nu poate fi declarata sigura decat daca intregul sau teritoriu este considerat lipsit de pericol.

Cautand sa depaseasca acest obstacol legal neasteptat, guvernul a imbunatatit statutul juridic al listei sale de tari sigure, transformand-o mai degraba intr-o lege, fiind mai greu pentru instante sa-i conteste validitatea.

De asemenea, a eliminat trei dintre cele 22 de state initiale de pe lista – Nigeria, Columbia si Camerun – din cauza preocuparilor specifice cu privire la situatia de siguranta din acele natiuni.

„(Miscarea noastra) provine dintr-o hotarare foarte detaliata a Curtii de Justitie a UE, care probabil nu a fost bine inteleasa”, a declarat ministrul Justitiei Carlo Nordio reporterilor, cu dedicatie pentru tribunalul de la Roma si modul in care a interpretat decizia UE.

Ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, a adaugat ca noua lege „ofera un standard” pe care judecatorii sa-l urmeze, mai degraba decat sa se complaca intr-o „interpretare sovaitoare” a hotararii UE.

Meloni a denuntat decizia de a aduce primul grup de migranti in Italia, considerand-o prejudiciata, in timp ce Nordio a declarat ca este „anormal” ca judecatorii sa stabileasca care tari ar putea fi considerate sigure.

Sindicatul magistratilor a spus ca instanta a respectat doar cerintele legislatiei UE.

Cu toate acestea, nu este clar daca noul decret ii va impiedica pe viitor pe judecatori sa respinga cererile de retinere a migrantilor in Albania, spun expertii.

„Conflictul cu legea europeana, care este superioara legislatiei nationale, ramane… cu exceptia cazului in care Italia doreste sa spuna ca sursele europene nu sunt obligatorii in aceasta chestiune”, a declarat Salvatore Curreri, profesor de drept constitutional la Universitatea Enna Kore.

Planul Italiei pentru Albania, care a evocat asemanari cu schema abandonata a Marii Britanii de a trimite solicitanti de azil in Rwanda, a fost evidentiat ca un posibil model pentru alte natiuni UE de catre presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Schema a fost inaugurata miercurea trecuta, cand 16 migranti au fost adusi in Albania. Patru au fost dusi in Italia in cateva ore pentru ca erau minori sau pentru ca nu se simteau bine, in timp ce restul de 12 i-au urmat imediat, in urma interventiei tribunalului de la Roma.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: