In premiera, Ucraina anunta ca ar putea ataca podul Crimeii: „Este o tinta militara legitima. Este o constructie ilegala si principala poarta de acces pentru aprovizionarea armatei ruse din Crimeea”

externe

Ucraina este angajata intr-o contraofensiva menita sa creeze „haos in cadrul fortelor rusesti” prin lovirea lin iilor de aprovizionare ale invadatorilor adanc in teritoriilor ocupate, a declarat Mihailo Podolyak, un consilier-cheie al presedintelui Ucrainei. Volodimir Zelenski.

Mihailo Podolyak a declarat pentru The Guardian ca ar putea avea loc mai multe atacuri in „urmatoarele doua sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marti asupra unui nod feroviar si a unei baze aeriene din Crimeea, precum si cu cele de saptamana trecuta asupra avioanelor de razboi rusesti de pe aerodromul Saky din peninsula.

Rusia a declarat ca un incendiu a declansat marti explozii la un depozit de munitii din districtul Geankoi din Crimeea – un incident pe care Podolyak l-a numit un „memento” ca „Crimeea ocupata de rusi este despre explozii de depozite si risc ridicat de moarte pentru invadatori si hoti”.

Citeste si: Ucraina, o noua lovitura chirurgicala in Crimeea. Un depozit de armament a explodat la peste 100 km de linia frontului – Video

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri. Acestea au determinat turistii rusi sa fuga panicati din Crimeea. Marti au existat cozi in fata garii din capitala regionala Simferopol.

Ministerul Apararii de la Moscova a declarat ca se ocupa de cazurile de sabotaj si ca ia „masurile necesare” pentru a preveni alte episoade.

Vorbind din birourile prezidentiale de la Kiev, Podolyak a declarat: „Strategia noastra este de a distruge logistica, liniile de aprovizionare si depozitele de munitii si alte obiecte de infrastructura militara. Sa creeaza un haos in cadrul propriilor forte”.

Consilierul, adesea descris ca fiind a treia cea mai puternica figura a tarii, a declarat ca abordarea Kievului este contrara celei a Moscovei, care utilizeaza puterea artileriei pentru a castiga teritoriu in regiunea Donbas din est, zone in care trupele rusesti au distrus orase precum Mariupol si Sievierodonetsk pentru a castiga teritoriu.

„Asadar, Rusia a cam aratat integii lumi ca o contraofensiva necesita cantitati uriase de forta de lupta, ca un pumn urias, si ca trebuie doar sa mearga intr-o singura directie”, a spus el, dar „o contraofensiva ucraineana arata foarte diferit. Noi nu folosim tacticile din anii ’60 si ’70, din secolul trecut”.

In schimb, Ucraina a incercat sa izoleze Herson – singurul oras detinut de Rusia pe malul vestic al raului Nipru – prin deteriorarea podurilor rutiere si feroviare cu ajutorul rachetelor recent furnizate de Occident, pana in punctul in care nu mai este posibil ca Rusia sa isi realimenteze fortele in mod eficient.

Podolyak a cerut „inca „50, 60, 80” de MLRS (sisteme de rachete cu lansare multipla) pe langa arsenalul existent de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himars-uri furnizate de SUA. Trei – M270 pe roti cu senile – au venit, de asemenea, din Marea Britanie, fiind inca trei promise, pe care consilierul le-a descris ca fiind „foarte bune”.

Podolyak a adaugat ca Ucraina, ajutata de rachetele cu raza lunga de actiune furnizate de Occident, spera sa degradeze forta invadatorilor prin „lipsa de provizii si lipsa de munitie” care „ii va face pe rusi sa lupte ca in primele luni de razboi”.

In prima faza a conflictului, o armata rusa dezorganizata nu a reusit sa captureze Kievul dupa ce fortele invadatoare s-au blocat intr-o serie de ambuteiaje pe drumurile care duc in oras, ceea ce le-a facut vulnerabile in fata infanteriei ucrainene si a armelor antitanc.

Consilierul prezidential a sugerat ca atacul asupra bazei aeriene de saptamana trecuta ar fi putut fi opera partizanilor, dar a respins in mod jucaus orice sugestie ca ar fi putut fi un accident, asa cum sugerase Moscova imediat dupa atac.

Podolyak a declarat ca rusii au „o fizica diferita” daca au crezut ca exploziile au fost cauzate de tigari aruncate care au provocat explozia depozitelor de munitii,  anticipand o repetare a unor astfel de atacuri in spatele liniilor in viitor.

„Sunt cu siguranta de acord cu ministerul rus al apararii, care prevede mai multe incidente de acest gen in urmatoarele doua, trei luni. Cred ca s-ar putea sa vedem mai multe astfel de evenimente”, a declarat Podolyak.

El a semnalat, de asemenea, ca Ucraina considera podul Crimeii care leaga peninsula ocupata de continentul rusesc drept o tinta militara legitima. „Este o constructie ilegala si principala poarta de acces pentru aprovizionarea armatei ruse din Crimeea. Astfel de obiecte trebuie distruse”, a avertizat el.

Desi Ucraina a refuzat sa isi asume public responsabilitatea pentru atacul asupra bazei aeriene Saky, a facut-o insa in privat, iar incidentul a survenit intr-un moment in care o serie de obiective strategice rusesti au fost lovite in spatele liniei de front.

Luni au existat speculatii potrivit carora Evgheni Prigojin, un om de afaceri rus care ar fi avut legaturi cu compania militara privata Wagner, ar fi putut fi ranit sau ucis intr-un atac cu rachete ucrainene in Donbas.

Podolyak, care a fost negociator de pace in primele faze ale conflictului, a declarat ca nu exista nicio perspectiva ca Rusia sa negocieze serios pana cand nu va suferi o infrangere pe campul de lupta. El a spus ca unele tari europene au „iluzia” ca Kremlinul ar putea cauta sa poarte discutii cu buna credinta.

„Urechile rusilor se deschid doar atunci cand exista o bata militara uriasa care loveste capul rusesc”, a spus el.

El a laudat, de asemenea, rolul Marii Britanii in sustinerea Ucrainei pana acum, care, in unele privinte, a depasit SUA, si a spus ca se asteapta ca sprijinul puternic sa continue si dupa ce Boris Johnson se va retrage din functia de prim-ministru. „Ati devenit un gigant – este greu sa va intoarceti la a fi un pitic”, a adaugat el.

Johnson i-a oferit „sprijin personal si emotional” lui Zelenski in „cea mai intunecata zi din istoria Ucrainei”, a spus Podolyak. Contributia Marii Britanii va fi tinuta minte timp de secole, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: