In Sicilia, comertul ilegal cu apa infloreste din cauza secetei. Cum intervin autoritatile

externe

Palermo

Seceta de pe insula italiana Sicilia a devenit atat de grava incat multi locuitori ai orasului Caltanissetta au ramas fara apa timp de doua luni, ceea ce duce la profituri semnificative pentru vanzatorii privati ilegali, relateaza Reuters.

Mii de sicilieni primesc apa de la persoane si grupuri private, care o transporta in camioane auto-cisterna si o vand la preturi umflate.

Guvernul italian a declarat stare de urgenta in mai pentru a incerca sa gestioneze mai bine resursele de apa inainte de sezonul ploios de toamna, dar situatia s-a inrautatit de atunci.

In zeci de orase centrale siciliene, apa este rationalizata, fortand cetatenii sa se bazeze pe aprovizionarea din astfel de cisterne, care poate costa in medie 300 de euro pe luna.

Lipsa cronica de apa nu este o noutate pentru sicilieni, multi dintre ei au rezervoare de pe acoperis sau subterane pentru a-i avea de unde consuma in perioadele de penurie, dar acest lucru se dovedeste insuficient pe masura ce perioadele de seceta devin mai lungi si mai severe.

Afacerile care au nevoie de o aprovizionare constanta cu apa potabila, cum ar fi restaurantele, sunt frustrate ca cererea depaseste oferta si preturile cresc vertiginos.

Oficial, apa este considerata un bun public si nu poate fi vanduta de persoane private, care pot avea fantani private exclusiv pentru uz personal.

Doar cisternele private autorizate pot transporta apa pe care au luat-o din surse publice, percepand o taxa de transport. Pentru a face acest lucru, ei trebuie sa plateasca ei insisi tariful catre compania oficiala locala de alimentare cu apa.

Cu toate acestea, aceste reguli sunt incalcate in mod regulat, ceea ce creeaza riscuri potentiale pentru sanatatea publica. Multe autocisterne sunt neinregistrate si opereaza fara supraveghere si reglementare, furnizand apa din surse necontrolate si de calitate necunoscuta.

In acest an, autoritatile din mai multe orase siciliene au emis amenzi de mii de euro pentru distribuirea si vanzarea neautorizata de apa contaminata.

Salvatore Cocina, directorul departamentului de protectie civila din Sicilia, a declarat ca autoritatile de pe insula cauta noi surse de apa si repara fantani abandonate.

De asemenea, s-a relatat ca rasa traditionala de capre Girgentana din Sicilia este in pericol de disparitie, din cauza lipsei de pasuni si a lipsei de apa.

Insula a suferit din cauza temperaturilor ridicate asociate cu schimbarile climatice, stabilind un record european de caldura in 2021, de 48,8 grade Celsius.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: