In Iran au inceput procesiunile funerare in onoarea presedintelui Raisi, decedat intr-un accident de elicopter

externe

funeralii, Ebrahim Raisi, Iran

Iranul a inceput marti funeraliile presedintelui Ebrahim Raisi, in timp ce tara se confrunta cu consecintele decesului sau subit, intr-un moment de tensiuni regionale sporite si de incertitudine interna.

Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat cinci zile de doliu national pentru Raisi, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian si alte sase persoane ucise in accidentul de elicopter produs duminica intr-o zona izolata din nord-vestul Iranului. Incidentul socant a facut sa dispara doua dintre figurile politice cheie ale Republicii Islamice, ridicand intrebari cu privire la conducerea acesteia dincolo de Khamenei, autoritatea sa suprema, transmite NBC News.

Mii de persoane in doliu s-au adunat pentru primul eveniment funerar marti in Tabriz, cel mai apropiat oras important de locul accidentului.Multimile de oameni au umplut zona procesiunii, unii purtand postere ale celor decedati, in timp ce vehiculul care transporta sicriele celor ucisi in accident trecea pe langa ei.

Trupurile urmau apoi sa fie transportate in orasul sfant Qom. Miercuri va fi zi libera pentru toti iranienii, intrucat in capitala Teheran vor avea loc funeraliile lui Raisi.

Se asteapta ca la ceremonie sa participe demnitari straini de rang inalt, a relatat agentia de stiri de stat IRNA, dar nu era inca clar cati vor participa, avand in vedere statutul Iranului pe scena mondiala. Rusia, unul dintre cei mai apropiati aliati ai Iranului, a confirmat marti ca il va trimite pe presedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Irakul vecin a declarat ca isi va trimite prim-ministrul, iar Turcia a declarat ca la ceremonie vor participa vicepresedintele si ministrul sau de externe.

Joi vor avea loc inmormantari in alte doua orase. Se asteapta ca Raisi sa fie inmormantat vineri in orasul sfant Mashhad. Moartea sa neasteptata a dus luni la scene de doliu in Iran, in timp ce mesajele de condoleante au curs.

Dar nu era clar daca moartea lui Raisi va atrage doliu public de o amploare asemanatoare funeraliilor in masa precum cea a generalului Qassem Soleimani, un comandant iranian de top care a fost ucis intr-un atac aerian american in 2020. Regimul teocratic foloseste adesea astfel de evenimente ca o demonstratie de forta si unitate nationala.

Unii si-au exprimat usurarea fata de moartea lui Raisi, in varsta de 63 de ani, care era cunoscut si pentru ca a prezidat represiuni brutale impotriva opozantilor politici si a protestatarilor. Presa de stat iraniana a relatat luni ca procurorul suprem al tarii a ordonat deja luarea de masuri impotriva celor care publica online „minciuni si insulte” despre accidentul in care a murit Raisi, dupa ce comentarii mai putin favorabile despre moartea si mostenirea sa au fost distribuite pe retelele de socializare.

Intr-o scurta declaratie facuta luni tarziu, Departamentul de Stat a declarat ca Statele Unite si-au exprimat „condoleantele oficiale” pentru moartea lui Raisi si a celorlalti sapte morti. „In timp ce Iranul isi alege un nou presedinte, ne reafirmam sprijinul pentru poporul iranian si pentru lupta acestuia pentru drepturile omului si libertatile fundamentale”, a adaugat declaratia.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, din care SUA este membru permanent, a tinut, de asemenea, un moment de reculegere pentru Raisi luni. Insa unii oficiali europeni si-au exprimat clar opozitia fata de astfel de acte. „Nu ma simt confortabil sa trimit condoleante in timp ce Iranul trimite drone care sunt folosite impotriva civililor din Ucraina”, a scris ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis pe X.

Ucraina si aliatii sai occidentali au acuzat Teheranul ca furnizeaza Rusiei drone si alte arme pentru razboiul sau. Atat Iranul, cat si Rusia neaga acuzatiile. Sentimentul a fost reluat de ministrul britanic al securitatii Tom Tugendhat, care a declarat ca nu il va plange pe Raisi, deoarece regimul sau „a ucis mii de oameni acasa si a vizat oameni aici in Marea Britanie si in intreaga Europa”.

Raisi era un conservator de linie dura, spre deosebire de predecesorul sau mai moderat, Hassan Rouhani. In timpul mandatului sau, tara s-a confruntat din ce in ce mai mult cu Occidentul, in special in ceea ce priveste rolul grupurilor militante sustinute de Teheran, precum Hamas si Hezbollah, si si-a avansat programul nuclear dupa ce SUA s-au retras dintr-un acord nuclear istoric.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: