Guvernul Netanyahu face primul pas in spate in privinta planului de slabire a sistemului judiciar israelian
Guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a anuntat luni o modificare a unei parti cheie a controversatului sau plan de revizuire a sistemului judiciar al tarii, marcand prima sa cedare in fata protestelor publice masive si a presiunii internationale, inclusiv din partea presedintelui american Joe Biden, scrie CNN.
Liderii opozitiei din interiorul si din afara legislativului au respins imediat modificarile propuse, considerandu-le insuficiente.
Concesia ar oferi guvernului israelian mai putina putere de a selecta noi judecatori – dar totusi mai multa putere decat are in prezent.
Parlamentarul care conduce procesul de revizuire, Simcha Rothman, a anuntat modificarea planurilor guvernului si a mai spus ca parlamentul va amana adoptarea altor elemente ale planului pana dupa sarbatoarea Pastelui din Knesset, in aprilie.
Sustinatorii planurilor guvernamentale citeaza adesea selectia judecatorilor ca fiind un motiv cheie pentru care sunt necesare schimbari – spunand ca sistemul actual, in care judecatorii au un cuvant de spus in alegerea viitorilor judecatori, este elitist si nedemocratic.
In prezent, judecatorii sunt selectati de o comisie formata din politicieni, judecatori si experti juridici.
Proiectul de lege initial de modificare a modului de selectie a judecatorilor ar fi stabilit un comitet de selectie in care membrii numiti de coalitie ar avea o majoritate clara. Noul plan reduce puterea coalitiei, oferindu-i o majoritate de un singur loc din locurile numite in comitetul de selectie a judecatorilor.
Intr-o alta concesie, se spune ca, odata ce doi judecatori de la Curtea Suprema au fost numiti de catre comitet, alti judecatori pot fi selectati doar de catre o supermajoritate a comitetului.
Guvernul isi propune sa adopte proiectul de lege privind selectia judecatoreasca inainte de inceperea sarbatorii de Paste, la 5 aprilie, in timp ce mare parte din restul pachetului de reforme nu va fi acum votat pana la inceputul urmatoarei sesiuni a Knesset-ului, la sfarsitul lunii aprilie.
Alte elemente ale reformei propuse includ o clauza de anulare, prin care Knesset-ul va avea puterea de a anula deciziile Curtii Supreme, precum si un proiect de lege care ar face mai dificila declararea de catre instante a unui prim-ministru in functie ca fiind „inapt pentru functie”.
„Sefii partidelor din coalitie fac apel la opozitie sa profite de perioada de vacanta de o luna, in timpul careia nu se pot desfasura procedurile legislative in Knesset, pentru a purta negocieri reale in vederea ajungerii la o intelegere cu privire la articolele de lege care vor fi supuse aprobarii dupa vacanta”, a precizat coalitia intr-un comunicat. „Intindem o mana tuturor celor carora le pasa cu adevarat de unitatea poporului si de dorinta de a ajunge la o intelegere convenita”.
De luni de zile, sute de mii de israelieni au iesit in mod regulat in strada pentru a protesta impotriva revizuirii, spunand ca aceasta va afecta democratia israeliana. Acestora li s-au alaturat personalitati de rang inalt din domeniul securitatii, high-tech, financiar si academic al Israelului.
Liderii aliatilor Israelului, printre care Statele Unite si Germania, si-au exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la aceasta revizuire, cerand sa se ajunga la un „consens” asupra reformelor in loc ca guvernul sa impuna masuri unilaterale.
Liderul opozitiei si fostul prim-ministru Yair Lapid a respins modificarile, calificandu-le drept „un proiect pentru o preluare politica ostila a sistemului de justitie”. Acesta nu este un comitet pentru a selecta judecatori – acesta este un comitet pentru a selecta asociati, si exact asta au planuit din prima zi”.
Intr-o declaratie, organizatorii miscarii de protest au afirmat: „Aceasta nu este o indulcire, ci o declaratie de razboi a guvernului israelian impotriva cetatenilor sai si a democratiei israeliene. Legislatia pe care incearca sa o adopte este primul capitol in transformarea Israelului intr-o dictatura.”