In Olanda au inceput deja alegerile pentru Parlamentul European. Extremistul Geert Wilders, apel catre cetatenii statelor UE

externe

Geert Wilders, alegeri, Olanda, Trump de Olanda, migranti, gunoaie, islam

Sectiile de votare s-au deschis joi in Olanda pentru a da startul celor patru zile de scrutin pentru alegerile parlamentare din Uniunea Europeana in cele 27 de state membre, care se asteapta sa aduca castiguri pentru dreapta dura, relateaza Association Press.

Geert Wilders, de la Partidul pentru Libertate, sau PVV, de extrema dreapta, a fost printre primii politicieni de rang inalt care au votat. Dupa ce, in urma cu sase luni, a provocat un soc in intreaga Europa, devenind cel mai mare partid din parlamentul national olandez, el doreste acum sa se bazeze pe aceasta popularitate si sa dea tonul pentru o mare parte din blocul comunitar, solicitand ca puterea sa fie recuperata in capitalele nationale, astfel incat statele membre sa aiba mai multa autonomie in probleme precum migratia.

In mod paradoxal, la fel ca multe partide de dreapta dura din UE, el doreste sa obtina mai multe puteri in Parlamentul European, astfel incat sa poata slabi institutiile UE din interior.

Acesta este motivul pentru care a cerut imediat o alianta larga de partide de dreapta dura pentru a rupe coalitia traditionala formata din crestin-democrati, socialisti, liberali pro-business si Verzi.

„Facand un grup mai mare in Parlamentul European”, a spus Wilders, „care sa ne dea puterea de a schimba toate aceste reglementari europene pentru a fi noi insine mai responsabili – aici, in parlamentele nationale”, a continuat el.

Wilders, premierul italian Giorgia Meloni si liderul opozitiei franceze, Marine Le Pen, se afla in contrast puternic cu o mare parte a stangii si cu multe partide de centru, care solicita o abordare europeana mai unita in orice domeniu, de la masuri privind schimbarile climatice la aparare, argumentand ca natiunile individuale au doar o voce slaba pe scena mondiala.

De la ultimele alegeri din UE, desfasurate in urma cu cinci ani, partidele populiste si de extrema dreapta conduc acum guverne in trei natiuni ale UE, fac parte din coalitii de guvernare in alte cateva si par sa aiba un sprijin public in crestere pe intreg continentul.

Alegerile din UE reprezinta al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume, dupa alegerile din India, iar miza este mare.

Aproape 400 de milioane de alegatori vor alege cei 720 de membri ai Parlamentului European. Rezultatele vor avea un impact asupra unor chestiuni care variaza de la politicile climatice globale si aparare pana la migratie si relatiile geopolitice cu China si Statele Unite.

In unele tari s-a votat mai devreme, dar Olanda este singura tara din UE care a inceput atat de devreme votul intr-o singura zi, fiind urmata vineri de Irlanda si Republica Ceha si de restul natiunilor UE in weekend. Rezultatele la nivel european vor fi anuntate duminica seara, dupa ce toate statele membre vor fi finalizat votul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: