In ciuda declaratiilor liderilor politici, numarul femeilor nu a crescut pe listele electorale. EFOR: „Nu exista o crestere fata de 2019”
Un raport dat publicitatii de Expert Forum ca, pentru alegerile din iunie, partidele si aliantele electorale au inaintat 171 de candidate (32%) si 364 candidati de sex masculin (68%).
„In 2019, 31% din candidati au fost femei, deci nu exista o crestere in 2024. Comparativ, in prezent, cinci din 33 de europarlamentari din femei (15%). In plus, sase din sapte candidati independenti sunt barbati. Cele mai multe candidate se regasesc pe listele REPER, AUR si SOS Romania (39%), urmate de PSD PNL (37%). Alianta Dreapta Unita a inregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridica la 30%, iar la PUSL la 23%. La nivel de partid cele mai echilibrate sunt USR (12 F/11 M) si PSD (12 F/11 M). Doar un sfert din candidatii liberali sunt femei – 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidati sunt femei”, indica EFOR.
Totodata, analiza arata ca 10 din 15 partide/aliante au inclus o femeie in primele trei locuri.
„La Alianta Dreapta Unita prima femeie de pe lista este pe locul cinci (Cristina – Madalina Pruna), iar la Alianta PSD PNL se regaseste pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus pozitionata femeie este pe locul 4, Teodorescu Maria – Georgiana. Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS Romania, PAD si ARS. PSD-PNL au declarat public ca vor pune o femeie pe primul, insa lista este deschisa de europarlamentarul Mihai Tudose. REPER este singurul partid care a folosit o lista de tip fermoar (in functie de sex), adica a pus alternativ candidatii de sex masculin, respectiv feminin (cel putin in prima jumatate a listei)”, transmite Expert Forum.
Organizatia a analizat si ocupatia candidatilor, constatand ca cele mai frecvente sunt: pensionar (54), director/manager/administrator, deputat (23), antreprenor, avocat, europarlamentar (20).
„In cazul PSD PNL, un sfert din candidati sunt deja europarlamentari (12), 5 sunt directori, 5 sunt deputati, trei sunt secretari de stat si cate 2 sunt senatori, vicepresedinte de CJ, manager sau profesor. Aceste date arata ca listele PSD PNL se bazeaza pe candidati care sunt deja in pozitii politice din administratie. La ADU, 7 sunt deputati, iar 2 sunt europarlamentari. Sase candidati se incadreaza in categoria director, iar 3 la manager. Candideaza si un primar, respectiv un viceprimar, dar si un senator. AUR a pus pe lista cinci profesori universitari si 3 conferentiari, cinci deputati, cinci avocati si patru directori din mediul public sau privat. In lista sunt inclusi un europarlamentar, un senator si trei consilieri parlamentari”, mai arata raportul EFOR.