Ii vine sorocul si Liei Savonea, prea mult a taiat si spanzurat cum a dorit. Doi procurori i-au facut plangere penala

politica

Asociatia Initiativa Pentru Justitie a depus la Parchetul General o plangere penala impotriva sefei CSM, Liei Savonea. Aceasta este acuzata de abuz in serviciu si urzurparea functiei, in legatura cu mai multe decizii ale CSM.

Asociatia a fost fondata de procurorii Bogdan Pirlog, procurorul militar care a demarat dosarul evenimentelor din 10 august din Piata Victoriei, si de Sorin Lia.

Pe langa Lia Savonea, si Evelina Oprina si Victor Alistar (membri ai CSM) sunt acuzati de uzurparea functiei, deoarece, cu ocazia desfasurarii concursului pentru numirea in functie a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, in scopul favorizarii unicului candidat, „au hotarat adaugarea a cate cinci subcriterii pentru fiecare din cele cinci criterii de evaluare stabilite pentru acest concurs prin art. 67 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 si reluate fara dezvoltari de art. 10 al Regulamentului adoptat prin HCSM nr. 1074/2018, precum si obligativitatea acordarii unui punctaj minim de 1 punct pentru fiecare subcriteriu, sub sanctiunea anularii fiselor de notare ale membrilor comisiei de concurs care nu se conformeaza, indeplinind astfel un act care nu intra in atributiile membrilor comisiei de concurs”.

In plangere, cei doi procurori afirma ca Lia Savonea a impiedicat ca la conducerea Inspectiei Judiciare sa se afle o persoana numita in urma unui concurs obiectiv, desfasurat cu respectarea legii si regulamentului.

„Cu ocazia desfasurarii concursului pentru numirea in functie a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, organizat in perioada 21 decembrie 2018 – 28 martie 2019, la data de 15.05.2019, numita SAVONEA LIA, in calitate de presedinte al CSM, cu intentie, si-a indeplinit in mod defectuos atributia de serviciu prevazuta la art. 24 alin (3) lit b) din Legea nr. 317/2004, prin aceea ca a stabilit ordinea de zi a lucrarilor Plenului in care urma sa se discute – si in final s-a si hotarat – validarea rezultatelor acestui concurs pentru aceeasi zi, la un interval de circa 4 ore, iar nu „cu 3 zile inainte”, incalcand astfel prevederile art. 29 alin. (10) din Legea nr. 317/2004, – actiune care a cauzat vatamarea dreptului asociatiilor profesionale ale magistratilor „Forumul Judecatorilor din Romania” si „Initiativa pentru Justitie” de a participa la sedinta, in numele membrilor lor, drept prevazut de art. 29 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 si care trebuia respectat cu atat mai mult cu cat solicitasera invalidarea, vatamarea interesului CSM, in calitate de garant al independentei justitiei, ca la sedinta in care urma sa se discute validarea acestui acest concurs, raportat la respectarea legii si regulamentului, sa poata participa cat mai multi dintre membrii sai, vatamarea interesului magistratilor impotriva carora se desfasoara proceduri disciplinare ori impotriva carora s-ar putea desfasura astfel de proceduri ca la conducerea Inspectiei Judiciare sa se afle o persoana numita in urma unui concurs obiectiv, desfasurat cu respectarea legii si regulamentului, iar nu cineva numit in urma unei proceduri nelegale, care nu poate prezenta garantii de impartialitate, fiind susceptibil de a actiona la comanda grupului de interese care l-a favorizat la numire”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Initiativa Pentru Justitie.

Savonea este acuzata de abuz in serviciu si pentru ca, tot cu ocazia desfasurarii concursului pentru numirea in functie a inspectorului sef, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu prin aceea ca nu a inclus pe ordinea de zi a Plenului CSM publicata pentru data de 15.05.2019, iar in cadrul sedintei Plenului nu a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu cererea de invalidare a acestui concurs formulata de asociatiile profesionale ale magistratilor „Forumul Judecatorilor din Romania” si „Initiativa pentru Justitie”, in conditiile in care stabilise ca la data respectiva urma sa se analizeze daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege si regulament pentru validarea acestui concurs, incalcand astfel art. 51 din Constitutie.

„O infractiune de abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) C.p., savarsita de numita SAVONEA LIA, constand in aceea ca: Cu ocazia desfasurarii Concursului pentru numirea in functie a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, organizat in perioada 21 decembrie 2018 – 28 martie 2019, la data de 15.05.2019, numita SAVONEA LIA, in calitate de presedinte al CSM, cu intentie, si-a indeplinit in mod defectuos atributia de serviciu prevazuta de art. 27 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, de a se manifesta cu prilejul votului in plen cu privire la chestiunea validarii/invalidarii acestui concurs, prin nerespectarea obligatiei de impartialitate a judecatorilor membri ai CSM, care rezulta din art. 133 alin. (1) din Constitutie, art. 7 alin. (4) lit. e) si art. (5) teza a II-a din Legea nr. 317/2004, art. 104 din Legea nr. 161/20032 si art. 4 alin (1) din Legea nr. 303/20043, prin acea ca nu s-a abtinut de la vot, in conditiile in care nu exista o prevedere legala de exceptie care sa statueze ca nu este incompatibila, desi participase in calitate de presedinte al comisiei pentru organizarea aceluiasi concurs si facuse acte in scopul declarat de a-l favoriza pe unicul candidat, iar ceea ce se punea in discutie era tocmai legalitatea actelor sale, si chiar stia ca asociatiile profesionale ale magistratilor „Forumul Judecatorilor din Romania” si „Initiativa pentru Justitie” formulasera o cerere de invalidare in care ii acuzau de ilegalitati pe ea si pe OPRINA EVELINA si ALISTAR VICTOR – actiune care a cauzat vatamarea dreptului asociatiilor profesionale ale magistratilor „Forumul Judecatorilor din Romania” si „Initiativa pentru Justitie”, de a nu fi eludate prevederile art. 11 din Ordonanta nr. 27/2002 („In cazul in care prin petitie sunt sesizate anumite aspecte din activitatea unei persoane, aceasta nu poate fi solutionata de persoana in cauza sau de catre un subordonat al acesteia.”), vatamarea interesului CSM, in calitate de garant al independentei justitiei, de a asigura magistratii si justitiabilii ca persoana aflata la conducerea Inspectiei Judiciare nu este susceptibila de a efectua presiuni asupra magistratilor, ca o contraprestatie in interesul unor persoane care i-au favorizat numirea, vatamarea interesului magistratilor impotriva carora se desfasoara proceduri disciplinare ori impotriva carora s-ar putea desfasura astfel de proceduri ca organul administrativ care efectueaza verificari si cercetari si care exercita actiunea disciplinara sa fie condus de o persoana numita cu respectarea legii”, se mai arata in comunicatul Asociatiei Initiativa Pentru Justitie.

Lia Savonea este acuzata de abuz in serviciu si pentru ca, ulterior adoptarii de catre Sectia pentru judecatori a CSM a Hotararii privind inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerii privind eliberarea din functie, prin demisie, a a Dana  Girbovan, nu a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea privind eliberarea din functie a lui Girbovan.

Sefa CSM este acuzata si de faptul ca, pe 28 mai 2019, fara a solicita un punct de vedere al Plenului CSM si chiar fara a informa restul membrilor CSM, a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene un document intitulat „Observatii”, prin care a prezentat o falsa pozitie a CSM fata de necesitatea existentei Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: