Hohote de ras la discursul lui Ciolacu: „Stimati romani, am multe defecte, dar cu siguranta nu pot sa mint/ Astazi, se termina cu smecheria”

politica

Marcel Ciolacu, anunt, Visa Waiver, 2024, Romania

Discursul premierului Marcel Ciolacu la asumarea raspunderii pe noile taxe si impozite a starnit hohote de ras in Parlament. Seful PSD a sustinut ca „am multe defecte, dar cu siguranta nu pot sa mint”.

„Stimati romani, am multe defecte, dar cu siguranta nu pot sa mint”, a spus Ciolacu, fiind intrerupt de hohote de ras.

„Vin astazi in fata dumneavoastra pentru a angaja raspunderea Guvernului pe care il conduc pe un pachet de masuri care sa reduca risipa bugetara si sa puna punct modului in care cei puternici si cu foarte multi bani se credeau de neatins!

Va spun cu toata responsabilitatea: de astazi, s-a terminat cu dubla masura! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu exceptiile peste exceptii din mediul privat! Si mai ales – s-a terminat cu banii facuti usor din evaziune fiscala!

La fel ca toti romanii, si eu m-am saturat de ipocrizie!

M-am saturat sa aud ca daca nu ai privilegii, daca nu esti sef la stat, atunci nu mai poti munci. Sau ca, daca nu ai ajutoare de stat, subventii ori facilitati fiscale atunci dai faliment sau ai voie sa incalci legea!

M-am saturat sa vad ca unii isi incaseaza luna de luna salariul, fara sa aiba vreo performanta, in vreme ce altii trebuie sa munceasca pe rupte pentru acel salariu!

M-am saturat sa vad cum unii isi pot plati corect toate taxele, contributiile si impozitele, iar altii urla ca din gura de sarpe ca nu se poate sa fii corect!

Trebuie sa intelegem cu totii ca, asa cum a fost pana acum, statul roman nu poate merge mai departe! Nu mai putem sa ne mintim unii pe altii, nu mai putem sa ne facem ca facem, nu mai putem sa cerem mereu… fara sa dam nimic in schimb!

Trebuie sa punem tot sistemul pe baze corecte si echitabile pentru toti cei care muncesc, indiferent unde muncesc – la stat sau la privat!

Stimati colegi,

Masurile cu care vin astazi in fata Parlamentului au fost dezbatute indelung. Ele nu sunt o simpla reactie la nevoile de acum ale statului. In ultimele lui, am avut un dialog public consistent si ne-am intalnit cu toti cei care au avut ceva de spus pe aceasta tema.

Astazi imi asum raspunderea pentru un set de masuri, dar suntem abia la inceputul unei reforme mai ample care inseamna de fapt o reasezare a statului pe baze mult mai corecte si echitabile. Este un efort national al Romaniei din 2023, pentru a avea o economie mai puternica si a trai mai bine si in 2025 si in 2030.

A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amana. De aceea, am mers inainte cu mult curaj, curaj care – din pacate! – a lipsit in ultimii ani in materie de reforme. Pentru ca timpul nu are rabdare cu noi. Eu nu vreau sa vad o noua generatie indatorata, doar pentru ca noi pierdem acesti ani fara sa facem nimic!

Stim ca romanii vor un stat mai implicat si mai eficient, cu servicii publice mai bune, sustinute de o economie dinamica. In urmatoarele saptamani vom demara un proces de simplificare a legilor tarii, astfel incat toate eforturile facute de romanii care muncesc, de sectorul privat si de statul roman sa poata fi valorificate la justa valoare si asteptare a tuturor romanilor.

Echilibrarea sistemului fiscal si legi mai bune inseamna apropierea de ceea ce numeam, acum cativa ani, o tara ca afara. Dar aceste obiective nu pot fi atinse fara organizare, fara simplificare sau fara un buget mai puternic al statului, care sa-i ajute pe toti romanii sa treaca cu bine peste crizele cu care ne confruntam si noi, dar si celelalte state din Europa si din restul lumii.

Doamnelor si domnilor,

Nu sunt adeptul modificarilor fiscale atunci cand nu este cazul. Nu am sustinut niciodata masuri luate peste noapte, fara nicio analiza. Nu cred in varianta inventarii de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care isi achita impozitele si taxele la stat.

Cred, insa, ca masurile dure trebuie luate acolo unde exista frauda, acolo unde exista evaziune, acolo unde exista risipa in cheltuielile statului. Cred ca singura cale prin care aceasta tara se poate dezvolta este un parteneriat cinstit si real intre guvern si mediul de afaceri!

Stimati colegi,

Va spun sincer ca, in ultimele luni de zile, foarte multe persoane mi-au sugerat ca nu este momentul acum sa luam aceste masuri. Inaintea unui an electoral fara precedent, cu patru randuri de alegeri. Ca ar fi mai bine sa ascundem problemele sub pres si sa amanam toate aceste masuri dupa alegeri. Dupa alegeri, cand romanii nu mai pot sanctiona prin vot pe nimeni…

A nu face nimic pentru ca vin alegerile si nu trebuie deranjat nimeni, nici macar cei incorecti, nu este o optiune pentru mine! A nu face nimic si doar a da din gura din opozitie, dupa ce ai nenorocit bugetul Romaniei, iarasi nu poate fi o optiune.

Eu nu pot si nu vreau sa las o tara fara optiuni! De aceea, nu am adoptat varianta comoda in care sa nu fac nimic!

Stimati romani,

Eu am multe defecte, dar cu siguranta nu pot sa mint. Nu pot sa vin in fata dumneavoastra si sa va mint asa cum ati fost mintiti inainte de alegerile din 2009, cand vi s-a promis raiul pe Pamant, si apoi v-au fost taiate salariile si pensiile!

Sunt un om responsabil si cred ca masurile trebuie luate atunci cand sunt necesare. Chiar daca ele NU sunt pe placul unora! Chiar daca cei care au crezut ca smecheria va putea continua la nesfarsit tipa acum cat pot de tare!

Nu, dragi romani! Astazi, se va incheia o etapa din istoria Romaniei!

Astazi, se termina cu smecheria!

Astazi, Guvernul pe care il conduc isi asuma raspunderea tocmai pentru ca Romania nu-si mai poate permite sa se bazeze doar pe munca celor cinstiti, a celor care isi platesc corect taxele si impozitele la stat. Iar, pe ceilalti sa nu-i deranjeze nimeni!

Romania nu-si poate permite ca doar cei cu salarii mici sa plateasca corect taxele, iar cei cu venituri mari sa le tot optimizeze!

De astazi toata lumea va plati in functie de cat castiga! Nu poti fi milionar, dar sa platesti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poti obtine profituri excesive, dar in tara in care le-ai obtinut sa nu platesti nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezenta la serviciu sa-ti dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fara nicio performanta! Si, din acest motiv, tot astazi Guvernul pe care il conduc isi asuma si raspunderea pe masurile de reducere a risipei bugetare. Pentru ca nu este corect ca statul roman sa se lafaie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient si fara legatura cu nevoile reale ale cetatenilor.

Stimati colegi,

Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci cand am pornit aceasta reforma fiscala. Si, iata, astazi, vin in fata dumneavoastra cu cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa Revolutie! O reforma promisa de atatea ori, dar pe care o face acum un premier social – democrat!

E clar pentru toata lumea ca, ce a fost pana acum, nu a functionat.

In timp ce calitatea serviciilor publice a stagnat, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat. In ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 160%, de 2,6 ori. Insa performanta si eficienta actului public, nu!

De aceea, prin legea prezentata astazi va fi mai multa cumpatare pentru bugetarii cu venituri mari. In acelasi timp, angajatii cu salarii mici vor primi in continuare vouchere si alte masuri de sustinere a veniturilor.

Totodata, vor fi mai putini sefi! Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata salba de consilieri, soferi si secretare. Vor disparea si un sfert din functiile de secretari de stat, vicepresedinti si celelalte functii de demnitate publica asimilate acestora.

In plus, vom implementa un plan de reducere a risipei in aparatul bugetar, atat pentru administratia centrala, cat si in cea locala, companii de stat si institutii autonome. Vor fi limitate cheltuielile cu achizitiile si vor fi controale mult mai stricte pentru depasirea acestor limite. Indemnizatiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar in functie de performanta. Suplimentar, vom comasa si descentraliza o serie de institutii, tocmai pentru a reduce, cu cel putin 15%, cheltuielile de functionare si cele cu materialele si serviciile.

Prin toate aceste masuri avem un singur scop. Acela de a insanatosi finantele publice si de a reduce indatorarea Romaniei pentru a putea aloca mai multi bani acolo unde este intr-adevar nevoie: in investitii, in Educatie, Sanatate si Infrastructura, in productie si creare de locuri de munca aici, in Romania.

Am inceput prin a va spune ca nu sunt adeptul inventarii de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care isi achita impozitele si taxele la stat. Si ca, in opinia mea, masurile dure trebuie luate acolo unde exista frauda, acolo unde exista evaziune.

Din acest motiv, legea propusa astazi prevede masuri clare pentru reducerea fraudei si a evaziunii fiscale. Nu mai putem continua sa ne bazam doar pe taxele platite corect de romanii cinstiti, fie simpli cetateni, fie antreprenori. Nu este corect ca doar unii sa plateasca, iar toti ceilalti sa aiba doar pretentii.

Cu totii vrem un sistem de sanatate puternic si accesibil tuturor! Cu totii vrem un sistem de invatamant care sa ne educe intr-adevar copiii! Cu totii vrem servicii sociale, unde parintii si bunicii nostri sa fie ingrijiti corespunzator!

Dar toate acestea costa bani! Si nu pot fi construite cand Romania are o evaziune fiscala de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro.

De aceea, vom creste masiv amenzile si vom confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce inseamna avere ilicita. Insa impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu inseamna taxarea banilor de la nunta sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu si-a platit corect taxele si impozitele, cel care a facut evaziune, cel care a furat din banii pentru sanatate, pensii, educatie.

Stimati colegi,

De trei luni de zile, nu a fost zi in care pachetul propus astazi sa nu fie discutat, iar fiecare masura analizata, chiar de mai multe ori, cu toti partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, administratie locala. Pentru ca eu cred ca atunci cand vrei reasezarea intregului sistem fiscal trebuie sa discuti inainte cu toata lumea.

Modelul economic bazat pe privilegii si facilitati fiscale pe care s-a mers pana acum nu mai poate continua! Romania nu-si mai permite facilitati si privilegii de 75 de miliarde de lei si o evaziune fiscala de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate inseamna 15% din PIB, exact cat ne-ar trebui ca sa ajungem in media europeana la venituri.

Astazi avem printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital, dar incasam cel mai putin TVA. Practic, mai mult de o treime NU incasam! La impozitul pe profit incasam doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit – doar 80%.

Nu incasam taxe, in schimb ne imprumutam la nesfarsit, riscand blocarea banilor de la Uniunea Europeana. Asa nu vom ajunge nicaieri!

Doamnelor si domnilor,

In ultimii ani s-au dat facilitati fiscale imense pentru firme si diverse categorii de angajati. Logic, ca urmare a cresterii economice, ar fi trebuit ca si veniturile statului sa creasca. Cu toate astea, incasarile au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul Romaniei astazi se bazeaza pe taxele platite de salariati, pe consumul acestora si pe investitiile publice.

Dragi romani,

Ca premier, sunt obligat sa pun interesul Romaniei mai presus decat interesele unor grupuri nemultumite ca fac profituri nu de miliarde, ci „doar” de sute de milioane. Iar interesul suprem al Romaniei este sa nu ni se opreasca fondurile europene si PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Si sa nu fim penalizati cu o amenda de 0.5% din PIB pentru depasirea deficitului bugetar.

De asemenea, interesul suprem al Romaniei este sa adere la OECD, pentru ca asta ar insemna investitii de miliarde de euro in tara noastra. Daca nu vom face acum nimic, ar insemna sa oprim dezvoltarea Romaniei si finantarile pentru constructia de autostrazi, scoli si spitale! Eu nu vreau si nu pot accepta riscul stoparii fondurilor europene si a PNRR, doar pentru ca unii nu inteleg ca trebuie sa fie corecti!

Doamnelor si domnilor,

Am vazut tot felul de interpretari… cum ca aceste decizii aduc austeritatea. Adevarul este ca austeritate a fost in 2010, cand s-au taiat salarii si pensii si s-a majorat TVA-ul, de la 19 la 24 la suta.

Atunci romanii au fost saraciti si s-a prabusit puterea de cumparare!

Acest Guvern nu creste TVA-ul general. Acest Guvern pastreaza la 9% TVA-ul pentru alimente si medicamente, carti si spectacole culturale. La fel cum pastram TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze.

In plus, cum poti vorbi de austeritate cand una dintre principalele masuri este cresterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar in constructii cu 12.5%, pana la 4.500 de lei? Sa cresti salariul minim pentru 2 milioane de oameni este austeritate?

Stiu, este dureros pentru anumite interese economice! Insa toti trebuie sa platim corect taxele aici, in Romania. Corect si echitabil!

Trebuie sa facem un mediu concurential corect, in care fiecare plateste in functie de cat castiga. Nici mai mult, nici mai putin!

Taxam suplimentar profitul bancilor si, mai ales, venim cu o noua abordare in cazul companiilor mari, care vor plati un impozit de minim 1% din cifra de afaceri.

Este o masura de echitate, pe care o propun de doi ani, de cand eram in Opozitie. Marile companii sa plateasca macar la nivelul minim al unei companii romanesti. Avem insa grija ca investitiile acestor mari firme sa fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit.

Mai mult, asiguram echitatea fiscala intre contribuabili prin eliminarea graduala a exceptiilor si privilegiilor fiscale.

Sigur ca vor fi intotdeauna unii care vor spune ca nu este bine…

Asa au spus si cand am reglementat piata energiei, iar romanii au platit preturi normale la facturile de curent si gaze. Asa au spus si cand am plafonat preturile la alimentele de baza. De aceea, va spun si acum: masurile fiscale propuse nu vor distruge nimic! Din contra, vor stimula dezvoltarea Romaniei!

Repet, ca sa fie clar: oamenii obisnuiti nu vor plati niciun fel de taxe in plus! Vor fi supraimpozitate insa profitul excesiv, luxul si viciile!

Cine are proprietati scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau iahturi ori masini scumpe, este normal sa plateasca mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, bauturile cu zahar si, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru ca efectele lor devin probleme majore de sanatate publica! Iar eu nu pot asista nepasator la distrugerea unor generatii intregi!

Stiu ca, in aceste zile, romanii de buna-credinta se intreaba ce se va intampla cu taxele si impozitele lor, daca acesti bani vor fi bine cheltuiti sau vor ajunge prin vreun portbagaj. Inteleg aceste ingrijorari ale romanilor si tocmai de aceea, astazi, de la tribuna Parlamentului vreau sa transmit un mesaj foarte clar pentru toti cei care sunt in serviciul public, politicieni sau nu.

Aceasta guvernare este despre reforme si economie, despre binele romanilor si dezvoltarea Romaniei. Cei care vor sa foloseasca functia publica sau politica pentru beneficii personale nu vor fi tolerati in aceasta guvernare si nu se vor putea ascunde dupa carnetele de partid.

Am vazut ca cei care clamau „fara penali”, acum fac scut in jurul penalilor din propriul partid. Spre deosebire de ei – eu si acest Guvern vom avea toleranta zero fata de coruptie!

Solidaritatea noastra este doar cu romanii, in special cu cei care isi numara banii de la un salariu la altul. Solidaritatea noastra este cu pensionarii, carora le vom creste pensiile. Solidaritatea noastra este cu firmele care fac profit, dau locuri de munca pentru romani si isi platesc corect taxele in Romania.

Dar nu voi fi niciodata solidar cu cei care confunda functia publica cu mosia proprie! NU voi tolera niciun exces! Si le cer tuturor celor care sunt in slujba romanilor sa se gandeasca de doua ori inainte de a aviza vreo achizitie. Ne putem face treaba si fara cele mai noi masini, telefoane sau deplasari externe al caror singur scop e plimbarea.

Retineti, dragi colegi: noi putem legifera foarte multe, dar nu putem legifera bunul-simt si responsabilitatea! Asta depinde de fiecare dintre noi!

Romania are nevoie de aceasta reforma majora, iar eu sunt pregatit sa mi-o asum! Este singura sansa pentru a continua dezvoltarea acestei tari, singura sansa pentru a creste nivelul de trai al generatiilor actuale si viitoare!

Prin urmare, doamnelor si domnilor, avand in vedere toate argumentele expuse mai sus, in temeiul articolului 114 din Constitutia Romaniei, Guvernul isi angajeaza raspunderea asupra Proiectului de Lege privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung”, a citit Ciolacu de la tribuna Parlamentului.

Parlamentarii din USR au protestat cu pancarte in care faceau aluzie la scandalul de coruptie in care este implicat baronul PSD Dumitru Buzatu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: