„I-am spus ministrul Iordache: ‘asta nu se poate'”. Gabriela Scutea, dezvaluiri in premiera despre culisele adoptarii OUG 13
Gabriela Scutea, propusa de Catalin Predoiu pentru functia de procuror general, explica intr-un interviu pentru justnews.ro care a fost rolul ei in momentul adoptarii celebrei OUG 13 de catre Guvernul Grindeanu. Ea era in acel moment secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Scutea a avut un rol hotarator in introducerea unei termen de 10 zile pentru intrarea in vigoare a ordonantei 13, facand astfel posibila abrogarea ei ca urmare a uriaselor proteste de strada. Scutea a mai dezvaluit ca un alt secretar de stat pregatise o ordonanta de amnistie si gratiere.
In ianuarie 2017, Gabriela Scutea era inca secretar de stat, fiind numita de fostul ministru al Justitiei din cabinetul Ciolos, Raluca Pruna, incepand cu data de 1.02.2016, pentru un termen de un an. Printre primele masuri anuntate si promovate de guvernul Grindeanu se numara modificarea Codului Penal si a celui de Procedura Penala prin Ordonanta de Urgenta, astfel incit sa fie dezincriminata, in parte, infractiunea de abuz in serviciu. De asemenea, amnistia si gratierea unor pedepse erau obiectivele imediate ale noului guvern. Initiatorul OUG a fost Ministerul Justitiei, condus de pesedistul Florin Iordache. Gabriela Scutea a fost implicata direct in procesul de adoptare a acestui act normativ.
Reporter: Din informatiile vehiculate in spatiul public, reiese ca au existat doua perioade distincte legate de redactarea celebrei Ordonante 13: prima, in care ar fi fost implicati 3 demnitari – d-voastra, Constantin Sima si Oana Schmidt Haineala – si care s-a finalizat cu celebra descindere a presedintelui Johannis la sedinta de guvern din 18 ianuarie si o a doua perioada, cea care s-a finalizat cu adoptarea Ordonantei, in sedinta de guvern din seara zilei de 31 ianuarie. Este corect? Cele trei persoane – respectiv d-voastra, domnul Sima si doamna Haineala – au fost implicate in redactarea primului draft al Ordonantei? Ce rol a avut fiecare?
Gabriela Scutea: Da, este corect, au existat doua perioade distincte. Nu mai tin minte data exacta la care doamna Haineala a fost numita secretar de stat, dar era oricum consilier in Minister si a fost si ea implicata. Lucrurile au fost impartite astfel: domnul Sima a coordonat Ordonanta privind amnistia si gratierea, pentru ca erau doua proiecte mari, iar eu, in calitate de coordonator pe Directia de eleborare in acel moment, m-am ocupat de Ordonanta 13. A fost prima perioada, iar eu consider ca aceea a fost cea mai importanta. Nu mai tin minte daca au intervenit modificari fundamentale intre draftul din 18 ianuarie si cel din 31 ianuarie. Cert este ca tot ceea ce s-a putut regla din punct de vedere tehnic de catre specialistii din Minister, pozitii pe care eu le-am sustinut, a fost in prima etapa. Practic, din 18 ianuarie si pina pe 31, cind a fost adoptata Ordonanta, au fost modificari foarte putine spre deloc.
Reporter: Ce acte ati semnat in legatura cu prima forma a Ordonantei 13?
Gabriela Scutea: Eu fiind desemnata secretar de stat coordonator al Directiei elaborare Acte Normative, practic trebuia sa avizez notele interne, prin care expertii din Minister aduceau argumente. In prima forma a Ordonantei, care s-a dat in lucru la Directia de elaborare, aparea inclusiv o modificare pentru infractiunea de luare/dare de mita, care ii restrangea mult continutul, dar care era incompatibila cu Conventia de la Merida, motiv pentru care, dupa prima examinare pe text, i-am spus ministrul Iordache *asta nu se poate*, fiindca vom incalca niste conventii internationale la care am aderat. I-am explicat domnului Iordache ca in acest caz nu se poate merge mai jos. Am mai avut discutii repetate in ceea ce priveste pragul care s-ar fi pus pentru abuzul in serviciu. Daca tot trebuia pus un prag, tinind cont de decizia Curtii Constitutionale, eu am fost cea care a militat pentru un prag de 10.000 de euro, care mi s-a parut si acesta foarte mare pentru Romania. Acest prag era prevazut in legislatia europeana, cu privire la infractiunile contra intereselor financiare. Atunci am spus urmatoarele: daca tot avem un prag, care la nivelul Uniunii Europene s-a considerat ca ar fi de referinta, atunci ar trebui sa il mentinem. Am avut o sedinta la un moment dat la care a participat si doamna Mot, care a fost numita secretar de stat de noul guvern (eu ramasesem pe functie din guvernul anterior), la care am discutat despre acel prag, iar eu am adus niste argumente, de tipul *putem sa ne raportam la un multiplu al salariului minim sau mediu pe economie, pentru ca avem acte normative in care acest criteriu este folosit*. Am spus ca putem prin urmare sa il folosim si in acest caz. Daca pui 200.000 de lei, cum a si ramas in forma finala, asta insemna vreo 45.000 de euro.
Reporter: Fac o paranteza. Cine a propus acel prag de 200.000, doamna Haineala sau domnul Iordache?
Gabriela Scutea: Nu mai stiu sigur, dar cred ca doamna Haineala a avut argumente inspre acel prag. Eu tineam de pragul de 10.000 de euro.
Reporter: Ce interval de timp era prevazut in draftul Ordonantei pentru intrarea ei in vigoare? 20 de zile cumva?
Gabriela Scutea: S-a plecat de la 20 de zile. Dar in draftul initial al Ordonantei nu se prevedea niciun termen. A venit nota interna a Directiei de Elaborare Acte Normative ca este necesar un termen, asa cum a fost si la intrarea in vigoare a Codurilor, cind a fost un HG, care a pus in miscare un mecanism, inainte de data de 1 februarie, in asa fel incit cine trebuie eliberat la acea data, sa aiba toate hirtiile pregatite. Ca lege penala mai favorabila, asta ar fi trebuit sa se intimple si aici. Nu aveam nicio dimensiune exacta, cite persoane s-ar incadra, pentru ca degeaba stii ca sunt in inchisoare atitea persoane, sau sunt in curs de judecata atitea, din statistici nu vezi prejudiciul. Si atunci am spus ca este necesar un astfel de termen. 20 de zile, cum a fost propus de colegii de la DEAN ( Directia elaborare acte normative), printr-o comparatie cu ce a continut HG-ul din 2014. Am motivat domnului Iordache ca este necesar sa se desfasoare o procedura de verificare la nivelul penitenciarelor, sa se sesizeze judecatorul delegat de executari penale, dupa care sa se solutioneze printr-o procedura de verificare a executarii, si apoi cu o cale de atac. Pentru ca asa trebuie sa fie intotdeauna. Pentru ca Ministerul Public trebuia sa aiba o cale de atac.
Reporter: Si a inteles domnul Iordache asta?
Gabriela Scutea: De inteles, a inteles. Dar a intrebat: chiar trebuie atatea termene? Da, trebuie, ca sa faci lucrurile bine. Cum se zice: masori de doua ori si tai o data. Sa nu ne trezim cu niste erori, cu atit mai mult cu cat, daca lucrurile ar fi avansat in paralel, cei de la Executari penale de la instante ar fi avut de solutionat si problematica de la gratiere si amnistie. Adica, chiar nu era ceva simplu. De aceea, am argumentat ca este nevoie de termen, ca sa nu fugarim oamenii. Acesta a fost si argumentul pentru care, in final, ministrul Florin Iordache a acceptat 10 zile.
Reporter: Merita ajutat Florin Iordache?
Gabriela Scutea: In pozitia in care eram, daca chiar ai ales sa ramii, atunci te uiti la binele pe care il poti atinge. Nu dati verbului *a ajuta* o alta conotatie. Eram pe o functie care implica o responsabilitate. Si atunci mi-am asumat, iar rezolutiile mele sunt scrise pe dosar, mi-am asumat ca anumite lucruri probabil nu-i vor placea, ca eu trebuia sa-i spun, daca tot a luat decizia ca face. Eu ii spuneam *nu*, iar ministrul Iordache nu spunea: *sub nicio forma*. A fost cat de cit un partener de discutie. De pilda, a mai fost o chestie: ceva nu se potrivea deloc cu niste prevederi din Codul Penal, pe care i le-am spus si pe care el a fost de acord sa le scoata. Deci am reusit sa scoatem citeva chestii. Si a ramas si acel termen de 10 zile.
Reporter: In spatiul public a aparut recent numele unui consilier juridic din Minister, Alina Barbu. A fost ea implicata direct in redactarea documentului ce va ajunge Ordonanta 13? A fost implicata in ambele etape de redactare a proiectului?
Gabriela Scutea: In prima etapa, in mod cert da. In ce priveste a doua etapa, cu nuanta anterioara ca nu prea s-a mai modificat mare lucru, s-a modificat doar nota de fundamentare, cred ca da.
Reporter: A mai jucat si altcineva dintre angajatii Ministerului vreun rol important in redactarea acelui act normativ?
Gabriela Scutea: V-am prezentat contextul. Aceasta ordonanta trebuia sa ia o forma tehnica, valida. Si atunci in Minister, nu mai stiu exact, Alina Barbu e specializata pe Cod Penal, iar un alt coleg, care era mai specializat pe Codul de procedura Penala, a contribuit la acesta. Si directorul Directiei a lucrat atunci cu colegii, fiindca timpul era foarte scurt, era o presiune foarte mare a timpului.
Reporter: Cand s-a modificat termenul de intrare in vigoare a Ordonantei, cind s-a trecut de la 20 la 10 zile?
Gabriela Scutea: Nu mai pot sa precizez cu exactitate.
Reporter: Va amintiti cumva care a fost atunci reactia ministrului Iordache legata de introducerea unui termen in proiectul de Ordonanta?
Gabriela Scutea: Da, a intrebat: *dar de ce trebuie?* Si pe urma ne-a intrebat: *dar nu se poate face mai repede?*. I-am explicat ca vor fi doua chestii de impact major, ca trebuie sa se verifice actele etc.
Reporter: In concluzie, care au fost persoanele care au avut rolul hotarator in mentinerea termenului de 10 zile in proiectul Ordonantei 13, care a plecat de la Minister spre Guvern?
Gabriela Scutea: Acum e o disputa legata de cine a fost cu termenul de 10 zile. Am avut o ultima discutie in trei, domnul ministru, doamna Barbu si eu.
Reporter: Deci a fost o discutie finala in trei?
Gabriela Scutea: Da, doamna Barbu a zis: *domnule ministru, opinia noastra, la nivel tehnic, este, in mod clar, ca trebuie sa fie 20 de zile* si i-a prezentat ministrului niste argumente. Nu mai stiu daca in acel moment domnul ministru nu a zis ceva de genul *bine, bine, dar sa se grabeasca*. Eu i-am explicat ca nu putem, ca termenele sunt pe lege, ca trebuie sa te raportezi la Cod, ca trebuia sa fie un termen. Iar ministrul a spus: *10 zile sunt de ajuns?* Am mai ajuns la un moment dat la o discutie intre doi decidenti, in care am zis: *nu se poate fara termen*. Asta a fost tot ce are legatura cu paternitatea termenului de 10 zile.
Reporter: Ati semnat avize pentru OUG 13?
Gabriela Scutea: Am semnat hirtii in care prezentam inoportunitatea demersului, cu multe argumente.
Citeste interviul integral pe justnews.ro.