Cunoscutul post de televiziune german RTL a realizat un materila despre modul in care medicamente pentru tratarea cancerului ajung din depozitele din Romania, unde sunt vandute la preturi mici, la farmaciile din Germania, unde sunt revandute la preturi de aproape doua ori mai mari. Consecinta este ca bolnavii de cancer din Romania nu mai gasesc aceste medicamente.
O sinteza a emisiunii difuzate de RTL a fost prezentata pe pagina sa de Facebook de catre Cristian Iohan Stefanescu:
„Avastin. Medicament indispensabil bolnavilor de cancer. In mercurialul impus de Ministerul Sanatatii din Romania se vinde cu 270 de euro. In farmaciile germane costa 470. Acolo se gaseste. In Romania mai greu.
Diferenta de 200 de euro este o afacere profitabila pentru en-gros-istii germani de medicamente. Si-au construit retele care le cumpara produsele direct din depozitele distribuitorilor din Romania.
Ajunse in Germania, in halele firmei Kohlpharma, medicamentele sunt scoase din cutiile romanesti si reimpachetate in ambalaje imprimate in limba germana. Se duc in farmacii la pretul standard de pe piata locala.
De castigat nici macar nu castiga vreun dependent german de pastilele importate din Romania ci distribuitorul si farmacistii.
Conform statisticilor, in fiecare zi, 130 de romani mor de cancer. Unii dintre ei asteptand sa obtina o doza de avastin, acuza Cezar Irimia, de la Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
Suma totala a medicamentelor re-exportate din Romania catre Germania a fost anul trecut de aproape jumatate de miliard de euro. (Rezumat al unei investigatii RTL Aktuell/RTL NEXT & Marta Orosz de la Correctiv)”, a mentionat Stefanescu.
Materialul realizat de televiziunea germana poate fi urmarit aici.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie? PSD a promovat in Parlament, la sfarsitul lunii aprilie, o lege care permite exportul paralel de medicamente. Legea a fost adoptata cu 154 de voturi „pentru”, 78 „impotriva” si doua abtineri, informa atunci HotNews.
Potrivit acestui act normativ, orice farmacie poate face si vanzare angro, inclusiv in afara Romaniei. Astfel, un distribuitor poate scoate medicamentele de pe piata romaneasca (unde ar fi obligat sa le vanda ieftin) pe piete europene, unde preturile sunt mult mai mari.
Noua lege a modificat articolul 800 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, iar initiatorii sunt parlamentari PSD si ai minoritatilor nationale. Proiectul de lege fusese respins de Senat, dar Camera Deputatilor este for legislativ decizional.
Cine sunt initiatorii legii: parlamentari PSD (Buicu Corneliu-Florin, Ciolacu Ion-Marcel, Mocioalca Ion, Munteanu Ioan, Nassar Rodica, Nica Nicolae-Ciprian, Radulescu Catalin-Marian, Savoiu Ionut-Cristian si Chelaru Ioan), si parlamentari ai minoritatilor (Ibram Iusein, Manolescu Oana, Marocico Ion, Vainer Aurel).
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…