In Argentina, Milei obtine in Senat unda verde cruciala pentru reformele sale privind statul

externe

Javier Milei

Reforma statului de catre presedintele argentinian ultraliberal Javier Milei a facut miercuri un pas esential in Senat, care a aprobat proiectul sau contestat si revizuit, dupa o zi marcata de revolte soldate cu circa zece raniti, relateaza Le Figaro.

„Pentru argentinienii care sufera, care asteapta, care nu vor sa-si vada copiii parasind tara (…), votul meu este afirmativ”, a declarat Victoria Villarruel, presedinta Senatului si totodata vicepresedinte al tarii, al carei vot a fost decisiv, partidul lui Javier Milei avand doar sapte parlamentari din 72 in Senat. Textul, aflat inca in discutie in Senat, trebuie sa fie aprobat definitiv joi dimineata de camera superioara, dupa cateva modificari marginale. El va reveni apoi la Camera Deputatilor, care va decide asupra adoptarii sale definitive.

In acelasi timp cu discutiile din Senat, miercuri, la Buenos Aires au izbucnit ciocniri intre fortele de ordine si manifestanti anti-Milei. „Nu ne vine sa credem ca in Argentina se discuta o lege care ne va duce inapoi cu 100 de ani in urma”, a rezumat Fabio Nunez, un avocat in varsta de 55 de ani, aflat printre manifestanti. Violentele au inceput cand manifestantii au incercat sa sparga cordonul de securitate instalat in jurul Camerei Deputatilor.

De miercuri dimineata, senatorii dezbat noua varianta a legii fanion a guvernului Milei, cunoscuta sub numele de „omnibus”, respinsa in forma sa initiala de 600 de articole si adoptata cu modificari majore in 238 de articole de Camera Deputatilor in luna aprilie. Printre concesiile executivului, care a devenit mai pragmatic de-a lungul lunilor: numarul de privatizari, redus de la aproximativ patruzeci in versiunea initiala la mai putin de zece.

Proiectul de flexibilizare a pietei muncii a fost, de asemenea, dezbatut de senatori. Iar o reforma fiscala, care initial facea parte din legea omnibus, a fost separata pentru a fi discutata separat, in aceeasi sesiune. Senatorul de opozitie Mariano Recalde a declarat ca acest proiect de lege, in special reformele in domeniul muncii, „ne duc inapoi in secolul trecut, cand angajatul nu avea drepturi.”

Legea este „un accelerator, un catalizator pentru redresarea situatiei economice,” a sustinut miercuri ministrul Economiei, Luis Caputo, indemnand Parlamentul sa o aprobe. Dar, ferindu-se de o eventuala respingere, el a afirmat ca votarea sau nu a legii „nu va schimba faptul ca aceasta tara isi va reveni oricum, pentru ca acest guvern nu va schimba cursul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: