Herjeu plange ca n-a reusit sa ramana la CNA: „Am 8 carti publicate, 7 premiere de teatru si 21 de ani de televiziune si radio”

politica

Radu Herjeu, sustinut de PSD pentru un nou mandat de reprezentant al Parlamentului in CNA, a obtinut un singur vot in comisiile reunite de Cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului. El s-a plans ca a fost dat deoparte in beneficiul unui fost deputat „de dreapta”.

”Pentru indeplinirea promisiunilor electorale de depolitizare si profesionalizare a CNA-ului, majoritatea de dreapta din Comisiile reunite de mass media din Parlament a avut de ales intre:

– un om cu 21 de ani de televiziune si radio, 6 ani de CNA (in care a propus 60% din toate amenzile date), 8 carti publicate si 7 premiere de teatru, care n-a fost niciodata membru de partid sau angajat al vreunuia si

– un alt om, 16 ani politician (deputat) si fara nicio legatura cu audiovizualul. Pun pariu ca n-o sa ghiciti pe cine a ales”, a scris Radu Herjeu pe Facebook.

Herjeu a impiedicat in numeroase randuri acordarea de amenzi consistente posturilor Antena 3 si Romania TV.

Comisiile de cultura ale Parlamentului au dat luni, in sedinta comuna, in urma audierii, avize favorabile pentru patru din cei cinci candidati propusi ca membri titulari ai celor patru posturi vacante din Consiliul National al Audiovizualului.

Candidatii care au fost audiati sunt:

* Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avandu-l ca supleant pe Dan Radu;
* Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), avandu-l ca supleant pe Rares Niculescu;
* Dorina Rusu – membru titular (sustinuta, pentru un nou mandat, de presedintele Klaus Iohannis), avandu-o ca supleant pe Oana Mihalache;
* Ionel Palar – membru titular (sustinut de PNL), avand ca membru supleant pe Valentina Postelnicu;
* Radu Herjeu – membru titular (sustinut de PSD), fara supleant.

Dintre candidatii propusi (membri titulari si supleanti), toti au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu exceptia lui Radu Herjeu, pentru care s-a inregistrat un singur vot „pentru”.

„Acesti membri (cei cu majoritate de voturi „pentru” – n.r.) vor fi inaintati plenului cu avizul acestei comisii si il avem pe domnul Herjeu cu un vot. (…) Felicitari din inima pentru mandatul primit azi de la membrii comisiei. Sa fie intr-un ceas bun si la plen. Aveti o misiune importanta de a educa si de a lucra intr-un spatiu public foarte important”, le-a transmis presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor, Iulian Bulai.

In cadrul audierilor, Dorina Rusu a pledat pentru intalniri periodice ale membrilor CNA cu parlamentarii Comisiilor de Cultura pentru a discuta diverse propuneri legislative.

Valentin Jucan s-a pronuntat pentru reajustarea cuantumului amenzilor, care „nu au fost modificate de mult timp”.

„CNA este o institutie pe care o putem considera in mare parte vinovata de stadiul in care se afla audiovizualul romanesc. Primul lucru care cred ca trebuie realizat in cadrul CNA este o reajustare fata de public, dar si fata de legiuitor”, a spus Jucan.

Mircea Toma considera ca CNA este „atins de infodemie, care insoteste pandemia si pune in pericol sanatatea publica”. „Contaminarea populatiei cu informatii false si cu teorii ale conspiratiei conduce la un numar mic persoane care se vor vaccina”, a spus Mircea Toma.

Ionel Palar, fost parlamentar, s-a pronuntat pentru o legislatie a audiovizualului adaptata la conditiile actuale.

Radu Herjeu a explicat ca isi doreste sa continue ca membru CNA, pentru ca „au ramas foarte multe lucruri de facut”.

Plenul reunit al Parlamentului ii va numi pe cei patru membri CNA, prin vot secret, in viitoarea sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor.

Din 8 februarie, in urma incheierii mandatelor lui Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu si Dorina Rusu si decesului lui Radu Calin Cristea (in octombrie 2020), CNA, cu sapte membri, este in imposibilitatea de a se reuni in sedinta, din cauza lipsei de cvorum (8 din 11 membri).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: