Hungary Today, publicatie pro-guvernamentala de la Budapesta, scrie ca preconizata reforma a administratiei publice din Romania dezavantajeaza comunitatea maghiara. Hungary Today mentioneaza cazul comunei Dorobanti (Arad), care „a luptat mult timp pentru independenta fata de Curtici (Kurtos), majoritar romaneasca”.
Reforma administratiei tarii, si mai precis comasarea municipiilor mici, este de mult timp un subiect de discutie in cadrul partidelor politice din Romania. Acest lucru a fost confirmat de insusi premierul Marcel Ciolacu, scrie Hungary Today, citand Kronika Online. Primarii comunelor in cauza nu sunt incantati de aceasta idee, cum este cazul comunei Dorobanti (Kisiratos) din judetul Arad, unde au luptat mult timp pentru independenta fata de Curtici (Kurtos), majoritar romaneasca.
Iata in continuare, trducerea articolului:
Exista un consens in coalitia de guvernare formata din Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul National Liberal (PNL) de la Bucuresti cu privire la necesitatea unei reforme administrative pentru a o face mai eficienta din punct de vedere al costurilor. Nu exista nicio sansa ca aceasta sa fie implementata inainte de alegerile parlamentare si locale de anul viitor, dar nu exista nicio indoiala ca un nou guvern de coalitie PSD-PNL o va pune pe ordinea de zi.
„Nu spun ca ar trebui sa le desfiintam, pentru ca ar fi un nonsens. Mai degraba ar trebui sa le reorganizam, astfel incat aceste sate sa aiba cate un viceprimar intr-o comuna care este comasata”, este citat Ciolacu. Dupa cum relateaza agentia de presa Agerpres, Marcel Ciolacu a recunoscut ca aceasta idee nu poate fi introdusa imediat, dar a precizat ca va trebui schimbata „structura organizatorica comunista”.
Fara indoiala ca marii perdanti ai reformei administrative a partidului de guvernamant ar fi maghiarii care locuiesc in regiunea transilvaneana, subliniaza Kronika.
In satele cu populatie mixta, unde numarul de etnici a permis pana acum alegerea unui primar maghiar, reorganizarea administrativa planificata de partidele aflate la guvernare ar elimina aceasta posibilitate, astfel incat satele maghiare ar deveni parte a comunelor majoritar romanesti.
Satul majoritar maghiar Dorobanti, cu o populatie de 1.630 de locuitori, a experimentat acest tip de „casatorie fortata” cu zeci de ani mai devreme, cand a fost anexat in mod arbitrar la satul majoritar romanesc Curtici, care are acum o populatie de 7.300 de locuitori.
In Curtici locuiesc 130 de maghiari, ceea ce inseamna ca comunitatea maghiara locala din vechea unitate administrativa, incluzand maghiarii din Dorobanti, nu ajungeau nici macar la 20 la suta. Locuitorii maghiari din Dorobanti se gandeau de mult timp la separare, iar in 2004 a venit momentul decisiv, cand Vince Almasi si Dr. Bela Almasi au venit cu ideea de a organiza un referendum. O mare majoritate a locuitorilor a votat in favoarea secesiunii, creand astfel municipalitatea independenta Dorobanti.
Dupa cum spune Erika Korondi Jozsa, primarul comunei Doboranti, nu exista nicio comparatie intre modul in care se descurca acum comuna Dorobanti, care este formata dintr-un singur sat, si cum se descurca inainte. In ultimii 19 ani, au depus si au castigat toate licitatiile disponibile, contribuind la reinnoirea cladirilor publice din sat, la imbunatatirea sistemelor de apa si canalizare, la asfaltarea mai multor strazi, la construirea unei sali de sport si a unui teren cu gazon artificial si vin in mod constant cu noi proiecte.
Primarul din Dorobanti considera ca investitiile comunitare si dezvoltarile culturale pentru pastrarea identitatii functioneaza mult mai bine si mai eficient in satele maghiare decat in asezarile in care liderii comunitatii maghiare locale nu au putere de decizie.
Dupa cum spune Erika Korondi Jozsa, politicienii romani care gandesc in termeni de reducere a costurilor si de fuziuni arbitrare ale municipalitatilor nu consulta locuitorii locali.
In judetul Sibiu, fenomenul „detectorismului” atrage un numar tot mai mare de persoane pasionate de…
Un agent de politie penitenciara de la Penitenciarul Bistrita a fost prins in flagrant marti,…
Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…