news

Halucinant: „Asa a fost si in 2007, si in 2013, acum se repeta, in 2024. Ce ati facut pana acum?”. Premierul Marcel Ciolacu: „Iertati-ma, in 2013 nu eram, sau cand au mai fost…”

„Potopul” din estul tarii a adus toata floarea „decidentilor” de la Bucuresti in fata sinistratilor. Potrivit spotmedia, „oficialii au dat din colt in colt la intrebarile jurnalistilor despre ce au facut pana acum ca sa evite astfel de situatii si daca au un plan ca asa ceva sa nu se mai intample. „Asa a fost si in 2007, si in 2013, acum se repeta, in 2024. Ce ati facut pana acum? Au fost intrebarile care s-au tot repetat si la care atat premierul si ministrii veniti de la Bucuresti, dar si autoritatile locale au evitat, uneori agresiv, sa raspunda.” Reproducem dialogul halucinant la care a asistat toata tara prin intermediul transmisiunilor tv.

La Slobozia Conachi, judetul Galati, s-au adunat premierul Ciolacu, ministrul de Interne, ministrul Apararii, ministrul Mediului, seful ISU, autoritati locale.

Jurnalistii i-au “deranjat” cu intrebarile: „Ce ati facut pana acum? Ce plan aveti sa nu se mai intample?”

Premierul Marcel Ciolacu: Cu adevarat trebuie o discutie foarte serioasa si am inceput-o deja cu ministrul Mediului, pentru ca este a treia oara cand se intampla in aceasta zona si este solicitarea prefecturii si a Consiliului Judetean, pentru ca ei tin ca organizare administrativa de Iasi.

Vom actiona cu o interventie de fond ca acest lucru sa nu se mai intample. Trebuie cumva sa venim cu un act normativ sa dislocam Galatiul si aceasta zona de Iasi, chiar daca conexiunea este foarte clara ca si circulatie a apelor,dar cred ca s-a pierdut deja prea mult timp.

Reporter: De ce este nevoie de trei inundatii ca sa vina aceste schimbari?

Premierul Marcel Ciolacu: Iertati-ma, in 2013 nu eram, sau cand au mai fost…

Reporter: De ce nu s-au luat masuri dupa primele doua inundatii, ca sa nu se mai intample asta?

Premierul Marcel Ciolacu: Haideti, ca sa va raspund foarte scurt. De cand sunt prim ministru al Romaniei, eu nu am primit nicio informare cu un eventual pericol in aceasta zona. De aceea am si vrut sa merg pe jos, sa vad intreaga situatie, de aceea am vrut sa vin impreuna cu colegul meu de guvern, cu dl. Fechet, ministrul Mediului, astfel incat in discutia pe care am avut-o deja cu dl presedinte al Consiliului Judetean sa stim sa actionam cat mai rapid.

Reporter: Domnule prim ministru, Romania are un plan? Pentru ca vorbim de schimbari climatice, vorbim de astfel de fenomene care ar putea sa se repete sau e o garantie ca se vor repeta…

Premierul Marcel Ciolacu: Sigur, stiti foarte bine ca exista, dar nu vreau sa intru pe munca domnului Fechet si sunt sigur ca le va lamuri, dupa presedintele Consiliului Judetean. (…)

„Haideti, sa il lasam si pe ministrul Mediului…”

Reporter (catre presedintele CJ): Daca imi permiteti sa revin si eu cu aceeasi intrebare, pentru ca nu am aflat un raspuns. Problema de aici, din Slobozia Conachi, va era cunoscuta, v-a fost raportata, stiati ce se intampla?

Si a doua intrebare punctuala este daca ceea ce vedem in jur a fost cauzat de cantitatea mare de ploaie sau din cauza unor neamenajari in urma unor eventuale probleme?

Presedintele CJ Galati, Costel Fotea: Asta-noapte, in trei ore au fost in jur de 150 l/mp. Ganditi-va ca toata apa aceasta nu avea unde sa se reverse, pentru ca nu avea cine sa o absoarba. Si atunci, din pacate, s-a intamplat si lucrul asta. Si ma bucur ca este si domnul ministru al Mediului aici, pentru ca va trebui sa ne pregatim pe viitor pentru fenomene de genul asta si probabil fenomene si mai grave.

Reporteri: Si cum v-ati pregatit? De ce nu v-ati pregatit pentru acum? Este a treia inundatie

Presedintele CJ Galati, Costel Fotea: Haideti, sa il lasam si pe ministrul Mediului. (…)

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: (…) Vreau sa mai spun ca in contextul schimbarilor climatice, cu astfel de fenomene ne vom intalni din ce in ce mai des si la o intensitate din ce in ce mai mare. Este un lucru pe care nu il putem evita. Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate, nu ar fi trebuit sa se intample decat o data la 100 de ani, pe masuratorile pe care le avem. Iata insa ca si in 2007 si in 2013 si anul acesta, aici, la Slobozia Conachi, au avut loc inundatii, lucru care ne obliga sa ne gandim daca nu cumva ar trebui sa redimensionam, sa refacem in totalitate modul in care reactionam la astfel de situatii.Pentru ca astfel de inundatii nu pot fi evitate cand avem peste 200 l/mp in 2024, insa e adevarat ca putem limita pagubele pe care aceste inundatii le produc si putem eficientiza modul in care intervenim.

Reporter Cum putem face asta? Ce masuri se iau?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Primul lucru pe care l-am intrebat atunci cand am discutat cu oamenii din aceasta localitate a fost daca au fost avertizati azinoapte prin sistemul RO-Alert si toti oamenii cu care am vorbit mi-au spus ca in jur de 12 noaptea au primit pe telefon aceasta avertizare hidrologica si au stiut ca urmeaza sa se intample ceva grav.

Reporter: De ce e nevoie de trei inundatii majore ca sa spuneti ca incepem sa schimbam lucrurile?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Eu m-am referit la modul general.

Reporter: Haideti sa vorbim punctual

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Cu oamenii in varsta cu care am vorbit din alte localitati, dar si cu cei de aici, toti imi spun acelasi lucru: ca de cand se stiu ei, si unii traiesc de 60-70 de ani in localitate, niciodata nu s-au confruntat cu asa ceva …

Reporter: Se poate face ceva? Exista un proiect pentru aceasta zona?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Bineinteles ca in orice situatie exista masuri care pot atenua riscul la inundatii

Reporter: Aceste masuri au fost luate dupa episodul 2013? Care este proiectul pentru Slobozia Conachi si in ce stadiu este el?

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Am discutat cu colegii de la Administratia bazinala Prut-Barlad si foarte bine a spus si domnul prim ministru mai devreme, din pacate, atunci cand decizia se ia la Iasi pentru o localitate din judetul Galati, pe intregul lant al deciziei ….

Reporter: Dar de ce nu s-a facut aceasta modificare atunci? In 11 ani nu au ajuns hartiile de la Iasi la Galati?

Eu nu vreau sa spun ca asta rezolva problema peste noapte.

Reporter: Dle ministru, singura modificare din 2013 si pana acum este un RO-Alert?

Eu vreau sa va spun ca toate amenajarile hidrotehnice pentru amenajare la inundatii si nu numai pe care le-am avut la Ministerul Mediului, toate au pornit pe circuitul de finantare si nicio amenajare hidrotehnica nu este blocata la ministerul Mediului.

„Eu mi-am facut datoria in timpul mandatului meu. De alte proiecte nu stiu, nu cunosc mai departe ce s-a facut”

Reporteri: Putem sa stam de vorba si cu primarul?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: De 9 luni de zile eu lucrez la decolmatare de la Piscu pana la Cuza Voda, cu ajutor de la Apele Romane.

Nu s-a facut la Cuza si la Pechea si din cauza asta a venit apa foarte mult si s-a dispersat intre localitati. Nu s-a putut decolmata de la o zi la alta. Vorbim de 23 km numai Slobozia si Izvoarele, urma Cuza Voda si Pechea.

Reporter: Exista un proiect concret sa nu se mai intample asa ceva?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Eu cred ca numai Dumnezeu poate sa ne spuna daca se intampla ceva sau nu se mai intampla

Reporter: Si acum nu mai luam masuri si ne lasam pe mana divinitatii?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Luam masuri, dar eu de unde sa stiu ce se poate intampla peste noapte sau peste zi

Reporter: Deci in 11 ani niciun proiect?

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Un proiect pentru ce?

Reporter: Pentru indiguire, pentru evitarea unor situatii similare cu cele din 2013.

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: eu, ce a depins pentru localitate la mine, eu mi-am facut datoria in timpul mandatului meu. De alte proiecte nu stiu, nu cunosc mai departe ce s-a facut.

Reporter: Exista o problema la canalizare? oamenii se plang ca au probleme cu canalizarea.

Primarul Slobozia Conachi, Emil Dragomir: Haideti sa va spun adevarul. Slobozia Conachi si Izvoarele este comuna cea mai joasa. Toate gunoaiele care vin se rasfrang in comuna noastra.

„Reporter: Vreti sa refaceti 700 de locuinte din banii guvernului? Marcel Ciolacu: Da”

Premierul Marcel Ciolacu: In momentul in care vine o asemenea cantitate de apa, cu mal si cu toata mizeria pe care o strange pe drum, s-au blocat. De aceea am venit pe jos.

Zonele inundate foarte mult, unde o sa intervenim cu motopompele, erau unde exista un podet si acel mal a infundat canalizarea.

Sunt lucruri pe care putem sa le evitam si lucruri pe care nu putem sa le evitam, cat de mult diguim sau nu diguim.

Din punctul meu de vedere, categoric ca intr-o saptamana, doua, impreuna cu domnii ministri, o sa facem o analiza, o sa luam tot circuitul, o sa luam cu conducerea de la Iasi, cu conducerea de la Apele Romane, sa vedem toata situatia si daca stiintific se poate face ceva.

Am vazut cu totii in toata Europa cazuri grave de inundatii. Faptul ca aici se repeta in acelasi scenariu (pentru ca la celula de criza asta am analizat, scenariul din 2013) trebuie sa vedem ce putem interveni ca sa nu intram in acelasi scenariu.

Mai mult, cred ca rostul meu si urgenta acum a comunitatii in primul rand este sa nu gasim neaparat astazi vinovatii.

O sa facem analiza, cu domnul ministru, categoric ca nu este ministrul Mediului vinovatul la ce s-a intamplat acum, cum nu este nici dl primar.

Totusi, interventia este una de forta a statului roman, coordonata si veti vedea cand se termina si noaptea aceasta cu inundatiile, o interventie coordonata cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Apararii, cu autoritatile locale, cu presedintele Consiliului Judetean, cu primarul municipiului Galati, pana marti are rost tot acest proces, de marti vom interveni rapid. (…)

Normal ca exista emotie, normal ca exista suparare, important este ca aceste comunitati sa inceapa sa traiasca normal intr-un timp foarte scurt.

Si eu ma oblig, in fata primarului, ca intr-o perioada scurta sa intervenim sa refacem si casele oamenilor, conectivitatea, ajutoarele imediate – alimente, paturi, apa. (…) Se refac casele, armata si ministerul de Interne or sa se implice si pentru curatenie (…)

Reporter: Vreti sa refaceti 700 de locuinte din banii guvernului? Asta ne spuneti?

Da. Si vorbeam cu dl. Catalin Predoiu. Cautam sa gasim formula, sa avem un dialog cu cei de la ASF ca statul – normal ca firmele de asigurari au o retinere unde e o incidenta mare – statul sa vina sa contra-asigure aceste locuinte, in aceste zone unde e posibil sa gasim solutii tehnice sau e posibil sa nu gasim

Cu alte cuvinte am pornit in mai multe paliere, dupa un moment neplacut. (…)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Presedintele ales al Mexicului, Claudia Sheinbaum, refuza invitatia lui Zelenski de a vizita Ucraina. Ce motiv a invocat

Presedintele ales mexican, Claudia Sheinbaum, a refuzat invitatia presedintelui Volodimir Zelenski de a vizita Ucraina…

42 de minute ago

Primaria Capitalei testeaza drone pentru combaterea larvelor de tantari pe Lacul Cismigiu

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca au fost efectuate…

34 de minute ago

„Sfarsitul unei ere”: Marea Britanie inchide ultima centrala electrica pe carbune. Carbunele a transformat UK intr-o superputere globala in secolele trecute

Centrala electrica Ratcliffe-on-Soar, aflata intre Derby si Nottingham, in centrul Angliei, urmeaza sa se inchida…

39 de minute ago