Hera, prima misiune spatiala de aparare planetara. Hera a ajuns in spatiu, va studia un asteroid deviat pentru a invata cum sa protejeze Pamantul – VIDEO

externe

Hera

O misiune europeana care s-ar putea dovedi fundamentala pentru supravietuirea viitoare a vietii pe Pamant a decolat luni de la Cape Canaveral din Florida, relateaza Euronews.

Hera, prima misiune spatiala de aparare planetara a Agentiei Spatiale Europene (ESA), s-a lansat la bordul unei rachete Space X Falcon 9 si se indreapta spre asteroidul Dimorphos, aflat la 195 de milioane de km distanta.

Lansatorul Falcon 9 care transporta nava spatiala Hera a decolat la ora 10.52 ET (16.52 CET) si si-a desfasurat cu succes panourile solare o ora mai tarziu.

Scopul principal al lui Hera va fi sa cerceteze locul de impact al navei spatiale DART a NASA, care a fost prabusita intentionat de suprafata asteroidului in urma cu doi ani pentru a-i devia cursul.

DART a fost primul obiect creat de om care a modificat traiectoria unui corp ceresc in primul test al tehnicii „impactului cinetic” de deviere a asteroizilor.

In functie de observatiile pe care misiunea condusa de europeni le va face asupra locului de impact, precum si de studiului pe care il va face asupra compozitiei asteroidului, tehnica ar putea sta la baza unui viitor sistem defensiv planetar cu implicatii de anvergura pentru viata pe Pamant.

„Misiunea Hera, impreuna cu DART si Agentia Spatiala Japoneza, arata ca lucram la nivel global. Este vorba de aparare planetara, este un efort global. Si acest proiect, aceasta colaborare, este exemplul perfect a ceea ce poate realiza umanitatea atunci cand lucreaza impreuna”, a declarat Ian Carnelli, managerul de proiect Hera la ESA.

Va dura doi ani pentru ca nava sa ajunga la Dimorphos si la asteroidul mai mare pe care il orbiteaza, Didymos.

Proiectul Hera, de patru ani, a reunit 18 tari din Europa, precum si 70 de companii de pe continent si Agentia Spatiala Japoneza sau JAXA.

Se asteapta ca nava spatiala sa ajunga la Dimorphos in octombrie 2026, cand cei doi CubeSat ai sai – sateliti mici cu dimensiuni standard – vor fi desfasurati si vor incepe sa colecteze date.

„Cred ca ar trebui sa fim cu totii mandri de ceea ce am realizat astazi. Este un moment grozav pentru ESA. Este un moment grozav pentru industria europeana in Europa in general. Asa ca sunt foarte fericit”, a spus Carnelli.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: