externe

In Japonia, piata scutecelor pentru adulti a depasit-o pe cea pentru copii. „Schimbarea scutecelor” e cauzata de imbatranirea accentuata a populatiei

Populatia lumii imbatraneste in ceea ce Organizatia Natiunilor Unite numeste o „tendinta globala ireversibila”, determinata de o viata mai lunga si de familii mai mici. Conform unui raport al ONU publicat anul trecut, se preconizeaza ca numarul persoanelor in varsta de 65 de ani si peste se va dubla, ajungand la 1,6 miliarde la nivel global pana in 2050, scrie CNN.

Astfel, in Japonia, aceasta schimbare ameninta una dintre cele mai mari economii ale lumii, pe masura ce procentul persoanelor in varsta creste si mai putine cupluri au copii.

La inceputul lunii iunie, tara a declarat ca numarul de copii nascuti a scazut pentru al optulea an consecutiv, atingand un record minim de 727 277 de nasteri in 2023, de cand Japonia a inceput sa compileze date, in urma cu peste 120 de ani.

Cu cateva luni mai devreme, Japonia a declarat ca una din 10 persoane are varsta de 80 de ani sau mai mult, devenind astfel cea mai „batrana” tara din lume. Anul trecut, aproape 30% din populatia Japoniei avea 65 de ani sau mai mult.

In iunie 2023, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a prezentat un pachet de masuri de mai multe miliarde de dolari pentru a incuraja familiile sa aiba mai multi copii.

Japonia incearca sa faca fata unei crize demografice care ar putea avea un impact asupra finantarii pensiilor si asistentei medicale, pe masura ce forta de munca se reduce si cererea din partea populatiei imbatranite creste.

Dar, cresterea populatiei in varsta modifica, de asemenea, piata produselor de consum.

In acest context, de pilda, cererea de scutece pentru adulti in Japonia a crescut, in timp ce nevoia de scutece pentru copii a scazut.

Valoarea pietei globale a scutecelor pentru adulti a fost estimata la 12,8 miliarde de dolari in 2023, potrivit companiei de cercetare de piata „Euromonitor International”. Se preconizeaza ca aceasta piata va ajunge la aproape 15,5 miliarde de dolari pana in 2026.

Doar in Japonia, piata scutecelor pentru adulti a fost de 1,7 miliarde de dolari in 2023 si se estimeaza ca va creste la 1,9 miliarde de dolari in 2026, reprezentand mai mult de 12% din totalul global.

Un exemplu de companie care se adapteaza la aceasta schimbare este producatorul japonez Oji Holdings, care a anuntat in martie ca va inceta sa mai produca scutece pentru bebelusi pentru piata japoneza, la sfarsitul acestui an, pentru a se concentra asupra produselor pentru incontinenta destinate adultilor.

Compania va continua sa isi desfasoare activitatea din strainatate in domeniul scutecelor pentru copii, a precizat aceasta.

Vanzarile combinate de scutece pentru bebelusi in China, Indonezia si Malaezia au crescut in ciuda incetinirii pietei interne, unde compania a vandut cu 7,3% mai multe scutece pentru adulti decat pentru bebelusi in 2023.

Si alte companii japoneze s-au adaptat deja la aceasta schimbare. Gigantul electronic Panasonic cerceteaza si dezvolta produse destinate populatiei in varsta, inca din 1990, potrivit site-ului sau web.

Producatorul de aparate de bucatarie Zojirushi ofera caracteristici produselor sale  destinate persoanelor in varsta -cum ar fi ceainicele electrice care trimit un e-mail la o adresa inregistrata atunci cand sunt utilizate, astfel incat rudele sa poata tine pasul cu activitatile membrilor in varsta ai familiei lor.

Japonia nu este singurul loc din Asia care se confrunta cu problema imbatranirii. Coreea de Sud, care are cea mai scazuta rata a fertilitatii din lume, a raportat un nou minim de 0,72 copii la o femeie in 2023, in scadere de la 0,78 in 2022.

Guvernul este atat de ingrijorat incat a infiintat o noua agentie: „Ministerul de Contra-planificare a ratei scazute a natalitatii.”

Nasterile sunt in scadere si in Hong Kong, China si Taiwan.

Conform ONU, sase tari sau teritorii asiatice se vor afla in top 10 pentru cea mai mare proportie de persoane in varsta de 65 de ani sau mai mult in 2050, Hong Kong fiind in fruntea listei.

Pana in 2100, se preconizeaza ca doar Africa va fi singura regiune in care persoanele in varsta vor reprezenta mai putin de 15% din populatie.

Persoanele in varsta din Europa, America de Nord, America Latina si Caraibe vor depasi si aici probabil pragul de 30% pana atunci, conform previziunilor ONU.

Desi acum Europa si America de Nord au in prezent, procentual, cea mai mare proportie de cetateni in varsta, se preconizeaza ca Africa de Nord, Asia de Vest si Africa Subsahariana vor inregistra cea mai rapida crestere a numarului de persoane in varsta in urmatorii 30 de ani.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

CCR a respins contestatiile privind candidaturile la Presedintie ale lui Marcel Ciolacu, Mircea Geoana si Ludovic Orban

Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat sambata seara ca a respins contestatiile impotriva inregistrarii candidaturilor…

3 ore ago

„Bravo, CCR!”. Reactia lui Ponta dupa ce judecatorii CCR au anulat candidatura lui Sosoaca

Victor Ponta, fost presedinte PSD si actual consilier al lui Marcel Ciolacu, felicita CCR pentru…

4 ore ago

Protest la Budapesta fata de „propaganda guvernamentala”. „Ne-am saturat de minciuni”

Mii de unguri, reprezentanti ai opozitiei, au protestat, sambata seara, in fata sediului televiziunii de…

12 ore ago

Curtea Constitutionala a Rusiei tocmai a decis finala prezidentiala: Ciolacu – Simion

Fiindca este un elev mediocru in clasa politica si in sondaje nu sta chiar grozav…

5 ore ago