„Idiotii Europei”. Articol despre Romania, Bulgaria si Ucraina in presa din Germania. Iohannis, criticat pentru declaratiile privind „oprirea pandemiei”

news

Articol foarte dur in Hamburger Morgenpost, publicatie din Hamburg (Germania), despre escaladarea imbolnavirilor cu coronavirus in Romania, Bulgaria si Ucraina. Titlul este relevant: „‘Idiotii Europei’: De ce situatia corona din Est escaladeaza complet”.

Iata traducerea articolului din Hamburger Morgenpost, fara alte comentarii.

„Este un iad, ca un razboi”: aproape nimeni nu-si poate imagina prin ce trec in prezent medicii si asistentele din Europa de Est. Situatia cu cornavirusul este catastrofala, pandemia se manifesta la o scara fara precedent. Cum s-a putut intampla asa ceva?

Nicaieri in Europa nu au murit atatea persoane din cauza Covid-19 in decurs de 24 de ore ca in Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orasul Donetk a descris pentru ARD ceea ce a trait intr-un spital: „Ni s-a spus ca erau 44 de pacienti pe un etaj, toti cam in varsta. Pentru 44 de persoane existau o asistenta, un medic de garda si un medic sef care ii trata pe toti.”

Coronavirus in Europa de Est: „Asa arata un dezastru sanitar”

Ucraina, ca si alte tari din Europa de Est, se lupta cu un val pandemic de proportii fara precedent. Si in Romania, situatia este grava: incidenta pe sapte zile este de peste 531, aproape toate spitalele sunt supraaglomerate.

O inregistrare video de la Spitalul Universitar Bucuresti, pe care portalul romanesc de investigatii „Recorder” a publicat-o recent sub titlul „Asa arata un dezastru sanitar”, arata cat de dramatica este situatia.

„Cei care sunt intr-o stare pe jumatate acceptabila raman pe scaun. Doar pacientii in stare critica primesc un pat”, explica o asistenta in clip, pregatind un scaun de birou deformat pentru un nou pacient. Un alt membru al personalului spune: „Este un iad, ca intr-un razboi”. Unii pacienti se imping unii pe altii pe coridoare pentru a lua echipamentul de oxigen, relateaza medicul Victoria Arama. Ea califica situatia din Bucuresti drept „apocaliptica”.

Ridicand din umeri, o asistenta rezuma frustrarea personalului: „Nu sunt toti vaccinati”.

Intr-adevar: ratele de vaccinare in aceste tari sunt foarte scazute. Doar 37,6% dintre romani sunt complet imunizati, in Bulgaria vecina procentul este de 24,8%, iar in Ucraina de doar 16,4%. Aceste tari se afla astfel la coada clasamentului in Europa.

Rata de vaccinare in Europa de Est este extrem de scazuta

„Vaccinati-va! (…) Dumnezeu se descopera si prin stiinta”, a predicat recent pastorul roman Valeriu Roscan. De fapt, un astfel de apel din partea unui cleric ortodox roman este o raritate, pentru ca tocmai credinciosii acestei confesiuni sunt cei care alimenteaza scepticismul fata de vaccinare.

Arhiepiscopul Teodosie de la Constanta, de exemplu, sustine ca nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care se vaccineaza „isi semneaza propriul mandat de condamnare la moarte”, predica Teodosie Paraschiv, un calugar-preot de la manastirea Durau. Biserica Ortodoxa, careia ii apartin 86% dintre romani, este extrem de influenta in tara.

Dar nici politica nu este complet nevinovata: „Practic, am oprit pandemia”, spunea presedintele Klaus Iohannis in iunie, cand incidenta era scazuta. La inceputul lunii mai, 34% dintre cei intervievati inca doreau sa se vaccineze – in septembrie, procentul era de numai 16%, potrivit sondajelor Institutului IRES din Bucuresti.

„Idiotii Europei”: Cuvinte drastice in Bulgaria

Si in Bulgaria, politica a fost probabil partial responsabila pentru rata scazuta de vaccinare. Partidele nationaliste extraparlamentare precum Ataka (Atac) si Wasrashdane (Renastere) neaga pandemia si fac campanie impotriva vaccinarii. Publicitatea pentru vaccinare s-a diminuat in timpul verii. Acest lucru a fost agravat de stirile false de pe internet.

„Daca vom continua sa ne comportam ca idiotii Europei si nu ne vom vaccina, ne vom lovi puternic economia si turismul”, a avertizat inspectorul sef de Angel Kunchev de la Ministerul Sanatatii.

Intre timp, in Ucraina, deteriorarea dramatica a situatiei pare sa aiba un efect: cererea de vaccinari a crescut semnificativ. Imaginile care au circulat pe internet au aratat cozi lungi in fata centrelor de vaccinare din tara.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: