Un specialist chinez in Rusia a facut o prognoza sumbra pentru razboiul lui Vladimir Putin in Ucraina: este sortit esecului, relateaza Newsweek.
Profesorul Feng Yujun, de la Universitatea Peking, este rezervat si in ceea ce priveste viitorul relatiilor dintre Beijing si Moscova, scriind intr-un editorial recent din The Economist ca cele doua natiuni au viziuni divergente asupra viitorului afacerilor globale.
Evaluarea lui Feng este mult diferita de mesajele guvernului chinez. In ciuda faptului ca pretinde ca este neutru, Beijingul a sustinut tacit razboiul Moscovei inca de la inceput, de la opozitia fata de sanctiunile Occidentului pana la interzicerea criticilor la adresa Rusiei pe retelele de socializare chineze.
Feng a prezentat patru factori majori care, in opinia sa, „vor face ca eventuala infrangere a Rusiei sa fie inevitabila”.
Primul pe lista este „nivelul de rezistenta si de unitate nationala demonstrat de ucraineni, care a fost extraordinar pana acum”.
Al doilea factor este sprijinul international pentru Kiev, despre care academicianul a spus ca „ramane larg”, desi a recunoscut ca administratia presedintelui Volodimir Zelenski il considera deficitar.
Al treilea factor in joc este „natura razboiului modern”, potrivit lui Feng, care a descris-o ca fiind o combinatie de „putere industriala si sisteme de comanda, control, comunicatii si informatii”. Masinaria de razboi a Rusiei este dezavantajata aici, a spus Feng, deoarece tara nu si-a revenit niciodata complet dupa „dezindustrializarea dramatica” care a urmat prabusirii Uniunii Sovietice.
Al patrulea deficit critic al Rusiei este lipsa de informatii in randul factorilor de decizie de la Kremlin la cel mai inalt nivel, a spus Feng. Prinsi intr-un „cocon informational”, Putin si consilierii sai de securitate nationala nu au acces rapid la informatii exacte, ceea ce le limiteaza capacitatea de a repara greselile.
Feng a pus in contrast aceasta situatie cu guvernul „mai flexibil si mai eficient” al Ucrainei.
Feng a continuat sa descrie modul in care consecintele neintentionate ale razboiului au slabit pozitia Moscovei in Europa.
Rusia a revitalizat, fara sa vrea, NATO, care si-a consolidat prezenta in Europa de Est, numarul membrilor sai fiind marit prin adaugarea Suediei si Finlandei. In plus, majoritatea celor 32 de state membre ale NATO si-au marit bugetele de aparare de la inceputul razboiului.
Feng a mai spus ca „observatorii” au vazut cum abordarea Beijingului fata de Moscova a trecut de la un „parteneriat fara limite”, declarat de Putin si presedintele chinez Xi Jinping chiar inainte de invazie, la pozitia standard a Chinei de nealiniere.
„Relatiile Chinei cu Rusia nu sunt fixe, iar acestea au fost afectate de evenimentele din ultimii doi ani”, a scris el.
Cu o zi inainte de publicarea articolului de opinie al lui Feng, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si omologul sau chinez, Wang Yi, s-au reunit la Beijing pentru discutii.
Diplomatii au declarat ca tarile lor se opun aliantelor de securitate „bazate pe blocuri” cum este cel al SUA si aliatilor sai si ca au discutat despre o „noua arhitectura de securitate in Eurasia” care sa serveasca drept contrapondere la influenta NATO.
China a ajutat la mentinerea pe linia de plutire a economiei izolate a Rusiei prin cresterea masiva a comertului si a investitiilor. Desi Beijingul neaga ca ar contribui in mod direct la capacitatile de lupta ale Moscovei, Associated Press a citat saptamana trecuta oficiali ai administratiei Biden care au declarat ca marea majoritate a importurilor de masini-unelte si microelectronice ale Rusiei – folosite pentru a construi tancuri, avioane si rachete – au provenit din China anul trecut.
Cu toate acestea, informatii recente arata ca bancile si intreprinderile chinezesti pasesc cu grija pentru a evita sanctiunile secundare introduse recent de Washington. Acestea au inclus blocarea tranzactiilor cu comerciantii rusi din industrii sensibile.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Un incendiu de amploare a izbucnit la un depozit de pe strada Scolii din localitatea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…