Imagini din satelit, cum arata baza rusa din Crimeea dupa explozii. Deruta totala la Moscova, rusii nu inteleg cum a fost posibil
Deruta persista la Moscova dupa atacul de marti asupra bazei aeriene Saki din Crimeea (peninsula ucraineana anexata in 2014 de Rusia), la peste 225 de kilometri de liniile de aparare rusesti, atac care a distrus cel putin opt avioane de lupta ruse si mai multe cladiri, apreciaza joi Institutul pentru Studiul Razboiului din SUA (ISW), citat de EFE.
Potrivit ISW, imagini din satelit confirma informatiile fortelor aeriene ucrainene potrivit carora cel putin opt avioane de lupta rusesti au fost distruse in urma acestui atac, contrazicand astfel afirmatiile Rusiei ca exploziile nu au deteriorat niciun avion si nici nu au fost rezultatul vreunui atac.
Cum arata baza inainte de explozii:
Baza dupa explozii:
Media ruse au publicat versiuni contradictorii despre ceea ce s-a intamplat marti la baza aeriana din Novofiodorvka.
Pe de o parte, Ministerul rus al Apararii declarase marti ca au explodat munitii intr-un loc in care erau depozitate pe aerodrom din cauza unui act de neglijenta, dar nu a unui atac, si a mai spus ca niciun avion nu a fost avariat.
‘Milblogger-ul’ rus Ribar (blogger specializat in probleme legate de razboi) a declarat la 10 august ca explozia nu a fost cauzata probabil de un atac cu racheta si a emis ipoteza ca aceasta ar putea avea drept cauza neglijenta si nerespectarea normelor de securitate sau ca un mic elicopter care transporta o bomba a lovit parcarea din apropiere.
Aceste versiuni contradictorii din media ruse, intalnite de asemenea printre milbloggerii locali, releva faptul ca oficialii Ministerului Apararii de la Moscova au teorii contradictorii despre atac pe care le impartasesc presei.
Totodata este posibil, potrivit ISW, ca Kremlinul sa nu fi reusit sa-si coordoneze operatiunea informationala pentru a nega ca Ucraina a efectuat un atac cu succes in spatele liniilor rusesti.
Fortele ruse de la baza aeriana probabil stiu deja ce s-a intamplat, dar s-ar putea sa nu inteleaga inca cum sau de unde exact au efectuat atacul fortele ucrainene, noteaza ISW.
Responsabilii ucraineni joaca pe confuzia evidenta a Rusiei in jurul atacului pentru a ascunde capabilitatile cu raza lunga ale Ucrainei, adauga institutul american specializat in probleme militare.
Un oficial ucrainean a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru The New York Times ca atacul a fost efectuat cu ajutorul fortelor de gherila (partizani). Un alt responsabil ucrainean, care de asemenea a dorit sa-si pastreze anonimatul, a afirmat pentru The Washington Post ca in spatele exploziei s-ar afla fortele speciale ucrainene, in timp ce alti oficiali ucraineni s-au referit implicit la atac, dar nu au revendicat in mod deschis responsabilitatea Ucrainei.
ISW indica faptul ca nu este inca in masura sa evalueze in mod independent ce a provocat exploziile de pe aerodrom: imaginile din satelit arata mai multe cratere si urme de arderi, dar astfel de daune ar fi putut fi cauzate de multe lucruri: forte speciale, rezistenta ucraineana sau rachete, la fata locului sau de la distanta.
Kremlinul si-ar fi schimbat planurile in ceea ce priveste calendarul anexarii teritoriilor ocupate in Ucraina, care ar putea fi amanat, mai releva analistii ISW, citati de agentia de presa Unian.
‘Anexarea face mai greu de imaginat o solutie negociata a razboiului in orice conditii pe care Ucraina sau Occidentul le-ar putea accepta, demonstrand ca Kremlinul se opune in mod fundamental incheierii razboiului in alte conditii decat prin capitularea Ucrainei’, subliniaza expertii ISW.
Ministrul ucrainean al apararii a refuzat sa comenteze o posibila implicare a armatei sale in exploziile de la un depozit de munitii din Crimeea, estimand la o conferinta de presa miercuri la Copenhaga ca acestea s-ar fi datorat tigarilor, noteaza AFP.
‘Cred ca militarii rusi de pe acest aerodrom au uitat o regula foarte simpla +de a nu fuma in locuri periculoase+. Asta e tot’, a afirmat ironic Oleksii Reznikov, aflat in vizita in Danemarca pentru o intalnire cu tarile donatoare pentru Ucraina, sub egida acestei tari scandinave si a Marii Britanii.