In Romania, persoanele consumatoare de droguri sunt condamnate la moarte. Centrele de dezintoxicare de la Brebu si Dejani, proiecte abandonate care ar fi putut salva si ajuta mii de consumatori de droguri

analize

Dejani

Lipsa serviciilor specializate pentru tratarea dependentei de droguri condamna persoanele consumatoare la stigmatizare si marginalizare. Desi dependenta este o boala recunoscuta la nivel global, in Romania nu este tratata ca atare. Astfel, in loc de solutii medicale adecvate, consumatorii de droguri ajung in spitale de psihiatrie precum Spitalul Alexandru Obregia sau in clinici private ale unor ONG-uri, multe dintre acestea transformandu-se in afaceri profitabile.

Desi fiecare roman are dreptul constitutional la sanatate, sistemul public de tratament al dependentei este deficitar. Nu exista un sistem integrat care sa asigure tratament si recuperare pe termen lung, necesar pentru a preveni recidiva in randul persoanelor dependente.

Autoritatile au incercat sa creeze doua centre de dezintoxicare la Brebu si Dejani, menite sa ofere servicii specializate pentru consumatorii de droguri. Cu toate acestea, ambele proiecte au fost abandonate si lasate in paragina, fara ca vreo institutie sa isi asume responsabilitatea pentru finalizarea si gestionarea acestor centre.

Comuna Brebu din judetul Prahova a fost selectata la inceputul anilor 2000 pentru construirea unui centru modern de dezintoxicare. Proiectul viza crearea unui spatiu de tratament si post-cura, menit sa ofere sprijin pe termen lung celor care se lupta cu dependenta de droguri. Cu toate acestea, fondurile alocate nu au fost suficiente pentru a finaliza constructia, iar birocratia a complicat si mai mult situatia. In prezent, centrul este nefunctional, desi unele structuri de baza au fost ridicate.

Satul Dejani, din comuna Recea, judetul Brasov, a fost ales pentru un proiect similar, datorita pozitionarii sale intr-o zona montana izolata, considerata ideala pentru recuperare. Din pacate, si acest proiect a fost sortit esecului din cauza lipsei de finantare si a unei gestionari inadecvate. Cladirea, abandonata si nefunctionala, este un simbol al promisiunilor neimplinite in domeniul tratamentului dependentei de droguri.

De ce au esuat aceste proiecte? Din indiferenta, din nepasare, din lipsa fondurilor necesare, din lipsa unei coordonari eficiente intre institutiile implicate, ceea ce a dus la intarzieri si blocaje, care in final au stopat complet proiectele. Niciun minister sau agentie nu si-a asumat responsabilitatea directa pentru deschiderea si operarea acestor centre, ceea ce a condus la abandonarea lor.

Insa impactul asupra consumatorilor de droguri a fost unul devastator. In prezent, lipsa acestor centre de dezintoxicare contribuie semnificativ la criza dependentei de droguri din Romania. Numarul consumatorilor de droguri a crescut alarmant in ultimii ani, iar varsta acestora a scazut semnificativ.

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut ineficienta campaniilor antidrog din ultimii ani si faptul ca institutiile care ar trebui sa combata fenomenul sunt populate cu angajati fara rezultate, in timp ce numarul consumatorilor ocazionali si dependentilor creste alarmant.

Desi Agentia Nationala Antidrog (ANA) a fost infiintata in 2023 de chestorul Pavel Abraham, institutia nu si-a atins menirea, fiind in subordinea Ministerului de Interne condusa de politisti in loc de specialisti in sanatate. In contextul actual, premierul Marcel Ciolacu propune transferul ANA de la Ministerul de Interne la Ministerul Sanatatii, pentru a oferi tinerilor consumatori acces la servicii de tratament adecvate si pentru a-i trata ca pacienti, nu ca infractori. Statul ar fi putut construi centre de dezintoxicare si post-cura cu banii risipiti de agentie.

Ciolacu a subliniat ca tinerii consumatori nu mai pot fi tratati ca infractori si a cerut sprijinul organizatiilor nonguvernamentale pentru a intensifica preventia si educatia antidrog in scoli.

Desi politistii de la Agentia Nationala Antidrog au facut deplasari in tari europene in care exista acest sistem integrat in schimb de experienta, nu s-a intamplat nimic concret.

Mai multe tari din Europa ofera retele bine dezvoltate de centre de reabilitare si post-cura pentru consumatorii de droguri cum ar fi: Portugalia, Elvetia, Olanda, Spania, Norvegia, centre axate pe prevenirea recidivei.

Aceste tari subliniaza importanta sprijinului pe termen lung si a integrarii sociale in combaterea dependentei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: