„Soarele artificial” din China a produs un camp magnetic in fuziunea nucleara. O viitoare sursa de energie curata si inepuizabila

pagina verde

KSTAR

Oamenii de stiinta chinezi au efectuat o etapa revolutionara in domeniul fuziunii nucleare. Acestia au anuntat o realizare majora, prin descoperirea unei structuri avansate de camp magnetic, „pentru prima data in lume”, folosind dispozitivul tokamak Huanliu-3 (HL-3), cunoscut si sub numele de „soarele artificial al Chinei”, relateaza Interesting Engineering.

Descoperirea este rezultatul primei runde de experimente comune internationale efectuate pe tokamak-ul HL-3, un proiect deschis colaborarii globale la sfarsitul anului 2023.

Potrivit Chinese Media Group, in cadrul experimentelor au fost implicate 17 institute de cercetare si universitati renumite din intreaga lume, inclusiv Comisia franceza pentru energii alternative si energie atomica si Universitatea Kyoto din Japonia.

Tokamak-ul HL-3 a fost proiectat si dezvoltat in mod independent de China. Este, de asemenea, cel mai mare si mai avansat dispozitiv de fuziune nucleara al tarii.

Acesta reproduce procesul de generare a energiei solare prin fuziune nucleara controlata, o tehnologie de ultima ora cu un potential imens de solutionare a provocarilor energetice si de mediu la nivel mondial.

In august 2023, tokamak-ul HL-3 a atins o etapa importanta, functionand cu succes la un curent de plasma de 1 milion de amperi. Acest experiment a consolidat pozitia Chinei in topul cercetarii in domeniul fuziunii nucleare cu „confinare magnetica”.

Aceasta ultima descoperire este cruciala pentru controlul si confinarii plasmei supraincalzite din interiorul tokamak-ului.

Fuziunea nucleara controlata a fost considerata de mult timp ca fiind „Sfantul Graal” al cercetarii energetice, promitand o sursa de energie curata si practic inepuizabila.

Prin deschiderea tokamak-ului HL-3 pentru colaborarea internationala si prin participarea activa la initiativele globale in domeniul energiei nucleare, China isi demonstreaza angajamentul de a avansa solutii energetice curate si de a raspunde cererii tot mai mari de energie la nivel mondial.

Configuratia magnetica inovatoare descoperita de echipa internationala de oameni de stiinta reprezinta un progres major in fizica plasmei si in tehnologia de fuziune.

Cursa globala pentru un soare artificial

In plus, cursa globala pentru valorificarea puterii „soarelui artificial” continua, de asemenea, in mod accelerat. Recent, reactorul sud-coreean Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) a atins o etapa importanta, ajungand la temperaturi de sapte ori mai ridicate decat miezul soarelui.

„Pentru a dezvolta energia de fuziune, este esential sa se asigure tehnologia necesara pentru a sustine plasmele de inalta temperatura si de inalta densitate in care reactiile de fuziune se produc cel mai activ, pentru durate mai lungi”, a declarat la acea vreme Institutul Coreean pentru Energie de Fuziune (KFE).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: