Guvernul olandez nu mai are incredere in Facebook. Utilizarea retelei de socializare ar putea fi interzisa in cadrul ministerelor
Facebook ar putea sa fie interzis in cadrul ministerelor din guvernul olandez, din cauza riscurilor de confidentialitate. Autoritatea Olandeza pentru Protectia Datelor (DPA) a emis o declaratie prin care sfatuieste Ministerul de Interne olandez sa nu se bazeze pe paginile de Facebook pentru a comunica cu cetatenii, daca nu are o idee clara despre modul in care Meta utilizeaza datele personale ale persoanelor care viziteaza paginile guvernamentale, transmite dutchnews.nl.
Ministerul de Interne a fost solicitat, anterior, potrivit adjunctului ministrului Afacerilor Interne, Alexandra van Huffelen, sa ofere informatii guvernului asupra folosirii in continuare a paginilor de Facebook in conditii de securitate.
Guvernul doreste date clare de la Meta „cat mai curand posibil, cel mai tarziu inainte de vacanta de vara, cu privire la modul in care abordeaza preocuparile noastre”, a declarat Alexandra van Huffelen, care se ocupa in MAI de digitalizare, intr-un comunicat.
„In caz contrar, vom fi obligati sa ne oprim activitatile pe paginile de Facebook”, a adaugat aceasta. Presedintele DPA, Aleid Wolfsen, a declarat intr-un comunicat ca „oamenii care viziteaza o pagina guvernamentala au incredere ca informatiile lor personale si sensibile sunt in maini sigure”.
„Faptul ca aceasta poate implica si informatii despre copii si tineri face acest lucru si mai important. Sunt vulnerabili online si au nevoie de protectie suplimentara”, a spus Wolfsen in comunicat.
Un purtator de cuvant al Meta a declarat pentru CNBC: „Nu suntem de acord cu evaluarea care sta la baza acestui sfat, care este gresit in ceea ce priveste faptele si demonstreaza o neintelegere fundamentala cu privire la modul in care functioneaza produsele noastre. Examinam toate produsele Meta pentru a ne asigura ca respecta legile din regiunile in care oferim serviciile noastre si vom continua sa colaboram cu guvernul pentru a ne asigura ca poate folosi retelele sociale pentru a comunica cu oamenii”.
Sfatul DPA serveste drept o dovada suplimentara a „neincrederii crescande intre autoritatile de reglementare europene si Meta”, a declarat Matthew Holman, partener in tehnologie, confidentialitate si inteligenta artificiala la firma de avocatura Cripps, pentru CNBC.
Anul trecut, un tribunal olandez a decis ca Facebook a incalcat legea privind modul in care a procesat informatiile personale. Instanta a decis ca Facebook a folosit informatiile in scopuri publicitare fara temeiuri legale si a transmis aceste informatii altor companii.
De asemenea, instanta a decis ca Facebook nu a informat in mod corespunzator utilizatorii ca informatiile lor vor fi partajate si nici ca datele apartinand „prietenilor” utilizatorilor de pe Facebook vor fi, de asemenea, transmise catre terti.