Haituirea lui Kovesi de catre Sectia Speciala, prezenta in Raportul MCV: „Au dorit sa-i impiedice candidatura”

news

Comisia Europeana afirma in Raportul MCV privind Romania dat publicitatii marti, ca au existat situatii in care Sectia speciala pentru investigarea magistratilor a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale intr-un mod care ridica indoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Documentul invoca drept argument pentru utilizarea Sectiei speciale ca instrument de presiune politica ancheta declansata impotriva unor oficiali CE, iar dosarul deschis Laurei Codruta Kovesi in perioada candidaturii pentru postul de procuror sef european constituie exemplul pentru suspiciunea privind lipsa de obiectivitate.

”Functionarea Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor a confirmat temerile exprimate atat in Romania, cat si in exterior ca sectia respectiva ar putea fi utilizata ca instrument de presiune politica Au existat mai multe situatii in care Sectia speciala a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale intr-un mod care ridica indoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa.

Printre aceste situatii se numara si cazurile in care Sectia speciala a initiat anchete impotriva judecatorilor si a procurorilor care s-au opus modificarilor actuale ale sistemului judiciar, precum si modificarile bruste ale abordarii adoptate in cauzele aflate pe rolul instantelor, de exemplu retragerea cailor de atac introduse anterior de DNA in dosarele de coruptie la nivel inalt. Numirile in functiile de conducere din Sectia speciala au starnit, la randul lor, polemici. Pe fondul acestora, numeroase voci din Romania au cerut desfiintarea Sectiei speciale”, mentioneaza raportul, citat de news.ro.

Ca exemple, documentul invoca faptul ca Sectia speciala a initiat o ancheta penala impotriva mai multor membri ai Comisiei si ai personalului acesteia in urma unei plangeri din 30 ianuarie 2019 prin care acestia erau acuzati de abuz in serviciu, comunicarea unor informatii false si infiintarea unui grup infractional organizat in legatura cu intocmirea raportului MCV din noiembrie 2018. Ancheta respectiva il viza si pe procurorul general in exercitiu.

Comisia reaminteste faptul ca, in temeiul Protocolului privind privilegiile si imunitatile, atasat la tratate, membrii Comisiei si ai personalului acesteia beneficiaza de imunitate juridica pentru actele indeplinite in calitatea lor oficiala, pe teritoriul oricarui stat membru.

”In pofida lipsei de competenta a autoritatilor romane in aceasta privinta, Sectia speciala a inregistrat cazul la 11 februarie si l-a inchis abia la 27 martie, invocand lipsa de probe”, mentioneaza raportul.

Un alt exemplu este dosarul penal deschis impotriva fostului procuror-sef al DNA Laura Codruta Kovesi in perioada in care candida pentru functia de procuror european. ”Faptul ca deschiderea dosarului penal a coincis cu data convocarii la audierea in Parlamentul European pare sa indice intentia de a impiedica aceasta candidatura”, remarca raportul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: