Illinois devine primul stat american care a adoptat o legea care limiteaza interzicerea cartilor

externe

Illinois a devenit primul stat care a dat o lege impotriva interzicerii cartilor in bibliotecile publice, o masura care a luat amploare in Statele Unite, deoarece conservatorii cauta sa suprime unele carti care trateaza subiecte despre rasa, istorie si LGBTQ, potrivit Reuters.

Guvernatorul din Illinois, democratul J.B. Pritzker, a promulgat legea luni intr-o biblioteca din Chicago. Legea intra in vigoare pe 1 ianuarie 2024, a declarat biroul guvernatorului intr-un comunicat.

„Aici, in Illinois, nu ne ascundem de adevar, il acceptam”, a spus Pritzker. „Tinerii nu ar trebui impiedicati sa invete despre realitatile lumii noastre; vreau ca ei sa devina ganditori critici, expusi la idei cu care nu sunt de acord, mandri de ceea ce a depasit natiunea noastra”.

Conform noii legi, bibliotecile publice din Illinois pot accesa subventii de stat doar daca adopta Legea Bibliotecii Americane, care stipuleaza ca „materialele nu ar trebui sa fie interzise sau eliminate din cauza dezaprobarii partizane sau doctrinare”.

In timpul anului scolar 2021-2022, efortul de a interzice cartile s-a accelerat, deoarece subiecte precum drepturile transgenderilor si teoria rasei critice, care evidentiaza modul in care rasismul este o parte sistemica a istoriei juridice americane au devenit puncte critice politice si sociale, in special in statele conservatoare dominate de republicani, cum ar fi Florida si Texas.

Conservatorii au cerut scolilor si bibliotecilor publice sa elimine peste 1.600 de titluri, potrivit unui raport publicat in septembrie de PEN America, un grup de advocacy a carui misiune este de a proteja libertatea de exprimare.

Numai in Illinois, au existat 67 de incercari de a interzice cartile in 2022, potrivit Asociatiei Americane de Biblioteci (ALA) din Chicago, care urmareste incercarile de cenzura la nivel national. Se spune ca majoritatea cartilor vizate au fost scrise despre sau de catre persoane LGTBQ sau persoane de culoare.

Unii sustinatori ai acestor interdictii in scoli si biblioteci spun ca unele materiale sunt explicite din punct de vedere sexual. De asemenea, solicita parintilor sa aiba mai mult control asupra materialelor disponibile pentru copiii lor.

Utah, Missouri si alte cateva state au promulgat legi care permit administratiilor scolare sa interzica anumite carti pe care le considera nepotrivite pentru tinerii cititori, potrivit PEN America.

„Cartile din bibliotecile noastre ar trebui sa fie alese de bibliotecari, nu de politicieni extremisti. Alte state pot alege sa imbratiseze prejudecatile si ideologiile divizoare, dar statul nostru merge intr-o directie mai buna” a spus reprezentantul democrat Anne Stava-Murray, care reprezinta Downers Grove, o suburbie a orasului Chicago, in sprijinul masurii adoptate de Illinois.

Una dintre cele mai interzise carti este „Gender Queer: A Memoir” de Maia Kobabe, in timp ce regretatul laureat al Premiului Nobel Toni Morrison, ale carui lucrari trateaza in mare masura istoria afro-americana, a fost unul dintre cei mai interzisi autori.

Nu cu mult timp in urma, o scoala elementara din districtul Miami-Dade a retras din biblioteca folosita de elevi o carte care continea poezia pe care tanara poeta afro-americana Amanda Gorman a recitat-o la inaugurarea presedintelui Joe Biden. Poezia „Dealul pe care urcam” ofera o viziune plina de speranta pentru o tara profund divizata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: