Un tribunal condus de rebelii Houthi din Yemen a condamnat sambata 44 de persoane la moarte, inclusiv un om de afaceri care lucra cu grupuri de ajutor, sub acuzatia de spionaj, a declarat un avocat al apararii, potrivit AP.
Cele 44 de persoane se numarau printre cele 49 care au fost retinute de rebelii sustinuti de Iran si acuzate de „colaborare cu inamicul”, o referire la coalitia condusa de Arabia Saudita care este in razboi cu houthii din 2015, a declarat avocatul Abdel-Majeed Sabra. Patru au primit pedepse cu inchisoarea.
Saisprezece persoane au fost condamnate la moarte in lipsa, in timp ce 28 au fost duse in fata Tribunalului Penal Specializat din capitala Sanaa, a spus Sabra.
Printre cei condamnati la moarte s-a numarat Adnan al-Harazi, CEO al Prodigy Systems, o companie din Sanaa care a dezvoltat sisteme pentru a ajuta grupurile umanitare sa se inregistreze si sa verifice distribuirea ajutoarelor catre cei aflati in nevoie in tara lovita de razboi.
Houthii l-au retinut pe al-Harazi in martie anul trecut, dupa ce au aruncat cu pietre in compania sa. Hotararea judecatoreasca de sambata a inclus confiscarea proprietatilor sale, a spus Sabra.
Sabra i-a acuzat pe houthi ca i-au torturat pe suspecti „fizic si psihologic”, adaugand ca acestia au fost bagati in izolare timp de noua luni.
El a spus ca echipa de aparare s-a retras la inceputul procesului, dupa ce judecatorii au refuzat sa le permita sa obtina o copie a documentelor cazului, calificand procesul ca fiind „nedrept”.
Un purtator de cuvant al Houthi nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii.
Mii de oameni au fost inchisi de Houthi in timpul razboiului civil din Yemen. O ancheta a AP a constatat ca unii detinuti au fost arsi cu acid, atarnati de incheieturi saptamani intregi sau batuti cu bastoanele.
Tribunalele din Sanaa si alte zone controlate de Houthi din Yemen obisnuiesc sa dea sentinte dure celor acuzati de colaborare cu coalitia condusa de Arabia Saudita. In septembrie 2021, rebelii au executat noua persoane care au fost condamnate pentru implicarea in uciderea unui inalt oficial houthi, Saleh al-Samad, intr-un atac aerian al coalitiei conduse de Arabia Saudita in aprilie 2018.
Yemenul a fost cufundat intr-un conflict devastator cand houthii au coborat din fortareata lor nordica in 2014, cucerind Sanaa si o mare parte din nordul Yemenului si fortand guvernul in exil.
O coalitie condusa de Arabia Saudita, inclusiv Emiratele Arabe Unite, a intervenit in 2015 pentru a incerca sa restabileasca guvernul recunoscut international. Conflictul s-a transformat in ultimii ani intr-un razboi proxy intre Arabia Saudita si Iran.
In razboi au murit peste 150.000 de oameni, inclusiv luptatori si civili, si a creat unul dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume.
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Discursul recent al lui Putin despre „noua ordine mondiala” la Clubul International de Discutii Valdai…
Prim-ministrul Croatiei l-a demis vineri devreme pe ministrul Sanatatii, Vili Beros, deoarece ministrul a fost…