ICCJ a dezlegat o chestiune de drept in cazul deturnarii de licitatii publice
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dezlegat o chestiune de drept referitoare la deturnare de licitatie publica in ceea ce priveste persoana care pretinde bani pentru a se retrage din procedura.
„Admite sesizarea formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: Daca, in cazul infractiunii de deturnarea licitatiilor publice prevazute de art. 246 din Codul penal, elementul material constand in modalitatea normativa a indepartarii se realizeaza si atunci cand, prin corupere, se retrage de la o licitatie publica, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infractiunii si stabileste ca: In cazul infractiunii de deturnare a licitatiilor publice prevazute de art. 246 din Codul penal, elementul material constand in modalitatea normativa a indepartarii nu se realizeaza si atunci cand, prin corupere, se retrage de la o licitatie publica, chiar autorul faptei. Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala. Pronuntata in sedinta publica astazi, 16 septembrie 2024”, potrivit site-ului instantei supreme.
Sectia penala a Inaltei Curti a solicitat lamurirea urmatoarei chestiuni de drept: “Daca, in cazul infractiunii de deturnarea licitatiilor publice prevazute de art. 246 din Codul Penal, elementul material constand in modalitatea normativa a《indepartarii》se realizeaza si atunci cand, prin corupere, se retrage de la o licitatie publica, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infractiunii?”.
Art. 246 Cod penal prevede ca fapta de a indeparta, prin constrangere sau corupere, un participant de la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Problema de drept ridicata era generata de stabilirea imprejurarii daca, in modalitatea normativa a indepartarii, se include si conduita de auto-indepartare/excludere cand insusi autorul faptei care pretinde o suma de bani se retrage, fiind astfel favorizat corupatorul.