In fata protestatarilor, ministrul Finantelor a dat vina pe USR: „Ne-a trimis la cei care au scris PNRR/ Nu suntem obligati sa suportam datoria publica a statului roman”
Reprezentantii transportatorilor si ai fermierilor au anuntat, duminica seara, dupa intalnirea cu ministrul Finantelor ca protestele vor continua. Danut Andrus, unul dintre liderii protestatarilor, a declarat ca ministrul Finantelor „ne trimite la cei care au scris PNRR”. Discutiile au durat in jur de patru ore. Traficul ramane blocat pe DN2, in Vama Siret, judetul Suceava.
„Dragi colegi protestatari spontani. In urma intalnirii cu domnul ministru al Finantelor declaram ca nu s-a ajuns la niciun acord, motivand legislatia europeana, prin acorduri asumate de Romania la Comisia Europeana.
Nu s-au gasit solutii pentru reducerea cheltuielilor bugetare in toate domeniile. In concluzie, protestul nostru va continua la nesfarsit pana ce aceste autoritati vor intelege ca neputinta dumnealor de a gestiona o tara este reala.
Avem lista revendicarilor pe agricultura si transport, iar din acele revendicari nu s-a acceptat decat aceea cu profitul reinvestit in ferma si in transport. Asta intelege domnul ministru sa sustina economia romaneasca, neputand justifica incompetenta statului de a gestiona banul public pe tot ce se scurge de la o zi la asta. Deci s-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna.
Totul se motiveaza pe Comisia Europeana, pe motive legislative. Domnul ministru ne trimite la cei care au scris PNRR. Noi am muncit in tara asta si era de datoria lor sa faca aceste legi.
Nu suntem obligati sa suportam datoria publica a statului roman. Suntem pribegi in tara noastra si nu se mai poate asa ceva”, a declarat Andrus la iesirea de la discutii.
Andrus a fost candidat PSD la o primarie din Botosani.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a afirmat duminica, dupa discutia avuta cu protestatarii ca zona de revendicari care tine de decizia Comisiei Europene trebuie prezentata Comisiei si a explicat ca altfel ar putea fi periclitate subventiile prin platile directe care se fac din fonduri europene in valoare de 13 miliarde de euro.
“Asa cum am precizat si protestatarilor, zona aceasta de revendicari care tine de decizia Comisiei Europene, cu toate ca noi intelegem si suntem de acord trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia sa fie una care nu se intoarce impotriva dumnealor. Noi am precizat ca orice jalon si orice masura care tine de angajamentele cu Comisia Europeana, chiar daca, sa zicem, maine Guvernul Romaniei s-ar angaja si ar lua-o, ar insemna o intoarcere impotriva dumnealor. Pentru ca suntem in situatia in care Comisia Europeana are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor si masurile care tin de fondurile europene. De aceea am socotit de cuviinta sa fim foarte prudenti in analiza acestor revendicari si sa nu-i punem in dificultatea in care, spre exemplu, subventiile prin platile directe care se fac din fondurile europene in valoare de 13 miliarde de euro ar fi periclitate”, a declarat Marcel Bolos, citat de news.ro.
El a mentionat ca aceste revendicari vor fi prezentate Comisiei Europene.
“Aceste tipuri de revendicari, indiferent cat se continua protestul, tin de angajamente cu Comisia Europeana. Noi am spus ca le preluam intr-un memorandum pe care il vom discuta cu Comisia Europeana, dar, stim bine, stim cu totii ca aceste tipuri de angajamente si aceste tipuri de masuri, daca le-am lua, s-ar intoarce masura impotriva dumnealor, daca, sa zicem, mergem mai departe si discutam cu Comisia Europeana, nu stiu in ce masura vom gasi o solutie, dar este de bun simt pentru noi ca sa prezentam aceste masuri Comisiei Europene”, a explicat ministrul Finantelor.
El s-a referit si la o alta revendicare a protestatarilor, cea legata de pretul RCA.
“In privinta RCA-ului trebuie in continuare sa fie discutata problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru ca aici, ca si la noi, sunt calculele care se fac, cat plateste omul ca prima de asigurare si ce cheltuieli au asiguratorii. Inducerea unui risc de faliment in sistemul de asigurari nu cred ca-i lipseste Romaniei in acest moment si de aceea trebuie sa fim intelesi ca toate aceste tipuri de masuri si de revendicari trebuie analizate in contextul angajamentelor asumate cu institutiile financiare si in contextul riscului pe care il genereaza”, a afirmat Bolos.
Ministrul Finantelor a mai adaugat ca unele dintre revendicari ar putea duce la incurajarea evaziunii fiscale.
“Spre exemplu, cu toata pretuirea si cu toata intelegerea de care dam dovada, sunt si tipuri de masuri care pot sa conduca la incurajarea evaziunii fiscale. Noi trebuie sa stim ca avem aceste masuri, cum sunt cele cu e-Factura, cu e-Transport, cu e-Sigiliu, care sunt adoptate prin decizie a Comisiei Europene, care faciliteaza Romaniei sa aplice aceste tipuri de masuri, dar nu in orice conditii, pentru ca de la Comisia Europeana vin banii si nu vin niciun euro, nici doi euro, vin zeci de miliarde de euro. Iar conditiile pe care noi trebuie sa le respectam sunt sfinte, altfel punem in pericol atat interesul dumnealor. Nu cred ca si-ar dori sa piarda Romania si dumnealor in mod direct, fondurile europene, cum nici noi, banii europeni pentru investitiile pretioase pe care le avem in infrastructura, in modernizarea de scoli”, a mai transmis ministrul Finantelor.
El a subliniat ca reprezentantii ministerului au fost de acord cu sase revendicari.
“Sunt sase masuri cu care am fost de acord. Legea preventiei, spre exemplu, sa fie aplicata numai pentru acele fapte care nu sunt de natura de evaziune fiscala. Suntem de acord. Nimeni nu a spus ca nu este de acord. Simplificarea procedurala si partea de digitalizare, care tot pe dumnealor ii intereseaza, suntem de acord si vom elabora un pachet de masuri in acest sens”, a mai declarat Marcel Bolos.
Politia recomanda soferilor sa evite drumurile blocate de protestatari si anume DN2, in Vama Siret, judetul Suceava, si DN15, intre localitatile Campia Turzii si Luna din judetul Cluj.
Transportatorii si fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemultumiti de accizele mari la motorina, preturile RCA, dar si de schimbarile legislative intrate in vigoare de la 1 ianuarie. Acestia au plecat pe drumurile din tara cu camioane si tractoare, cu viteza redusa, indreptandu-se spre Bucuresti, iar traficul a fost blocat pe mai multe sosele inclusiv pe Soseaua de centura a Capitalei.
Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultari cu delegatia transportatorilor si fermierilor, in care au fost analizate problemele semnalate de reprezentantii celor doua sectoare de activitate, solutiile legale in acord cu normele la nivel european, precum si modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strans de intalniri punctuale cu ministerele si institutiile cu atributii in solutionarea unora dintre aspectele discutate in cadrul intalnirii.
La finalul intalnirii, transportatorii si fermierii au anuntat ca au decis, in urma discutiilor cu premierul Marcel Ciolacu, sa „ramana in strada” si sa continue protestul.