ICCJ a decis reabilitarea judecatoreasca a Monicai Iacob Ridzi: „Inceteaza decaderile, interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare”

news

Monica Iacob Ridzi

ICCJ a decis miercuri reabilitare judecatoreasca a Monicai Iacob Ridzi. „Inceteaza decaderile, interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare”, arata ICCJ. Decizia nu este definitiva.

„Admite cererea de reabilitare judecatoreasca formulata de persoana condamnata Iacob Ridzi Monica Maria. Dispune reabilitarea judecatoreasca a persoanei condamnate Iacob Ridzi Monica Maria cu privire la condamnarea de 5 (cinci) ani inchisoare dispusa prin sentinta penala nr.73 din 27 ianuarie 2014 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, in dosarul nr.3721/1/2011, definitiva prin decizia penala nr. 24 din 16 februarie 2015 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2616/1/2014.

Dupa ramanerea definitiva a hotararii de reabilitare se vor efectua mentiuni corespunzatoare pe ambele exemplare ale hotararii judecatoresti prin care s-a pronuntat condamnarea pentru care s-a dispus reabilitarea. Inceteaza decaderile, interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare. Cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea cererii de reabilitare raman in sarcina statului.

Cu drept de contestatie in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 04 iunie 2024.

Monica Iacob Ridzi a fost eliberata conditionat in 2017 de Tribunalul Cluj. Ea declarat atunci, in sala de judecata, ca se va retrage din viata publica.

„M-am rugat in fiecare zi, la Dumnezeu, sa rezist, nu am avut niciun tratament preferential, am muncit cot la cot cu celelalte detinute la curatenie si servirea mesei si am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gandul ca voi fi alaturi de copii m-a facut sa rezist”, a spus aceasta.

La randul sau, avocatul apararii, Tiberiu Ban, a afirmat ca Monica Iacob Ridzi a executat 1.010 zile de detentie, adica peste doua treimi din pedeapsa, cat e necesar pentru a putea cere liberarea conditionata.

„Are 15 afectiuni, din care 14 confirmate prin expertiza medico-legala. A avut 25 de recompense, a elaborat o lucrare stiintifica, a avut o comportare exemplara, nu a fost niciodata sanctionata”, a mai spus Tiberiu Ban.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in luna februarie 2015, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu.

Ea a fost gasita vinovata dupa ce procurorii DNA au acuzat-o ca a platit, in 2009, cateva servicii fictive unor companii preferentiale, producand Ministerului Turismului un prejudiciu de peste 600.000 de euro.

Avocatii sai au aratat in instanta ca Monica Iacob Ridzi a avut un comportament exemplar in timpul privarii de libertate. In urma cu un an, ea a jucat, alaturi de alte sapte detinute, in spectacolul „Selfie”, pe scena Teatrului National din Cluj.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: