Guvernul sloven a aprobat o motiune de recunoastere a statului palestinian si a cerut parlamentului sa faca acelasi lucru, relateaza Associated Press.
Prim-ministrul Robert Golob a declarat ca guvernul sau a trimis propunerea de recunoastere parlamentului, care s-ar putea intruni chiar saptamana viitoare.
„Toata lumea ar trebui sa actioneze in directia pacii”, a declarat Golob dupa sedinta de guvern. „Calea pentru a obtine pacea este o solutie cu doua state”, a mai spus el.
„Decizia nu este indreptata impotriva nimanui, nici macar impotriva Israelului, ci este un mesaj de pace”, a adaugat el, in timp ce steagul palestinian era arborat pe sediul guvernului din Ljubljana, capitala Sloveniei.
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat ca spera ca parlamentul sloven sa respinga decizia guvernului.
„Decizia guvernului sloven de a recomanda parlamentului sloven sa recunoasca statul palestinian recompenseaza Hamas pentru crima, viol, mutilare de corpuri, decapitare de copii si intareste axa iraniana a raului, in timp ce dauneaza prieteniei stranse dintre poporul sloven si cel israelian”, a declarat el.
Aprobarea parlamentara este necesara pentru ca demersul sa intre in vigoare. Coalitia liberala de guvernare a lui Golob are o majoritate confortabila in adunarea de 90 de membri, iar votul ar trebui sa fie o formalitate.
Decizia guvernului sloven vine la doar doua zile dupa ce Spania, Norvegia si Irlanda au recunoscut statul palestinian, o decizie care a fost condamnata de Israel.
Prin aceasta decizie, Slovenia va deveni al 10-lea membru al Uniunii Europene cu 27 de natiuni care recunoaste oficial statul palestinian. Norvegia nu este membra a UE, dar politica sa externa este, de obicei, aliniata la blocul comunitar.
Slovenia a inceput procesul de recunoastere la inceputul lunii mai, dar a declarat ca va astepta pana cand situatia din razboiul dintre Israel si Hamas din Gaza se va imbunatati.
Golob a declarat saptamana aceasta ca a accelerat procesul ca reactie la ultimele atacuri ale Israelului asupra Rafah, care au determinat fuga a peste 1 milion de palestinieni.
Peste 140 de tari recunosc statul palestinian – mai mult de doua treimi din Organizatia Natiunilor Unite.
Masura de recunoastere a statului palestinian a provocat o prabusire a relatiilor dintre UE si Israel.
Israelul a lansat asaltul in urma atacului din 7 octombrie, condus de Hamas, in care militantii au traversat granita din Gaza spre Israel, omorand 1 200 de persoane si luand ostatici aproximativ 250 de persoane. De atunci, atacurile aeriene si terestre ale Israelului au ucis 36.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza, care nu face distinctie intre combatanti si civili.
Romania nu are motive sa se teama ca, dupa venirea lui Trump la putere in…
Inventatorul cubului Rubik a sarbatorit sambata 50 de ani de la crearea jocului care a…
Guvernul din Qatar a informat SUA si Israelul ca va opri eforturile de mediere in…
Presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), George Simion, sustine ca are sapte procente avans in…
Un calugar a murit si alti trei au fost raniti dupa ce un barbat a…
Printesa de Wales a stralucit la Royal Albert Hall, de Ziua Comemorarii din acest an…