Liderii statelor membre UE vor analiza, la finele acestei saptamani, mai multe optiuni pentru plafonarea pretului gazelor naturale, un subiect care creeaza divergente in UE de mai multe saptamani, informeaza Reuters.
Statele membre UE discuta de mai multe saptamani subiectul necesitatii si modalitatilor plafonarii pretului gazelor, in cadrul eforturilor de tinere sub control a preturilor in crestere la energie, in conditiile in care Europa se indreapta spre o iarna cu livrari limitate de gaze naturale rusesti, o criza a costului vietii si o posibila recesiune.
Unele state membre, inclusiv Germania, cea mai mare piata europeana de gaze, se opun in continuare ideii plafonarii pretului gazelor. Aceste state sustin ca impunerea unui plafon de pret ar putea conduce la cresterea cererii de gaze sau ar aduce tarile in situatia in care se straduiesc sa atraga livrari de gaze de pe pietele mondiale.
Comisia Europeana urmeaza sa propuna, marti, un set de masuri destinate contracararii crizei energetice, inainte de summitul liderilor UE.
Belgia, Grecia, Italia si Polonia vor un coridor de pret pentru tranzactiile angro cu gaze, ceea ce ar insemna un interval de pret cu o valoare centrala mai mica decat pretul de pe piata.
In documentul consultat de Reuters se mai precizeaza ca liderii europeni vor analiza de asemenea „un cadru de referinta temporar pentru a plafona pretul gazelor utilizate in productia de electricitate la un nivel care sa ajute la reducerea pretului electricitatii fara a conduce la o crestere a concurentei generale pe piata gazelor”.
Diplomatii cred ar putea sa apara un consens cu privire la plafonarea pretului gazelor utilizate la productia de electricitate, pe baza unei optiuni denumite „modelul Iberic”, dupa schema implementata de Spania si Portugalia in luna iunie, chiar daca unele state se tem ca asta ar putea duce la cresterea cererii UE de gaze.
Diplomatul consultat de Reuters a subliniat insa ca analizarea mai multor optiuni inainte de concluziile summitului nu inseamna neaparat ca toate vor fi acceptate. Ideea este ca liderii UE sa nu excluda din start o anumita solutie. Ambasadorii statelor membre la UE vor avea luni seara o reuniune extraordinara la Luxemburg pentru a discuta acest subiect, a mai spus diplomatul.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…