Imbecilitatile lui Gadea si Savaliuc, desfiintate de Augustin Lazar. Care este adevarul despre „fratia Lazar-Iohannis pe dosare penale”
Procurorul general Augustin Lazar a emis, miercuri, un comunicat de presa in care desfiinteaza acuzatiile lansate de Antena 3, la „Sinteza zilei”, si luju.ro privind o asa-zia „fratie Lazar-Iohannis pe dosare penale”.
Antena 3 si luju.ro l-au acuzat pe Augustin Lazar ca „l-a spalat” pe Klaus Iohannis. In noiembrie 2014, cand detinea functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar a repartizat „cu mana lui” cauzele privindu-l pe Iohannis procurorilor Iustin Bic si Carmen Maria Capra.
„Cred ca dupa acesta seara, domnul Augustin Lazar si presedintele Klaus Iohannis au de dat foarte multe raspunsuri. Este grav, asa de grav cum nu am crezut ca poate sa fie. Credeam ca domnul Augustin Lazar a avut doar un rol de centrare, doar un rol ca sa aseze lucrurile, dar Augustin Lazar are un rol central in aceasta operatiune ‘Klaus Iohannis – presedinte’, in 2014. Iar ceea ce urma sa se intample putin mai tarziu nu era nimic altceva decat o recompensa si, poate, cine stie, o conditionare: ‘Noi te punem presedinte, cu Augustin Lazar la pupitru’. Augustin Lazar devine procuror general dupa ce procurorul general Tiberiu Nitu fusese ‘executat’ in mod ilegal”, a spus Mihai Gadea, marti seara.
Raspunsul lui Augustin Lazar a sosit, Gadea fiind pus la punct civilizat.
„Avand in vedere informatiile false lansate de unele institutii mass-media, prin care se urmareste acreditarea in spatiul public a ideii existentei unei relatii in afara cadrului institutional intre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedintele Romaniei, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), domnul Augustin Lazar, respinge ferm afirmatiile false prin care se urmareste acreditarea in spatiul public a ideii existentei unei relatii in afara cadrului institutional cu Presedintele Romaniei. Procurorul general al PICCJ apreciaza ca nesolicitarea unui punct de vedere de catre unele institutii media, diligenta minimala de natura profesionala, reprezinta un indiciu privind lipsa de interes in a prezenta adevarul si de a informa corect opinia publica.
Raportul Inspectiei Judiciare privind efectuarea unor verificari la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, cu referire la modul de solutionare a cauzelor referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis, nu identifica niciun aspect de natura a fi imputat domnului Augustin Lazar, in calitate de procuror general al PCA Alba Iulia sau unui alt procuror din cadrul acestei unitati de parchet. Prin Raportul Inspectiei Judiciare s-a constatat ca denunturile penale nr. 595/P/2014 si nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de catre domnul Augustin Lazar, ce avea functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, iar in cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a solutiei catre petenta, certificand legalitatea si temeinicia solutiei.
Ambele dosare au fost repartizate de catre procurorul general conform specializarii si ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum si in exercitarea atributiilor corespunzatoare functiei de conducere, de coordonare si verificare a activitatii procurorilor din subordine. Astfel, conform dispozitiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioara al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel “repartizeaza procurorilor spre solutionare dosarele penale si celelalte lucrari inregistrate, potrivit dispozitiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplica in mod corespunzator”.
In ambele cazuri nu au existat situatii de incompatibilitate a procurorilor, iar solutiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice si legale. De asemenea, in calitate de conducator al unitatii de parchet, domnul Augustin Lazar a semnat adresa de comunicare a uneia dintre solutii.
Cu referire la afirmatiile false potrivit carora cele doua cauze au fost inchise “in timpul alegerilor prezidentiale, pe sestache, in secret, fara sa stie nimeni”, concluziile Raportului Inspectiei Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 retin ca in toate cauzele penale in care au fost emise solutii pe fond referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de solutionare, iar procurorii au procedat la verificarea competentei de instrumentare in conditii de celeritate.
Avand in vedere afirmatiile calomnioase si informatiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele institutii media pornind de la un raport al Inspectiei Judiciare care nu identifica nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie isi rezerva dreptul de uza de toate caile prevazute de lege in vederea repararii prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat”, se arata in comunicatul lui Lazar.