actualitate

In ce masura a afectat pandemia economia Romaniei. Extazul de dinainte de aparitia virusului si agonia de dupa

Executia bugetului general consolidat in primele patru luni ale anului a inregistrat un deficit de 26,82 miliarde lei (2,48% din PIB). Mai mult de jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei COVID 19, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante.

Majorarea deficitului bugetar aferent primelor patru luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata in principal de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in lunile martie si aprilie ca urmare a amanarea platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 mld. lei) si restituirile suplimentare de TVA de 3,11 mld. lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce in luna aprilie dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv.

De asemenea, s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 mld. lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 1,2 mld. lei.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 98,21 mld lei in primele patru luni ale anului 2020, in scadere cu 1,3% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, ca urmare a facilitatilor fiscale acordate pentru sustinerea economiei in contextul instituirii starii de urgenta.

Cea mai importanta categorie – incasarile din impozitul pe salarii au crescut cu 3,1% in primele patru luni. Daco in primele doua luni, avansul era unul mare, a urmat o decelerare in martie-aprilie, cauzata de prorogarea termenului de plata a impozitului pe venit, odata cu instituirea starii de urgenta, cat si de incetinirea castigului salarial in economie la 6,7% in martie.

Cheltuielile pentru investitii au fost in valoare de 9,96 mld. lei, cu 46,3% mai mult decat aceeasi perioada a anului precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile apar la bugetul de stat si la bugetele locale atat din fonduri nationale, cat si aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 191,9 milioane lei pentru achizitionarea de produse – stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Urmareste-ne si pe:
Andreea Cojocaru

Share
Published by
Andreea Cojocaru

Recent Posts

Comisar-sef de la Criminalitate Organizata, trimis in judecata in stare de arest la domiciliu. Este acuzat de fapte foarte grave

DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…

8 minute ago

Captura neobisnuita: Un submarin nuclear american a fost prins in plasa pescarilor norvegieni

Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…

20 de minute ago

Supraturism: Parcul arheologic Pompei limiteaza numarul de vizitatori la 20.000 de persoane pe zi

Parcul arheologic al orasului Pompei, langa Napoli, din sudul Italiei, a introdus o limita de…

18 minute ago

Donald Trump, avertisment voalat pentru Elon Musk: „Nu mai pot scapa de el, nu vrea sa plece acasa. Pana cand n-o sa-mi mai placa de el”

In timpul primei sale intalniri cu legislatorii republicani din Congres, in calitate de presedinte ales,…

1 minut ago

Alexandru Muraru, PNL: „Marcel Ciolacu ne-a facut de ras in Marea Britanie, este o gafa care a umplut paginile presei internationale si a facut de ras institutia Guvernului Romaniei”

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul liberal Alexandru Muraru critica atitudinea deplasata manifestata…

28 de minute ago