Hunor: „UDMR are 1.000 de motive sa dea jos guvernul”. Pe vremea lui Dragnea nu a avut niciun motiv

politica

Kelemen Hunor, lege, Klaus Iohannis, candidatura, Senat

UDMR va stabili in ziua votului daca va sustine sau nu motiunea de cenzura a PSD impotriva Guvernului, a declarat, marti, presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, la Adevarul Live.

El a precizat ca nu a negociat cu PSD sustinerea motiunii si nu a avut discutii nici cu PNL, adaugand, insa, ca UDMR are „1.000 de motive” sa dea jos Guvernul. Liderul UDMR a afirmat ca este „un haos total in tara”. „Am aflat de la presedintele tarii ca trebuie sa ne spalam pe maini si de la Arafat si specialistii din sanatate cum trebuie sa gestionam politic criza. E un haos total”, a spus Kelemen.

„Noi stiam de intentia PSD-ului de a depune motiunea de cenzura, am vorbit cu Marcel Ciolacu undeva in iulie si am spus ca noi nu vom semna motiunea de cenzura, dar alte discutii nu au fost pentru sustinerea motiunii de cenzura, cum nu a existat nici o discutie cu PNL. Am vorbit la telefon saptamana trecuta cu premierul Orban, probabil ca ne vom intalni la un moment dat, cum ma voi intalni si cu Ciolacu si cu alt lider, nu e nicio problema, asa e in politica”, a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat a UDMR va lua o decizie „extrem de rationala” privind votul la motiunea de cenzura, deoarece nu vrea sa fie „victima colaterala” a unui razboi politic care nu-i apartine.

„Nu vom discuta pana in ziua votului, atunci vom stabili, fiindca avem o mie de motive sa dam jos Guvernul. Trebuie sa ne gandim. Nu vrem sa fim victime colaterale din punct de vedere politic intr-un razboi care nu este razboiul nostru. (…) Noi vom lua o decizie extrem de rationala. Din punctul meu de vedere, trebuie sa pun urmatoarea intrebare (…): ce urmeaza dupa motiunea de cenzura, cine va fi premier, are de gand cineva sa faca un proiect macar pentru patru ani de zile, ca sa nu vorbim de opt ani, fiindca in Romania sa gandesti pe termen lung nu numai ca este un lux, ci pur si simplu sunt foarte putini oameni politici care mai gandesc pe termen lung, nu au aceasta preocupare. Nu spun capacitate, ca sunt unii care avea capacitatea intelectuala, dar sunt prea ocupati de alte directii”, a sustinut presedintele UDMR.

Potrivit acestuia, exista trei scenarii care ar putea fi luate in calcul daca va trece motiunea de cenzura, dar cea mai buna solutie ar fi formarea unei coalitii care sa aiba majoritate in Parlament. Kelemen Hunor a adaugat insa ca nu vede acel lider politic care, in acest moment, s-ar gandi la asa ceva si ar initia o discutie care sa pregateasca Romania pentru anii care urmeaza.

„Daca pica Guvernul Orban sunt trei variante: ramane Guvernul Orban interimar pana in 6 decembrie sau 29 noiembrie cand vor fi alegerile parlamentare, nu va fi o criza sanitara mai mare, criza economica nu se va adanci din aceasta cauza, tot cu aproape 5% ne vom imprumuta, daca vom reusi sa ne imprumutam de pe pietele externe si de pe piata interbancara. Deci, nu ar fi nicio tragedie.

A doua varianta este ca, dupa 27 septembrie, ca pana in 27 septembrie eu inteleg ca nu se poate, se va construi o coalitie care va spune foarte clar ca ne asumam guvernarea in aceste conditii de perioada scurta, pana la alegeri si vrem sa mergem mai departe impreuna dupa alegerile parlamentare fiindca avem un proiect pentru Romania. (…)

Iar a treia varianta e sa incerce Iohannis cu Orban sau cu altcineva din PNL, dar nu va trece. Eventual cu un premier ‘tehnocrat’, iarasi nu va trece, fiindca cei care dau jos Guvernul (…) nu au cum sa voteze peste doua saptamani un alt Guvern PNL inainte de alegerile generale. Se poate vota un guvern doar daca exista o coalitie si o majoritate in Parlament”, a explicat liderul UDMR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: