Este o dupa-amiaza torida de vara in orasul japonez Osaka, unde un grup de aproximativ 60 de barbati si femei in varsta s-au adunat pentru o sesiune de “omiai” – intalniri intre oameni care vor sa gaseasca dragostea adevarata.
Ei se plimba de la unul la altul in sala de conferinte din cladirea Camerei de Comert Sakai, in timp ce evalueaza potentialele perechi – si concurenta. Dar acesta nu este un eveniment obisnuit de speed-dating, transmite CNN.
Putini dintre participanti vorbesc despre hobby-urile, filmele sau restaurantele lor preferate sau, intr-adevar, chiar despre ei insisi. Ei vorbesc despre copiii lor adulti, inca singuri, pe care spera sa ii cupleze si sa ii casatoreasca.
O femeie, in varsta de 60 de ani, vorbeste cu mandrie despre fiul ei de 34 de ani, un profesor de scoala primara publica. Un barbat in varsta de 80 de ani vorbeste cu afectiune despre fiul sau de 49 de ani, orientat spre cariera, care lucreaza ca controlor la o companie electrica.
Fiecare dintre parinti a scos din buzunar 96 de dolari pentru a participa la acest eveniment, gazduit de agentia de aranjare a casatoriilor Association of Parents of Marriage Proposal Information. Si cu totii spera sa intalneasca pe cineva la fel ca ei; un parinte a carui fiica sau fiu inca singur ar putea fi perechea perfecta pentru propriul copil singuratic.
Nu ca Japonia, o natiune cunoscuta ca fiind obsedata de munca, unde timpul este foarte scurt, nu a incercat o abordare mai directa a speed-dating-ului, in care tinerii o fac pentru ei insisi. Mai degraba se pare ca lasarea tinerilor sa se descurce nu pare sa functioneze.
Avand in vedere costurile de trai in crestere, perspectivele economice slabe si cultura solicitanta a muncii care conspira impotriva lor, tot mai putini japonezi aleg astazi sa se casatoreasca si sa aiba copii. Parintii lor, alarmati de scaderea sanselor de a avea nepoti, intervin.
„Ideea ca este in regula ca parintii sa isi ajute copiii sa se casatoreasca in acest fel a devenit tot mai raspandita”, a declarat directorul companiei, Noriko Miyagoshi, care organizeaza evenimente de cautare de perechi de aproape doua decenii.
In trecut, oamenilor le-ar fi putut fi rusine sa vina la aceste evenimente, a adaugat ea. „Dar vremurile s-au schimbat”.
Criza matrimoniala
Aceleasi forte care ii imping pe acesti parinti in sala de conferinte din Osaka au facut ravagii si in ceea ce priveste demografia celei de-a treia economii a lumii. In Japonia de astazi, exista mai putine casatorii, mai putine nasteri si mai putini oameni.
In 2021, numarul casatoriilor nou inregistrate a scazut la 501.116, cel mai mic de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Alaturi de scaderea numarului de casatorii a avut loc o scadere a ratei de fertilitate, care anul trecut a atins un minim record de 1,3, mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a mentine o populatie stabila.
La inceputul acestui an, prim-ministrul Fumio Kishida a dezvaluit un plan de mai multe trilioane menit sa stimuleze rata natalitatii, avertizand ca este vorba de „acum sau niciodata”.
Printre stimulentele oferite parintilor se numara o alocatie lunara de 100 de dolari pentru fiecare copil pe care il aveau pana la doi ani, dar si pentru cei de trei ani si peste.
Dar James Raymo, expert in studii est-asiatice la Universitatea Princeton, a declarat ca incercarea de a stimula rata natalitatii este putin probabil sa functioneze fara a stimula mai intai rata casatoriilor.
Stopajele
Deci, ce ii face pe oameni sa se razgandeasca?
Matsuda a spus ca nu este vorba de faptul ca oamenii nu mai au dorinta de a se casatori in sine – aproximativ 80% inca o mai au, potrivit unui sondaj realizat anul trecut de Institutul National pentru Populatie si Securitate Sociala.
Tinerii japonezi s-au confruntat cu perspective slabe de angajare si cu salarii stagnante incepand cu anii 1990, a subliniat el.
„Acest lucru a slabit capacitatea lor economica de a incepe o via’ta de familie”, a spus Matsuda.
Raymo a avut o opinie similara, spunand ca costul ridicat al vietii in Japonia si orele de lucru notorii si lungi au inrautatit lucrurile.
„Daca lucrezi 70 de ore pe saptamana, atunci, bineinteles ca nu vei avea un partener potrivit, pentru ca nu ai timp sa intalnesti unul”, a spus el.
Profunzimea crizei poate fi intrezarita pe rafturile supermarketurilor si in povestile de proximitate, unde rafturile sunt pline de mancaruri preambalate care se adreseaza unei singure persoane, sau pe strazile pline de apartamente minuscule facute pe masura vietii de burlac, a adaugat Raymo.
„Aceasta este o tara care a fost conceputa pentru a face viata de burlac cat mai usoara posibil”, a spus el.
Nu este nevoie de „conversatii stanjenitoare”
Inapoi la Camera de Comert Sakai, o muzica usoara canta pentru a calma atmosfera in ceea ce ar putea parea altfel un cadru improbabil pentru ca Cupidon sa-si scoata arcul.
CNN a participat la intalnire cu conditia ca cei care au luat parte sa fie citati sub anonimat pentru a le proteja intimitatea.
Unii dintre parinti au participat deja la cateva sesiuni, altii sunt la prima participare, iar miza este mare. Fiecare dintre ei a venit inarmat cu un chestionar completat despre odraslele lor, in care se intreaba lucruri precum daca ar fi dispusi sa se mute daca lucrurile merg bine. Parintii au la ei si fotografii de profil, multe dintre ele realizate in mod profesionist, unele infatisand tinere imbracate pentru a impresiona in kimono-uri traditionale.
Majoritatea fotografiilor sunt ale unor burlaci si burlaci in varsta de 30 si 40 de ani; cel mai tanar are 28 de ani, iar cel mai in varsta 51 de ani, si au o gama variata de profesii, de la medici si asistente medicale la functionari publici si secretare.
Un cuplu, in varsta de 80 de ani, spune ca fiul lor, in varsta de 49 de ani, a petrecut prea mult timp la serviciu pentru a acorda atentie vietii sale amoroase. Ei si-au dorit intotdeauna nepoti, asa ca au decis sa participe la eveniment dupa ce au citit despre acesta intr-un ziar.
Altii au fost rugati de copiii lor sa participe la eveniment.
Agentia estimeaza ca aproximativ 10% dintre cei cu care se intalnesc ajung sa se casatoreasca, desi spune ca cifra reala ar putea fi mai mare, deoarece parintii nu ii informeaza neaparat despre evolutia relatiilor copiilor lor.
O mama, a carei fiica s-a casatorit prin intermediul serviciului de cautare de parteneri, si-a amintit ca a stat la coada pentru a se intalni cu parintele unui candidat popular si s-a simtit surprinsa cand a primit un telefon prin care era intrebata daca copiii lor se pot intalni.
La prima vedere, a spus ea, „fiica mea a inceput sa se holbeze la el si atunci am stiut ca si-a gasit perechea”.
Cei doi sunt acum casatoriti.
Cauta o pereche, spera la un nepot
Pentru multi dintre parinti, dorinta de a avea nepoti este cea care ii atrage la evenimentele de cautare de parteneri, spune Miyagoshi.
Dar oricat de mare ar fi dorinta de nepoti, Miyagoshi spune ca intotdeauna le subliniaza parintilor ca copiii lor trebuie sa fie pe primul loc.
„Indiferent cat de mult simt parintii unul pentru celalalt, copiii lor trebuie sa fie de acord. Indiferent cat de mult isi doresc parintii nepoti, copiii trebuie sa fie dispusi sa aiba copii”, a spus ea.
Poate parea un lucru putin probabil pentru o petitoare profesionista sa spuna acest lucru, dar Miyagoshi crede in „go-en”, un concept japonez care se refera la romantismul care izvoraste din intalnirea cu persoana potrivita la momentul potrivit.
„Indiferent cat de mult efort ai depune, uneori nu va functiona. Asta e casatoria”, a spus ea.
Doua persoane, in varsta de 27 si 39 de ani, au fost prinse in flagrant…
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…