externe

Hezbollah isi arata latura pragmatica in acordul Liban-Israel, un compromis fara precedent intre doua state inamice

Inainte ca guvernul libanez sa aprobe un acord intermediat de SUA care sa solutioneze o disputa de zeci de ani cu Israelul privind frontierele maritime, Hezbollah a analizat proiectul final linie cu linie si a dat un semnal crucial de acceptare, potrivit Reuters.

Catalogat drept grup terorist de catre Washington si dusmanul declarat al Israelului, Hezbollah, sustinut de Iran, nu a fost cu siguranta nici macar in apropierea salii de negocieri in timpul actiunii diplomatice americane care a dus la incheierea acordului istoric de saptamana trecuta.

Dar, in spatele scenei, grupul puternic inarmat a fost informat cu privire la detalii si si-a exprimat opiniile, chiar daca a amenintat cu actiuni militare in cazul in care interesele Libanului nu vor fi asigurate, potrivit unor surse apropiate de Hezbollah.

Un compromis fara precedent intre state inamice, acordul deschide calea pentru explorarea energiei in largul marii si dezamorseaza o sursa de potential conflict intre Israel si Hezbollah.

Observatorii spun ca acordul a fost cu atat mai semnificativ pentru pragmatismul de care a dat dovada Hezbollah, subliniind prioritatile schimbatoare ale unui grup infiintat in urma cu patru decenii de catre Garzile Revolutionare ale Iranului pentru a lupta impotriva Israelului.

Dupa ce si-a petrecut o mare parte din ultimul deceniu desfasurand luptatori si expertiza militara in tot Orientul Mijlociu pentru a-i ajuta pe aliatii Iranului, in special pe presedintele Bashar al-Assad din Siria, Hezbollah se concentreaza astazi in mod direct pe Liban – o tara aflata intr-o criza profunda.

Mai implicata ca oricand in afacerile statului, Hezbollah a declarat ca petrolul si gazele offshore sunt singura cale prin care Libanul poate iesi dintr-o prabusire financiara devastatoare care i-a lovit puternic pe toti libanezii, inclusiv pe numerosii sai alegatori siiti.

Desi Hezbollah spune ca nu se teme de razboiul cu Israelul, grupul a mai spus ca nu cauta un conflict cu un inamic „formidabil care a organizat invazii majore in Liban in 1978 si 1982”.

Libanul a avut nevoie de ani de zile pentru a se reconstrui dupa ultimul razboi din 2006 – o mare parte din factura a fost platita de catre arabii din Golf care, de atunci, au evitat Beirutul din cauza influentei Hezbollah. Si, desi sprijinul Teheranului ramane puternic, sanctiunile occidentale au redus suma de bani pe care Iranul o poate trimite grupului.

„HAOS” SAU PRAGMATISM

O descoperire de energie offshore – desi nu este suficienta pentru a rezolva problemele economice profunde ale Libanului – ar fi un avantaj major, furnizand valuta forte de care are nevoie tara.

Doi oficiali ai Hezbollah au declarat pentru Reuters ca grupul este deschis la ideea unui acord „ca o cale de a atenua unele dintre problemele economice ale Libanului”.

„Trebuiau sa se ocupe de aceasta problema in mod pragmatic si nu ideologic”, a declarat Sami Atallah, director executiv al Centrului libanez pentru studii politice, descriind rolul Hezbollah ca fiind esential. „Ei stiau ca au puterea de a provoca haos daca ar fi vrut – dar ar fi avut un cost atat de ridicat”.

Propunerile americane au fost comunicate conducerii Hezbollah de catre un inalt oficial libanez de securitate, Abbas Ibrahim, care s-a intalnit si cu trimisul american Amos Hochstein.

Intrebat despre rolul Hezbollah, seful biroului sau de presa, Mohamed Afif, a declarat ca statul a purtat negocierile si ca „noi il sustinem”. „Preocuparea noastra a fost ca Libanul sa isi asigure drepturile asupra resurselor sale”.

Un oficial de rang inalt al administratiei americane a declarat ca negocierile au fost purtate cu conducerea suverana a Libanului si nu au inclus discutii cu Hezbollah.

Urgenta misiunii lui Amos Hochstein a crescut in iunie, cand o platforma israeliana de gaz a sosit in largul marii pentru a explora campul Karish – ape revendicate de Liban, dar despre care Israelul a spus ca se afla in zona sa economica exclusiva.

Pe 2 iulie, Hezbollah a trimis trei drone neinarmate care au survolat campul Karish. Acestea au fost interceptate de armata israeliana.

Hezbollah a sustinut ca a fost o demonstratie de forta, iar aliatii sai din Liban au apreciat ca prin aceasta actiune militara grupul a reusit sa obtina concesii din partea Israelului – o afirmatie negata complet de Israel.

Un oficial american a declarat pentru Reuters ca Hezbollah aproape ca „a ucis acordul cu retorica lor provocatoare si actiunile lor de amenintare cu razboiul”. „Nicio parte nu poate – sau nu ar trebui – sa revendice victoria”.

PACEA ESTE INCA DEPARTE

Hezbollah a dat unda verde unor detalii controversate.

Printre acestea se numara si un acord tacit cu privire la aranjamentele care vor duce la obtinerea de catre Israel a unei parti din veniturile obtinute din prospectul Qana – pe care Libanul il considera in intregime in apele sale, dar despre care Israelul a spus ca se afla partial in apele sale.

Solutia diplomatica presupune ca TotalEnergies din Franta – care urmeaza sa efectueze explorarea in numele Libanului – sa incheie un acord separat cu Israelul prin care sa primeasca o parte din redevente, ocolind orice implicare libaneza, a declarat pentru Reuters politicianul Gebran Bassil, care a urmarit indeaproape discutiile.

Ministerul francez de Externe a declarat ca Franta a contribuit in mod activ la acord, „in special prin transmiterea de mesaje intre diferitele parti, in colaborare cu mediatorul american”.

Desi pare ca stelele s-au aliniat pentru a se obtine acest acord, pacea ramane o perspectiva indepartata intre state aflate in dezacord in numeroase probleme si cu influenta Hezbollah adanc inradacinata in Liban.

Insa, la mai bine de 16 ani de la ultimul razboi, beneficiile aduse de orice productie de gaze ar putea contribui la evitarea unui nou razboi. „Odata ce tevile sunt in apa, razboiul devine foarte departe”, a declarat o sursa apropiata Hezbollah, preluata de Reuters.

Urmareste-ne si pe:
Darie Luca

Recent Posts

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a laudat pe Vladimir Putin, afirmand ca are „instinct de marcator, ca Ronaldo”

Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…

17 minute ago

Trei tineri din Suceava, retinuti la doua zile dupa ce au vandalizat nu mai putin de 51 de autoturisme

Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…

O oră ago